Pilne;)
Monia:
1. Rozwiąż nierówność:
5x2−7x+12 >1
2. . Dane są punkty A=(−6,2), B=(−2,1), C=(−3,3), D=(−3,4), E=(5,6), F=(−1,8). Zbadaj czy
trójkąty ABC i DEF są podobne.
24 wrz 10:01
ja: 1.
5
x2−7x+12>5
0
Funkcja wykładnicza o podstawie >1 jest rosnąca więc znak bez zmian.
x
2−7x+12>0
2.Oblicz długości boków tych trójkątów, a potem sprawdź czy możesz znaleźć
zależność(bok−bok−bok):
| |AB| | | |BC| | | |CA| | |
| = |
| = |
| |
| |A'B'| | | |B'C'| | | |C'A'| | |
24 wrz 10:22
Bogdan:
1. 1 = 5
0
2. trzeba wyznaczyć współczynniki kierunkowe prostych: AB, AC, BC oraz DE, DF, EF
| | 2 − 1 | | 1 | |
aAB = |
| = − |
| |
| | −6 + 2 | | 4 | |
a
AC = ...
a
BC = ...
a
DE = ...
a
DF = ...
a
EF = ...
Rachunki wykonaj sama
24 wrz 10:22
Monia: Jak ja mam te rachunki wyliczyć? Zupełnie nie wiem o co kaman
24 wrz 11:11
Monia: nie wiem jak z tymi plusami i minusami zrobić tak jak Ty zrobiłeś to wyżej
24 wrz 13:02
Monia: kto pomoże?
24 wrz 13:07
Basia:
Bogdanie dlaczego współczynniki kierunkowe ?
boki trójkątów podobnych nie muszą przecież być równoległe
a kąty to chyba łatwiej przy pomocy wektorów
24 wrz 15:59
Monia: To jak ja mam w końcu to zadanie zrobić
24 wrz 16:06
Basia:
najłatwiej (ale dość żmudne):
policz długości boków |AB| |BC| i |AC|
uporządkuj od najmniejszego do największego
policz długości boków |DE| |EF| i |DF|
uporządkuj od najmniejszego do największego
sprawdź czy
| najmniejszy1 | | średni1 | | największy1 | |
| = |
| = |
| |
| najmniejszy2 | | średni2 | | największy2 | |
jeżeli tak to są podobne, a jak nie to nie są
24 wrz 16:11
Monia: Taa, wiesz co dużo mi to nie pomogło.. Po prostu nie można liczyć na normalną pomoc? Nie kumam
nic z tego
24 wrz 16:39
24 wrz 16:43
Bogdan:
W trójkątach podobnych zachowane są miary dwóch odpowiadających kątów.
| | 2 − 1 | | 1 | |
aAB = |
| = − |
| , |
| | −6 + 2 | | 4 | |
| | 4 − 6 | | 2 | | 1 | |
aDE = |
| = |
| = |
| = −aAB |
| | −3 − 5 | | 8 | | 4 | |
| | 4 − 8 | |
aDF = |
| = 2 = −aBC |
| | −3 + 1 | |
| | 6 − 8 | | 2 | | 1 | |
aEF = |
| = − |
| = − |
| = −aAC |
| | 5 + 1 | | 6 | | 3 | |
Czy na podstawie otrzymanych wartości współczynników kierunkowych można stwierdzić,
że trójkąty są podobne?
24 wrz 18:22
Bogdan:
Czy zgadzasz się Basiu z opinią, że można sprawdzić, czy trójkąty są podobne obliczając
współczynniki kierunkowe prostych zawierających boki trójkątów?
24 wrz 19:16
Basia:

ja się zgodzę, ale wątpię czy uczeń to zauważy
szczególnie jeżeli nie będzie tak pięknie jak w tamtym przykładzie, ale tak jak na tym rysunku
24 wrz 19:19
Bogdan:
Porównujemy liczby, które łatwo się oblicza, nie trzeba widzieć rysunku.
24 wrz 19:31
Basia: to wymaga wcześniejszego kompletnego dowodu
24 wrz 19:33
Monia: Nie da się
25 wrz 12:48
Bogdan:
Co się Monia nie da?
25 wrz 13:07
Monia: tzn chodzi mi o końcówkę tego zadania. "Czy na podstawie otrzymanych wartości współczynników
kierunkowych można stwierdzić, że trójkąty są podobne?"
25 wrz 13:13
Bogdan:
Da się.
Metoda ta może przydatna maturzystom.
| | a1 − a2 | |
Korzystam z zależności: tgφ = | |
| |, gdzie a1, a2 to współczynniki |
| | 1 + a1a2 | |
kierunkowe prostych tworzących kąt φ. Ten wzór znajduje się na stronie 5 zestawu wzorów
dla maturzystów oraz tu
1228.
25 wrz 13:26
Monia: Czyli ja coś muszę do końca tego zadania dopisać?
25 wrz 14:02