wyznacz zbiory
lalala: Wyznacz zbiory:
a) N∪C
b) C∩W
c) N∩C
d) C−W
e) N∪W
f) N−NW
g) C−R
h) C∩NW
i) R−W
j) R∪NW
k) R∩C
l) N∪R
m) (C−NW)∩R
n) (W∪N)−NW
proszę, pomóżcie, ja tego nie rozumiem
28 wrz 10:20
Rafał28:

Najlepiej przedstaw sobie to na osi liczbowej.
Przykład mamy zbiór
A=<2, 5> oraz zbiór
B=<3, 7>
Wyznaczyć
część wspólną tych zbiorów, czyli
A∩B
Część wspólna tych zbiorów to A∩B = <3, 5>, bo liczba 3 oraz 5 należy również do zbiorów A, B.
Dalej zachęcam cię do poczytania:
Tutaj >
8
Tutaj >
7
28 wrz 11:03
Rafał28:
Zróbmy przykład pierwszy N∪C
N − zbiór liczb naturalnych
C − zbiór liczb całkowitych
Zbiór liczb naturalnych (N) zawiera się w zbiorze liczb całkowitych (C), czyli
Jak sobie narysujesz na osi liczbowej z jednej strony zbiór A=N oraz zbiór B=C i później
naniesiesz te dwa zbiory A, B na jedną oś liczbową to jaka będzie
suma zbiorów, czyli ten
zbiór
lub ten zbiór?

Oczywiście N∪C = C
28 wrz 11:08
28 wrz 11:08
Janek191:
a) N ∪ C = C , bo N ⊂ C
b) C ∩ W = C , bo C ⊂ W
c) N ∩ C = N , bo N ⊂ C
d) C \ W = ∅
e) N ∪ W = W , bo N ⊂ W
f) N \ NW = N , bo N ∩ NW = ∅
g) C \ R = ∅, bo C ⊂ R
h) C ∩ NW = ∅
i ) R \ W = NW
j ) R ∪ NW = R, bo NW ⊂ R
k ) R ∩ C = C , bo C ⊂ R
l ) N ∪ R = R , bo N ⊂ R
m ) ( C \ NW) ∩ R = C ∩ R = C
n ) ( W ∪ N ) \ NW = W \ NW = W, bo NW ∩ W = ∅
28 wrz 12:14