wielomiany
Bartek: Czy jest możliwe, żeby wielomian:
W(x) = x3 − 2x2 + 5 nie miał żadnych pierwiastków?
Bo sprawdziłem wszystko: 1,−1, 5 i −5.
23 wrz 19:30
23 wrz 19:31
ZKS:
Wielomian stopnia trzeciego zawsze posiada co najmniej jeden pierwiastek rzeczywisty.
23 wrz 19:37
Piotr 10: Sprawdziłeś tylko, czy ma wymierne pierwiastki. Nie ma ich. Ale nie sprawdziłeś możliwości, że
ten wielomian może mieć niewymierne pierwiastki rzeczywiste
23 wrz 19:42
ICSP: Wielomian nieparzystego stopnia posiada zawsze nieparzystą liczbę pierwiastków ( licząc
krotności)
23 wrz 19:43
ICSP: w(−2) * w(−1) < 0 ⇒ na przedziale (−2 ; −1) funkcja ma pierwiastek
23 wrz 19:48
Bartek: Tyle to ja też wiem. Sęk jednak w tym, że gdy podstawiam owe liczby do wielomianu, to ani razu
nie wychodzi zero i tu jest szkopuł.
23 wrz 19:59
ICSP: No to żadna z liczb 1 , −1 , 5 , −5 nie jest pierwiastkiem wielomianu.
23 wrz 20:01
Bartek: A jak mogę sprawdzić istnienie pierwiastków niewymiernych rzeczywistych?
23 wrz 20:04
Bartek: ...oraz jak do nich dotrzeć?
23 wrz 20:05
ICSP: Wzory Cardano
23 wrz 20:05
Bartek: Okej, dzięki, ale to chyba bardziej w wikipedi trzeba poczytać,bo w tym serwisie prostszego
objaśnienia chyba nie ma.
23 wrz 20:13
23 wrz 20:14
Bogdan:

Można skorzystać tu z możliwości rysowania wykresów i zobaczyć, czy wykres funkcji
ma punkty wspólne z osią x. Wykres y = x
3 − 2x
2 + 5 ma jeden taki punkt, a więc funkcja
f(x) = x
2 − 2x
2 + 5 ma jeden pierwiastek.
23 wrz 20:21
Bartek: Hehe ICSP, ale widzę, że ty też tego kiedyś nie kumałeś. Ja też dzisiaj już jestem zbyt na
takie rzeczy zmęczony. Może przysiądę jutro, a tym czasem ide dalej z łatwiejszym
materiałem
23 wrz 20:21