proszę o odpowiedż
ala: wyznacz wartości parametru m dla których równanie x − |4−2x|= 2m ma dwa rozwiązania a) dodatnie
b) przeciwnych znaków
ja to tak rozwiązała
x−|2x − 4|=2m
x−2|2−x| = 2m /: 2
x/2 − |x−2| = m
f(x)= x/2 +x−2= 3/2x − 2 dla x należącego ( − nieskończoności , 2) czyli x< 2
f(x) = x/2 −x +2= − x/2 +2 dla x naleącego (2, + nieskończoności) czyli x>2
potem narysowałam wykres f(x)
wyciągnęłam wniosek że a) m należy do (−2, 1) ma dwa rozwiązanie dodatnie
b) dla m należącego do ( − nieskończoności , −2) ma rozwiązanie przeciwnych znaków
czy takie rozwiązanie jest prawidłowe
16 wrz 08:33
Tadeusz:
... to może zacznij od sprawdzenia czy poprawnie zapisałaś treść zadania −
16 wrz 09:56
PW: |x−2| = x−2 dla x≥2 − zgubiłaś zero z dziedziny.
f(2)=1 − dla m>1 rozwiązań nie ma (bo 1 jest maksimum funkcji f)
Dla m=1 jest jedno rozwiązanie (ale o to nie pytali)
Dla m∊(−2,1) są dwa rozwiązania dodatnie
dla m=0 są dwa rozwiązania (ale jedno z mich jest zerem − o to nie pytali)
dla m<0 rozwiązania są różnych znaków.
Poza tym co napisałem w pierwszym zdaniu − wszystko w porządku.
Dzielenie przez 2 chyba utrudnia narysowanie funkcji (ułamki). Lepiej było zostawić jak jest i
rozstrzygnąć jakie musi być 2m, a dopiero w odpowiedzi podzielić przez 2.
16 wrz 10:09
Bogdan:

Powtórzę jeszcze raz wczorajszą moją wypowiedź dotyczącą tego zadania i podam rozwiązanie.
Osoby
ala i
piotr względnie ta sama osoba używająca tych dwóch nicków nie starają się
niestety podjąć próby samodzielnego przeanalizowania zadania i ustalenia samemu wyników.
211232 oraz
211262
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Mamy równanie: x − |4 − 2x| = 2m
Porządkujemy zapis: x − |2x − 4| = 2m.
Zapisujemy oddzielnie lewą stronę i prawą stronę w postaci wzorów pewnych linii:
− linia k
1 (niebieski wykres): y = x − |2x − 4|
y = x − |2x − 4| dla x < 2 przyjmuje wzór: y = x + 2x − 4 ⇒ y = 3x − 4
y = x − |2x − 4| dla x ≥ 2 przyjmuje wzór: y = x − 2x + 4 ⇒ y = −x + 4
− linia k
2 (czerwony wykres): y = 2m, to jest wykres funkcji stałej i to jest linia prosta
równoległa do osi odciętych mogąca przyjmować w zależności od wartości parametru m
dowolne położenie (narysowałem trzy przykładowe położenia tej linii: a, b, c)
Rozwiązania równania x − |4 − 2x| = 2m są reprezentowane na rysunku przez punkty przecięcia
tych dwóch linii.
Widzimy, że są:
a) dwa rozwiązania dodatnie wtedy, gdy dwa punkty przecięcia znajdą się po dodatniej (czyli
prawej) stronie osi x, prosta y = 2m zawarta jest wtedy między prostymi y = −4 i y = 2,
(położenie b) a więc trzeba rozwiązać nierówność: −4 < 2m < 2 ⇒ −2 < m <1
b) dwa rozwiązania przeciwnych znaków wtedy, gdy jeden punkt przecięcia linii jest po
ujemnej stronie osi x, a drugi po stronie dodatniej, prosta y = 2m przyjmuje położenie
poniżej prostej y = −4 (położenie a), otrzymujemy w tej sytuacji nierówność:
2m < −4 ⇒ m < −2
Odp.: Równanie x − |4 − 2x| = 2m ma dwa rozwiązania dodatnie dla m∊(−2, 1) oraz dwa
rozwiązania przeciwnych znaków dla m∊(−
∞, −2).
Przepraszam, że tym razem (ale to naprawdę zrobiłem w drodze wyjątku) daję gotowca.
16 wrz 12:47
ala: dziękuję bardzo ale czy powyzsze rozwiązanie jest złe
16 wrz 21:45