prosze o pomoc w zadaniach z trygonometrii
Pomoc Justyna: hej mam kilka zadań sorki ze znowu was proszę o pomoc ale nie rozumiem tego.
1)Wyznacz wartości trygonometryczne kątów ostrych trojkata prostokątnego mając znane długości
przyprostokątne 2, 5
2) Oblicz promień okręgu wpisanego w trójkąt o przyprostokatnych 9 i 12
3) Podstawa trojkata rownoramiennego rowna się 12 a ramie 10 oblicz promień tego okregu
wpisanego w trojkat
28 wrz 20:00
sushi_ gg6397228:
WZORY ZNASZ?
28 wrz 20:38
Pomoc Justyna: nie opuscilam jedna godzine z powodu zaspania. pozniej juz nie mialam zkąd wziąśc wzorow
28 wrz 20:44
28 wrz 20:47
28 wrz 20:49
Pomoc Justyna: dzieki
28 wrz 20:58
Mila:

1) Z tw. Pitagorasa:
c
2=2
2+5
2
c
2=4+25=29
c=
√29
28 wrz 21:53
Mila:

2) Oblicz promień okręgu wpisanego w trójkąt o przyprostokatnych 9 i 12
c
2=9
2+12
2
c
2=81+144=225
c=15
| | 1 | | 1 | |
PΔ= |
| a*b⇔PΔ= |
| *9*12=54 |
| | 2 | | 2 | |
PΔ=p*r, gdzie p=(9+12+15):2=18
54=18*r
r=54:18, r=3
odp.
r=3
28 wrz 22:02
Pomoc Justyna: mila dzięki
28 wrz 22:46
5-latek: https://matematykaszkolna.pl/strona/874.html zobacz tu do zadania nr 3
masz trojkat rownoramienny gdzie podstawa a=12 i ramiona b=10 i c=10 Musimy do tewgo wzoru
obliczyc pole P tego trojkata
Zeby obliczyc pole P musimy miec wysokosc tego trojkata Narysuj sobie ten trojkat i narysuj
wysokosc tego trojkata i oznacz ja h
| | 1 | |
Z twierdzenia pitagorasa mozemy obliczyc h bo h2=b2− ( |
| a)2 wiec h2= |
| | 2 | |
10
2−6
2=100−36=64 wiec h=
√64=8 [jm]
| | 1 | | 1 | |
Teraz liczymy POle P = |
| a*h= |
| *12*8=6*48 [jm2] |
| | 2 | | 2 | |
Teraz liczymy promien r okregu wpisanego w ten trojkat ze wzoru
| | 2*P | | 2*48 | | 96 | |
r= |
| = |
| = |
| = policz |
| | a+b+c | | 12+10+10 | | 32 | |
28 wrz 22:47
Pomoc Justyna: | | 2*P | | 2*48 | | 96 | |
r= |
| = |
| = |
| =3 |
| | a+b+c | | 12+10+10 | | 32 | |
28 wrz 23:03
5-latek: Dobrze

A jak jest wyliczone to pole tego trojkata to rozumiesz ?
28 wrz 23:05
Pomoc Justyna: tak
28 wrz 23:07
5-latek: Na zdrowie
28 wrz 23:09
Pomoc Justyna: dzieki za pomoc
28 wrz 23:12