.
asdf: Witam, całka

∫e
x*x
2*sin(x) dx
jakiś sposób? Nie potrzebuję wyliczen, jedynie podstawienia, bo sie idzie w tym pogubić
26 wrz 20:52
Godzio: Tu chyba przez części.
26 wrz 20:54
ZKS:
Innego sposobu chyba nie ma jak przez części.
26 wrz 20:55
asdf: Dzięki bardzo, pomęczę się z tym

u = x
2
v' = e
xsinx?
26 wrz 20:58
Godzio: v' = e
x raczej
26 wrz 21:04
asdf: a no

łatwiej, dzięki
26 wrz 21:18
Trivial:
Wystarczy skorzystać ze wzorów:
| | ex | |
∫exsin(x)dx = |
| (sin(x) − cos(x)) + c |
| | 2 | |
| | ex | |
∫excos(x)dx = |
| (cos(x) + sin(x)) + c |
| | 2 | |
I przez części ją!
x
2 e
xsin(x)
| | ex | |
−2x |
| (sin(x) − cos(x)) |
| | 2 | |
| | ex | | ex | |
2 |
| (sin(x) − cos(x) − cos(x) − sin(x)) = − |
| cos(x) |
| | 4 | | 2 | |
| | ex | |
0 − |
| (cos(x) + sin(x)) |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
∫x2exsin(x)dx = [ |
| x2(sinx − cosx) + xcosx − |
| (cosx + sinx)]ex + c. |
| | 2 | | 2 | |
26 wrz 22:04
asdf: Dzięki!
26 wrz 22:10
Basia: i napisać na kolokwium: wg wzorów zamieszczonych przez użytkownika
Trivial
(ale nie wyprowadzonych)
na forum matematyka.pisz.pl dnia 26.09.2013 o godz.22:04
jeżeli prowadzący ma poczucie humoru to przejdzie
26 wrz 22:24
asdf: ja na razie całki skończyłem

Teraz czeka mnie metody probalistyczne, numeryczne i statystyka

dodatkowo: teoria automatów, obiektówka itd
26 wrz 22:27
26 wrz 22:50
Basia: no to jeszcze dodać "a wyprowadzonych przez użytkownika
Trivial tu i tu, data, godzina"
przecież żartuję sobie
26 wrz 22:58
Trivial: przecież wiem, ale proszę mi nie zarzucać że korzystam z lewych wzorów z kapelusza.
26 wrz 23:04
Basia: a ja wiem, że one nie są z kapelusza, bo je doskonale znam, i wcale nie napisałam, że są
" z kapelusza"
po prostu w przywołanym 26 poście nie są wyprowadzone więc asdf miał poszukać wyprowadzenia i
jeszcze się na tamte posty powołać
w mojej grupie ćwiczeniowej z analizy taki numer spokojnie by przeszedł
prowadzący był niemożliwie wymagający, ale poczucie humoru miał gigantyczne
26 wrz 23:12