:)
Monia:
1. Rozwiąż równanie:
log
(3−x)2(x
2+2x−1) = a , gdzie a jest rozwiązaniem równania
7
x−4 = (
√7)
2−3x
Może ktoś mi podać jak będzie wyglądała końcówka tego zadania?
2. Dane są punkty A=(−6,2), B=(−2,1), C=(−3,3), D=(−3,4), E=(5,6), F=(−1,8). Zbadaj czy
trójkąty ABC i DEF są podobne.
I końcówka tego zadania
Janek191:
z.1
7
x − 4 = (
√7)
2 − 3x
[(
√7)
2]
x − 4 = (
√7)
2 − 3x
(
√7)
2x − 8 = (
√7)
2 − 3x
2x − 8 = 2 − 3x
5x = 10
x = 2
−−−−−−
więc a = 2
oraz log
3 − x 2(x
2 +2x − 1) = 2 ; [ 3 − x > 0 ∧ 3 − x ≠ 1 ] ⇒ [ x < 3 ∧ x ≠ 2 ]
czyli
( 3 − x)
2 = 2( x
2 + 2x −1)
9 − 6x + x
2 = 2 x
2 + 4x −2
x
2 + 10 x − 11 = 0
Δ = 100 − 4*1*(−11) = 144
√Δ = 12
| | − 10 − 12 | | − 10 + 12 | |
x1 = |
| = − 11 x2 = |
| = 1 |
| | 2 | | 2 | |
======================================================