proszę o rozwiązanie oraz wykres
czeslaw: dane jest równanie z niewiadomą x zbadaj dla jakich wartości parametru m należącego do R
równanie ma rozwiązanie a) |m−1 ||x+2|=|x+2|+2 b) |m+2| |x−3|=|2x−6|−1
13 wrz 20:43
Mila:
a) |m−1 ||x+2|=|x+2|+2⇔
a) |m−1 ||x+2|−|x+2|=2⇔
|x+2|*(|m−1|−1)=2
1)
(|m−1|−1)=0 brak rozwiąząń, obliczymy m
|m−1|=1⇔m−1=1 lub m−1=−1⇔
m=2 lub m=0
Brak rozwiązań dlatego, że :
|x+2|*0=0≠2
2) (|m−1|−1)≠0
wyrażenie po prawej stronie musi być dodatnie⇔
|m−1|−1>0⇔
|m−1|>1
m−1<−1 lub m−1>1
m<0 lub m>2
Dla m<0 lub m>2 równanie posiada rozwiązania.
13 wrz 21:26
Mila:

Metoda graficzna.
f(x)=|x+2|
|m−1|−1>0 jak wyżej obliczyłam
13 wrz 22:12
Mila:
b) |m+2| |x−3|=|2x−6|−1
|m+2|*|x−3|−2|x−3|=−1
|x−3|(|m+2|−2)=−1
1) dla |m+2|−2=0 brak rozwiązań,
|m+2|=2⇔
m+2=2 lub m+2=−2
m=0 lub m=−4
2) m≠0 i m≠−4
| | −1 | |
równanie ma rozwiązania dla : |
| ≥0⇔ |
| | |m+2|−2 | |
|m+2|−2<0⇔
|m+2|<2
m+2>−2 i m+2<2
m>−4 i m<0
równanie ma rozwiązania dla :m∊(−4,0)
13 wrz 22:27
czeslaw: dziękuję bardzo
14 wrz 22:05
Mila:
14 wrz 22:12