proszę o rozwiązanie i wykresy do tych równań
anka: dane jest równanie z niewiadomąx zbadaj dla jakich wartości parametru m należącego do R
równanie ma rozwiązanie a) |m+1| |x| +|x| = 1
b) |x−2||m| = −3
c) |mx| − |x| =2
d |mx+x| −|x|= −3
e) |m−1| |x+2| = |x+2|+2
f) |m+x||x−3|= |2x −6|−1
11 wrz 21:20
czeslaw: proszę o rozwiązanie i wykresy do tych równań
anka: dane jest równanie z niewiadomąx zbadaj dla jakich wartości parametru m należącego do R
równanie ma rozwiązanie a) |m+1| |x| +|x| = 1
c) |mx| − |x| =2
d |mx+x| −|x|= −3
e) |m−1| |x+2| = |x+2|+2
f) |m+x||x−3|= |2x −6|−1
13 wrz 20:32
ZKS:
Pokażę jak zrobić jeden przykład analogicznie robisz kolejne.
Równanie postaci ax + b = 0 ma rozwiązanie zawsze jeżeli a ≠ 0 , nieskończenie wiele dla
a = b = 0 i dla a = 0 ∧ b ≠ 0 mamy równanie sprzeczne.
a) |m + 1| * |x| + |x| = 1
(|m + 1| + 1)|x| = 1
Równanie to ma rozwiązanie kiedy |m + 1| + 1 ≠ 0 ∨ (|m + 1| + 1 = 0 ∧ 1 = 0).
Wyciągaj wnioski.
13 wrz 20:49
czeslaw: dziękuję bardzo
14 wrz 22:06