funkcja kwadratowa, dziedzina, parametr
grey: Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji y=f(x) jest zbiór wszystkich liczb
rzeczywistych?
a)f(x)=
√x2−mx+m+3
Proszę o dokładne wytłumaczenie

, albo wskazówki.
26 gru 16:24
Trivial: Zastanów się kiedy pierwiastek ma sens. (Podpowiem: kiedy to co pod pierwiastkiem jest ≥ 0).
Jeśli jest w mianowniku dodatkowo nie może być zerem.

Dalej już dasz radę sam.
26 gru 16:41
grey: a)x
2−mx+m+3≥0
to akurat wiadomo..
Δ=m
2−4m−12, Δ≥0
m
2−4m−12≥0 ?
Δ=16−4*(−12)=64
m∊(−
∞,−2>U<6,
∞)
b)mx
2+4mx+m+3>0
Δ=16m
2−4(m+3)m=16m
2−4m
2−12m=12m
2−12m
Δ<0 bo nie może być zera chyba, więc
12m
2−12m<0
12m(m−1)<0
m∊(0,1) yy..
26 gru 16:59
Godzio:
a) Δ ≤ 0
b) a > 0, Δ < 0 + m = 0
takie warunki muszą zachodzić
26 gru 17:01
grey: więc w a)<−2,6>? I skąd wiadomo, że Δ≤0 <tak ma wyglądać, mam to przyjąć umownie w takiego typu
zadaniach?
a b) m>1 czyli m∊(1,∞) co w połączeniu z m∊(0,1) daje, że m∊(1,∞)?
Mógłbyś to wytłumaczyć, bo uczę się tego sam^^
26 gru 17:14
grey: ?
26 gru 17:55
Trivial: No dobrze.
Zastanówmy się kiedy nierówność postaci ax
2 + bx + c ≥ 0 ma rozwiązanie:
1. a,b,c = 0. Tego chyba nie muszę wyjaśniać.

2. a,b = 0; c ≠ 0, czyli: c ≥ 0.
3. a = 0; b,c ≠ 0, czyli: bx + c ≥ 0.
Te przypadki były trywialne. Najważniejsza część nadchodzi!
4. a,b,c ≠ 0:
ax
2 + bx + c ≥ 0.
Co teraz?
Wykres fukcji nie może się przecinać z osią Ox ⇒ Δ < 0.
Ramiona wykresu funkcji muszą być skierowane do góry ⇒ a > 0.
I tyle. Pozostało rozważyć wszystkie przypadki.
26 gru 18:06
grey: m>0* czyli m∊(0,1) tak jak było wcześniej
26 gru 18:06
Trivial: a) x
2 − mx + m+3 ≥ 0
Chwila refleksji: a > 0, czyli przypadki 1, 2, 3 sobie darujemy, w przypadku czwartym drugi
warunek już spełniony. Pozostaje tylko Δ < 0.
Δ = m
2 − 4(m+3) = m
2 − 4m − 12.
Δ < 0 ⇔ m
2 − 4m − 12 < 0.
Δ
m = 16 + 48 = 64;
√Δm = 8.
(m + 2)(m − 6) < 0
m ∊ (−2, 6).
26 gru 18:16
Trivial: Należy również zauważyć, że jeśli przypadki 1 i 2 mają rozwiązanie to i tak zawiera się ono w
sumie przypadków 3 i 4.
Pozostają tylko dwa przypadki do rozważenia:
1. a = 0:
bx + c > 0;
2. a ≠ 0:
Δ < 0.
A więc bierzemy i rozwiązujemy...
b) mx2 + 4mx + m+3 > 0.
1. m = 0 ⋀ 4mx + m+3 > 0
3 > 0
m = 0.
2.
2.1. m > 0 (bo ramiona do góry)
2.2. Δ < 0.
Δ = 16m2 − 4m(m+3) = 16m2 − 4m2 − 12m = 12m(m − 1)
Δ < 0 ⇔ 12m(m − 1) < 0
m ∊ (0, 1)
Z 2.1. i 2.2 ⇒ m > 0 ⋀ m ∊ (0, 1) ⇒ m ∊ (0, 1)
Z 1 i 2 ⇒ m = 0 ⋁ m ∊ (0, 1) ⇒ m ∊ [0, 1).
Między warunkami 1 i 2 −− spójnik 'lub', między 2.1, 2.2 −− spójnik 'i'.
26 gru 18:49
pawel: Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji f(x)=√2x2−8x+m jest zbiór liczb
rzeczywistych?
Bardzo proszę o wytłumaczenie. Dzięki
13 wrz 20:28
Aga1.: f(x)=√2x2−8x+m
D:
2x2−8x+m≥0 dla każdego m∊R⇔
Δ<0
licz Δ
13 wrz 20:35
rafał: może ktoś to wytłumaczyć bo ja też tego nie potrafię?!
13 wrz 20:42
kasia: f (x)=√(m2−m)x2−2mx+1
14 lis 11:32
kasia: f (x)=√(m2−m)x2−2mx+1
Czy pomógł by mi ktoś to rozwiązać ?Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji y=f(x)
jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych?
14 lis 11:33