proszę o rozwiązanie oraz wykres
czeslaw: dane jest równanie z niewiadomą x zbadaj dla jakich wartości parametru m należącego do R
równanie ma rozwiązanie a) |m−1 ||x+2|=|x+2|+2 b) |m+2| |x−3|=|2x−6|−1
13 wrz 20:43
pigor: ..., np. tak :
a)
|m−1| |x+2|= |x+2|+2 ⇔ |m−1| |x+2|−|x+2|= 2 ⇔ (|m−1|−1) |x+2|= 2 , to
równanie liniowe względem |x+2|, ma rozwiązanie ⇔
|m−1|−1≠0 ⇔ |m−1|≠1 ⇔
⇔ m−1≠ −1 i m−1≠ 1 ⇔
m≠0 i m≠2 ⇔
m∊R \ { 0,2 };
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b)
|m+2| |x−3|=|2x−6|−1 ⇔ |m+2| |x−3|=2|x−3||−1 /*(−1) ⇔ 2|x−3|−|m+2| |x−3|=1 ⇔
⇔ (2−|m−3|) |x−3|= 1 i ma rozwiązanie ⇔
2−|m−3|≠ 0 ⇔ |m−3|≠ 3 ⇔
⇔ m−3≠ −3 i m−3≠ 3 ⇔
m≠ 0 i m≠ 6 ⇔
m∊R \ { 0,6 } . ...
13 wrz 21:46
13 wrz 22:02
ZKS:
Tutaj też są te zadania
210803.
13 wrz 22:05
pigor: ..., no tak

, nie popisałem się ; różne od zera to mało ; należy w obu
równaniach rozwiązać nierówności
|m−1|−1 >0 ,
2−|m−3| > odpowiednio;
a więc
a) ...
|m−1|−1 >0 ⇔ |m−1| >1 ⇔ m−1< −1 lub m−1 >1 ⇔
m< 0 lub m >2 ⇔
⇔
m∊(−∞; 0) U (2;+∞) ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b) ...
2−|m−3| >0 ⇔ |m−3|< 2 ⇔ −2< m−3< 2 /+3 ⇔
1< m< 5 ⇔
⇔
m∊(1;5) i to wszystko ; przepraszam zainteresowanych .
13 wrz 22:30
pigor: hmm..., czyżbym znowu coś nie tak

, no to uciekam z forum; czas na mnie ;
starczy na dziś uffffffffffffffff
13 wrz 22:34
Mila:
W (b) zmieniłeś wyrażenie z parametrem. POzdrawiam. Nie uciekaj.
13 wrz 22:54
Mila:
Nie przejmuj się Pigor, Czesław i tak tego nie czyta. Niepotrzebnie pisaliśmy.
13 wrz 22:56
czeslaw: CZesław czyta i bberdzo dziękuję
14 wrz 21:52
Mila:
14 wrz 22:12