Równanie kwadratowe proszę jeszcze raz o pomoc bo nie wiem jak .
Tone: Rownanie x2−8x=c+0 ma jedno rozwiązanie więc
Tutaj proszę tylko o wskazówkę tak abym coś z tego rozumiał nie ktoś mi napisze gotowca
17 wrz 19:50
Piotr 10: Kiedy równanie kwadratowe ma jedno rozwiązanie? Delta ile musi się równać?
a=1, więc nie jest to funkcja liniowa
17 wrz 19:51
Tone: oj błędnie napisałem ma być x2−8x+c=0 wybaczcie , zmęczenie robi swoje
17 wrz 19:51
Piotr:
kiedy równanie kwadratowe ma jedno rozwiązanie ?
17 wrz 19:51
bezendu:
x2−8x+c=0 Δ=0
64−4c=0
−4c=−64
4c=64
c=16
x2−8x+16=0
(x−4)2=0
x=4
17 wrz 19:53
Tone: kiedy Δ=0 ?
17 wrz 19:54
Piotr:
@
bezendu miała być wskazówka
17 wrz 19:55
Tone: prosiłem abyś nie robił całego zadania xD
17 wrz 19:55
Piotr:
@
Tone tak
17 wrz 19:55
17 wrz 19:55
Tone: piotr mam tutaj wzory ale doceniam , że pomagacie
17 wrz 19:58
Tone: zaczynam coś tam ogarniać z tego dzięki wam
17 wrz 19:58
bezendu:
Przepraszam

ale to jest pewnego rodzaju wskazówka
17 wrz 19:58
Tone: Dobra z resztą sobie poradzę a jak nie to szukam podobnych zadań i próbuje to zrozumieć , żeby
nie zabierać wam cennego czasu
17 wrz 20:00
Tone: jeżeli dobrze rozumiem tam jak mam −4c=− 64 to mam to pomnożyć przez −1 obie stronny równania
żeby mi wyszło na +?
17 wrz 20:13
Tone: podzielić nie pomnożyć co ja pieprze.
17 wrz 20:16
Tone: dzięki za odpowiedzi myślę że będzie dobrze z tym moim postępem ^^
17 wrz 20:18
bezendu:
pomnożyłem obustronnie razy (−1)
17 wrz 20:18
Tone: nq
17 wrz 20:19
Tone: aha
czyli dobrze mówiłem to pierwsze (−1) pomnożyć
17 wrz 20:19
Tone: no teraz już jestem pewien mogę spokojnie spać ^^
17 wrz 20:20
Tone: dzięki za odp i wytłumaczenie , za długo już siedzę i mi się mota już to wszystko , jutro będę
dalej działać ,
elo :
17 wrz 20:21
17 wrz 20:28