Przekształcenia wykresów funkcji - oblicz obwód i środkową w trójkącie
Pablo: 9.13. Dany jest trójkąt o wierzchołkach A(−2,−3), B(1,4), C(−1,3).
a) oblicz obwód trójkąta ABC,
b) oblicz długość środkowej BD.
Chodzi mi o samą metodę rozwiązania,
odpowiedzi to − a) √58 + √5 + √37, b) √89/2
27 wrz 20:44
27 wrz 20:52
Pablo: Dziękuję. Tylko zależałoby mi na tym, aby ktoś mi pokazał, w jaki sposób w przykładzie b) dojść
do tego
√89/2. Proszę o pomoc
27 wrz 21:06
Basia:
B=(1;4)
D=(−
32;0)
BD =
√(1+32)2+(4−0)2 =
√(52)2+16 =
√254+161 =
| | √89 | | √89 | |
√25+4*164 = √25+644 = √894 = |
| = |
| |
| | √4 | | 2 | |
27 wrz 21:11
Mila:

A(−2,−3), B(1,4), C(−1,3).
b) oblicz długość środkowej BD.
środek AC:
|BD|=
√(1−(−3/2))2+(4−0)2=
√(1+1,5)2+16=
√2,52+16=
√6,25+16=
√22,25
27 wrz 21:17
Pablo: Dziękuję wam serdecznie za rozwiązanie, dzięki wam w końcu to zrozumiałem

Pozdrawiam
27 wrz 21:35
Mila:
27 wrz 22:50