Jeżeli od większego rozwiązania równania odejmę jego mniejsze rozwiązanie
Tone: Tutaj jest to równanie x2−8=0
17 wrz 18:05
Tone: Jeżeli od większego rozwiązania równania x2−8=0 odejmiemy jego mniejsze rozwiązanie, to
otrzymamy :
17 wrz 18:11
Piotr 10: x2−8=0
x2=8
x=2√2 v x=−2√2
2√2 − (−2√2)=4√2
17 wrz 18:13
Tone: wiem że wyjdzie , 4 pierwiastki z dwóch ale nie pojmuję jak to zrobić czy liczyć deltą , czy
mnożyć druga stronę równania tak aby pozbył się tego kwadratu z x , proszę o udzielenie pomocy
17 wrz 18:14
Tone: aha w ten sposób dziękuję
17 wrz 18:15
Tone: jest jeszcze jakieś inne rozwiązanie tego zadania czy w ten sposób tylko ?
17 wrz 18:16
Piotr 10: Możesz liczyć deltą, ale nie wiem po co
Zapewne nie rozumiesz tego x2=8
x2=8 *√
√x2=√8
Zgodnie z definicją, IxI=√x2. √8=√4*2=2√2
IxI=2√2
x=2√2 ⋁ x= − 2√2
17 wrz 18:20
Saizou : można też ze wzorku a2−b2=(a−b)(a+b)
x2−8=0
x2−(√8)2=0
(x−√8)(x+√8)=0
x=√8 x=−√8
17 wrz 18:22
Tone: czyli aby pozbyć się tego potęgowania muszę zrobić odwrotność czyli pierwiastkowanie dobrze to
rozumiem ?
17 wrz 18:23
Tone: a to jeszcze taki sposób jest o dzięki stary
17 wrz 18:26
Kinga: ja bym to rozwiązała tak:
x
2−8=0
x
2−(2
√2)
2=0 i teraz stosuje wzór skróconego mnożenia (a−b)*(a+b)=a
2−b
2
(x−2
√2)(x+2
√2)=0 a następnie wiem że żeby a*b było równe 0 to albo a albo b musi wynosić 0
x−2
√2=0 lub x+2
√2=0
x=2
√2 lub x=−2
√2
resztę już wiesz jak zrobić
17 wrz 18:27
Tone: mam jeszcze takie pytanko odnośnie drugiego zadania (8x+4)(10x+2)=0 tutaj próbuję coś poradzić
sobie sam ale wychodzą mi jakieś głupoty jak liczę z delty , bo tutaj nawias przez nawias
prawda ?
17 wrz 18:29
Tone: bo jeżeli liczę w tym zadnia przez oba nawiasy
to wychodzi mi 80x
2+56x+8=0 i coś za duży liczby
początek pisałem taki
Δ= b
2 − 4 ac ( to wiadomo wzór na deltę bez tego ani rusz

)
Δ=56
2−4*80*8 i wychodzą głupoty chyba ? , proszę o jakąś podpowiedz nie musi być rozwiązania
bo jak się sam nie nauczę to nigdy tego nie będę umiał a mam tych zadań do zrobienia z 2
strony także nie będę tutaj wypisywał wszystkiego bo nie macie na pewno czasu . Dzięki z a te
odpowiedzi z góy może coś już zaczaję
17 wrz 18:37
Kinga: no to to wydaje mi się można łatwo wyliczyć tym moim sposobem

przypominam żeby a*b=0 to jeden z iloczynów musi byc równy 0
więc 8x+4=0⋁10x+2=0
8x=−4 ⋁ 10x=−2
x=−1/2 ⋁ x=−1/5
myślę że tak to powinno być
17 wrz 19:00
Tone: już wiem przyrównałem do zera i wyszło poprawnie
17 wrz 19:16
Tone: ale dzięki za pomoc
17 wrz 19:18
Tone: x
2+x−6=0 tutaj byś liczyła delte , a zresztą zaraz sprawdzę co mi tutaj wyjdzie
17 wrz 19:20
Tone: eh tutaj nie będzie delta hmm Δ=21 a
√21 to jest 4,5 także to nie będzie delta
17 wrz 19:25
bezendu:
x
2+x−6=0
Δ=1+24=25
√Δ=5
17 wrz 19:28
Tone: omg to jak ja to liczyłem −;− już mi mózg nie mysli...
17 wrz 19:31
Tone: dzięki źle sobie policzyłem bo to przecież jest 6 a nie 5 i dlatego mi głupota wychodziła, nie
musiałeś tego rozwiązywać wystarczyło mi powiedzieć , że źle wymnożyłem
17 wrz 19:34
Tone: Jakby nauczyciele byli tacy w szkołach , jak tutaj społeczność to bym śmigał matmę

, miło
że pomgagacie ludziom doceniam to )
17 wrz 19:36
Tone: pomagacie*
17 wrz 19:37
5-latek: Masz rownania kwadratowe zupelne czyli takaiej postaci
ax2+bx+c=0
takie rownania rozwiazujesz tradycyjnie . czyli delta i x
1 i x
2
np 80x
2+56x+8=0 −−−−podzielimy obie strony rownania przez 8 zeby bylo latwiej liczyc i mamy
10x
2+7+1=0 delta = b
2−4ac 7
2−4*10*1=49−40=9 to pierwiastek z delty =
√9=3
x
1 i x
2 policz z ewzrow .
delta >0 to sa 2 rozwiazania delta <0 brak rozwiazan delta =0 mamy jedno rozwiazanie .
sa rowniez rownania kwadratowe niezupelne
1 postac to
ax2+bx=0
Rozwiazujesz je w ten sposob z e wylaczasz x przed nawias i dostajesz cos takiego
x(ax+b)=0
| | −b | |
Rozwiazaniem takiego rownania jest x=0 lub ax+b=0 to ax=−b to x= |
| |
| | a | |
Przyklad x
2+8x=0 to x(x+8)=0 to x=0 lub x+8=0 to x=−8 . czyli rozwiazzniem tego rownania sa
takie pierwiaski x=0 lub x=−8
Drugi przyklad 2x
2−6x=0 to x(2x−6) to x=0 lub 2x−6=0 to x= policz
2 postac jest taka
ax2−c=0 korzystasz tu z e wzoru skroconego mnozenia
a
2−b
2=(a+b)(a−b) −−−−−rozwiazanie takiego przykladu masz pokaze np x
2−8=0
3postac
ax2+c=0 tutaj juz nie skorzystasz z ewzoru skroconego mnozenia (zastanow sie
dlaczego?) wiec liczymy tradycyjnie czyli delta i x
1 i x
2 .
Ja bym tyle CI doradzil
17 wrz 19:56
5-latek: Jeszcze takie cos . Nikt nie powiedzial ze pierwiastek z delty musi byc ladny . Jesli wyjdzie
CI np Δ= 21 to nie piszemy
POMOCY BO COS NIE TAK > CHYBA BLAD Tylko piszemy Δ=21 to
| | −b−√21 | | −b+√21 | |
√Δ=√21 I wtedy x1= |
| to samo x2= |
| |
| | 2a | | 2a | |
17 wrz 20:04
hhh: 3x−(6x+1)≡f
6 sty 16:23