| 5X−1 | ||
mógłby mi ktoś pomóc dokończyć tą całkę? ∫ | = | |
| [4x2−8x+13]2 |
| 5x−7 | ||
=∫ | = | |
| [4(x−1)2+9]2 |
| 9 | ||
x−1=t √ | ||
| 4 |
| 2 | ||
t= | (x−1) | |
| 3 |
| 3 | ||
x= | t+1 | |
| 2 |
| 3 | ||
dx= | dt | |
| 2 |
|
| |||||||||||||||||||||
=∫ | = ∫ | = ? | ||||||||||||||||||||
|
|
| ||||||||
nie wiem co dalej, mogę wyciągnąć 9 z mianownika przed nawias = ∫ | ||||||||
| 92(t2+1)2 |
| dx | ||
Jn = ∫ | ||
| (1+x2)n |
| 2n−3 | 1 | x | ||||
Jn = | Jn−1 + | * | ||||
| 2n−2 | 2n−2 | (1+x2)n−1 |
| dx | 2*2−3 | 1 | x | |||||
J2 = ∫ | = | arctan(x) + | * | + c | ||||
| (1+x2)2 | 2*2−2 | 2*2−2 | 1+x2 |
| 1 | 1 | x | ||||
= | arctan(x) + | * | + c. | |||
| 2 | 2 | 1+x2 |
| 15 | t | 2 | dt | |||||
∫ | dt − | *∫ | ||||||
| 2*92 | (1+t2)2 | 92 | (1+t2)2 |