proszę o rozwiązanie i rysunek
piotr: wyznacz wartości parametru m dla których równanie x− |4 − 2x | = 2m ma dwa rozwiązania a)
dodatnie
b) przeciwnych znaków
15 wrz 18:29
Piotr 10: x−I2II2−xI=2m
x−2I2−xI=2m
x−2Ix−2I=2m
f(x)=x−2Ix−2I ⇒Narysuj wykres tej funkcji
2m oznacz jako literkę k
k− to prosta,która mówi nam, że liczba przecięć tej prostej z wykresem funkcji to liczbą
rozwiązań
15 wrz 18:46
Bogdan:

Wskazówka:
x − |4 − 2x| = x + |2x − 4| = x + 2x − 4 = 3x − 4 dla x < −2
x − |4 − 2x| = x − |2x − 4| = x − 2x + 4 = −x + 4 dla x ≥ −2
y = x − |4 − 2x| niebieski wykres
y = 2m prosta równoległa do osi odciętych przyjmująca położenie w zależności od wartości m.
15 wrz 18:51
piotr: ale wynik dla a) dodatnie dla m należącego od ( −2, 1 )
a do b) m należy (−nieskończoność, −2)
dlaczego
15 wrz 19:25