calka
jadziaa33: nie potrafie rozwiazac calki
wiem ze sie to rozklada. ale kompletnie nie rozumiem tego. raz sie pisze A + B, a raz Ax+B +C
...
13 wrz 20:29
ZKS:
Po czym całkujesz? Musisz to robić przez rozkład na ułamki proste?
13 wrz 20:33
jadziaa33: w sumie nie musze. ale jak nie przez rozklad to jak inaczej
13 wrz 20:36
Trivial:
Rozkład 'widać od razu'
| 2x+1 | | 2x | | 1 | |
| = |
| + |
| |
| (x2+1)2 | | (x2+1)2 | | (x2+1)2 | |
Pierwszy składnik idzie łatwo przez podstawienie u = x
2+1, drugi trzeba liczyć niestety przez
| | 1 | |
wzór redukcyjny na całki postaci ∫ |
| dx |
| | (x2+1)n | |
https://matematykaszkolna.pl/forum/202375.html
13 wrz 20:36
13 wrz 20:37
jadziaa33: Trivial, tak tez probowalam ale mialam trudnosci z druga czescia. dziekuje
13 wrz 20:39
ZKS:
Albo przez podstawienie które kiedyś Trivial pokazał czyli x = tg(u). Przecież wiem że
nieoznaczona tylko że skąd mam wiedzieć po czym będziemy całkować może po y.
13 wrz 20:40
Trivial: ZKS, a może zmienną całkowania jest dwójka? (2)
13 wrz 20:42
ZKS:
Hehe może może.
13 wrz 20:43
13 wrz 20:45
Mila:
Druga całka:
| | 1 | | x2+1−x2 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx= |
| | (x2+1)2 | | (x2+1)2 | |
| | x2+1 | | x | |
=∫ |
| −∫x* |
| dx= drugą całkę przez części |
| | (x2+1)2 | | (x2+1)2 | |
| | 1 | |
=∫ |
| dx−J=arctgx−J ... |
| | x2+1 | |
| | x | | x | |
[x=u, dx=du , dv= |
| dx, v=∫ |
| dx, to liczysz przez |
| | (x2+1)2 | | (x2+1)2 | |
podstawienie(x
2+1)=t]
Dokończysz?
13 wrz 21:04