parametr.
help.: Wyznacz wartości parametru m dla których nierówność jest spełniona przez każda liczbę
rzeczywista.
a) (4 − m)x2 − 3x + m +4>0
b) x2 −(m+2)x +1 −8m >0
c) 2x2 +(3+m)x +2> 0
Dla jakich wartosci parametru m dziedzina funkcji y=(f) jest zbiór wszystkich licz
rzeczywistych ?
a) f(x) = √x2 − mx +m+3
b) f(x) = 1 / √mx2 + 4mx +m +3
28 wrz 17:11
Eta:
W zad1/ a) b) c)
ramiona paraboli muszą być skierowane do góry , to:
a >0
i nie może przecinać osi OX( brak miejsc zerowych ) to:
Δ<0
zatem musi być spełniony jednocześnie układ warunków:
a >0 i Δ <0
a = 4 −m Δ= 9 − 4( 4 −m)( 4 +m) = 9 −4( 16 −m
2) = 4m
2 −55
a) 4 −m >0 i 4m
2 − 55 <0
rozwiąż ten układ nierówności ,
podaj jako odp ; część wspólną obydwu rozwiązań
b) i c) ....... podobnie
zad2/ a) D
f: x
2 − mx +m +3 ≥0 ......... dalej tak jak w zad. 1
z tą różnicą ,że : a >0 i Δ ≤0 ( bo wraz z miejscami zerowymi)
b) D
f: mx
2 +4mx +m +3 ≥0 ......... podobnie
z pewnością sobie poradzisz

Napisz jakie masz rozwiązanie , ... sprawdzimy.
28 wrz 18:03
tyu: mam pytanie do zadania nr 2. Dla jakich wartosci parametru m dziedzina funkcji y=(f) jest zbiór
wszystkich liczb rzeczywistych.
Podpowiedź
Ety dotycząca Δ
≤ 0 jest dlatego, że dziedzina to x
2 − mx +m +3
≥ 0
Z kolei a>0, ponieważ wzór nierówności x
2 − mx +m +3
≥ 0 − czyli istotne jest to co jest
nad OX
11 sie 22:11
11 sie 22:17
Ajtek:
Nad osią, lub na osi OX. Liczba pod pierwiastkiem może być równa 0.
11 sie 22:20
Ajtek:
Cześć
5−latek 
.
11 sie 22:20
5-latek: WItam
Ajtek 
nabywam zdolnosci rachunkowych i rozwiazuje sobie takie proste przyklady

Ktorego sierpnia ta matura jest i czy Twoj uczen juz troche sie poduczyl?
11 sie 22:24
Ajtek:
Chyba 26, udaje, że się poduczył. Wzory skróconego mnożenia opanowane

.
11 sie 22:25
tyu: dzięki za pomoc.
11 sie 22:27
5-latek: Powiem CI ze to jest juz duzy sukces
Ajtku ale chyba nie wszystko musi powtarzac .przeciez cos musi umiec?
11 sie 22:33
Ajtek:
Za "C.K Dezerterzy", mam nadzieję, że scenę pamiętasz:
"Oni hymn znają, tylko nie umieją"

.
11 sie 22:35
5-latek: 
Ale i tak zycze powodzenia
11 sie 22:40
Ajtek:
Nie mi życz, tylko Jemu.
11 sie 22:41
5-latek: OK
11 sie 22:55
tyu: Dla jakich wartosci parametru m dziedzina funkcji y=(f) jest zbiór wszystkich liczb
rzeczywistych.
mx
2 +4mx +m +3 ≥0 a=m b=4m c=m+3 Δ≤0 i a>0
Δ=16m
2−4m
2−12m=12m
2−12m
Δ≤0
12m
2−12m≤0 / : 12
m(m−1)≤0 m∊<0;1>
a>0, więc m>0 zatem część wspólna to m∊(0;1>
prawidłowa odpowiedź to m∊<0;1
)
czy ktoś mógłby mi pokazać gdzie robię błąd
12 sie 12:19
Kacper: Zobacz co się dzieje dla m=1
12 sie 12:45
Kacper: W szkole podstawowej uczyli wierszyka
12 sie 12:45
tyu: czy postawiłem złe warunki
12 sie 12:46
tyu: ooo to dawno temu było. Już zapomniałem
12 sie 12:47
J: Pamiętaj "cholero" , nie dzieli się przez zero..
12 sie 12:48
tyu: dla m=1 jest x2 +4x +4
12 sie 12:50
tyu: aaa

. Tego nawet później uczą
12 sie 12:50
J: Czyli istnieje takie x ( x = − 2 ),że x2 + 4x +4 = 0 .... a mianownik nie może się zerować.
12 sie 12:52
tyu: okej. Jeśli 12m2−12m≠0 to m∊(0;1
>
Dlaczego pozostaje ostry nawias zamykający przedział

Bo mam takie warunki
a >0 i Δ ≤0
mx
2 +4mx +m +3 ≠0
12 sie 12:54
tyu: to warunki powinny być takie
√mx2 +4mx +m +3≠0
a >0 i
Δ <0 (tu nie może być zera, dlatego nie ma ≤ )
12 sie 13:03
Kacper: tak
12 sie 13:14
tyu: dziękuję za pomoc.
12 sie 16:17
tyu: no nie wychodzi mi wynik.
dla √mx2 +4mx +m +3 ≠ 0 jest m≠{0;1}
dla a >0 jest m>0
dla Δ <0 jest m∊(0;1)
więc część wspólna to m∊(0;1)
a ma wyjść m∊<0;1)
12 sie 17:08
razor: przypadek funkcji liniowej
12 sie 17:11
Piotr 10: A gdzie drugi przypadek?
II przypadek ( funkcja liniowa ) m=0
12 sie 17:11
tyu: jaki przypadek funkcji liniowej
12 sie 17:21
Piotr 10: Funckja y=ax+b. Wstaw za m=0 i otrzymasz tą funkcję
12 sie 17:23
tyu: o co chodzi z tym przypadkiem f. linowej

Bo nie wiem jaki ona ma związek z f.kwadratową.
Jeśli m=0, to y = 0*x
2 +4*0*x + 0 +3
y=3
12 sie 17:32
Piotr 10: Ty rozpatrzyłeś jeden przypadekdla funkcji kwadratowej, czyli m≠0
A co gdy m=0 ? Gdy wstawisz za m=0 to nierówność jest prawdziwa
12 sie 17:53
Piotr 10: A co do popawnego zapisu:
post 12 sie 13:03
mx2+4mx+m+3≠0 tak powinno być. Tutaj bez pierwiastka
12 sie 17:56
12 sie 18:28
dawg:
25 lis 11:29
Jakub: 1/2(m2−1)x2 −(m−1)x +1>0 obliczy ktoś dokładnie
8 kwi 13:37