Całka!
Vizer: Mam problem z pozornie prostą całką:
Próbowałem różnymi metodami, lecz bez skutku, może mi ktoś pomóc naprowadzić na rozwiązanie?
12 sty 21:09
Anonimowy:
| 1 | | (t2 + 1) − t2 | | 1 | | t2 | |
| = |
| = |
| − |
| = |
| (t2 + 1)2 | | (t2 + 1)2 | | t2 + 1 | | (t2 + 1)2 | |
| 1 | | 1 | | 2t | |
| − |
| * (t * |
| |
| t2 + 1 | | 2 | | (t2 + 1)2 | |
Coś pomoże

?
12 sty 21:16
ZKS:
Miałem podobną całkę.
| | x + 1 | |
∫ |
| dx |
| | (x2 + 4x + 5)2 | |
A co do Twojego
| | dt | | t | | 1 | | dt | |
∫ |
| = |
| + |
| ∫ |
| |
| | (t2 + 1)2 | | 2(t2 + 1) | | 2 | | t2 + 1 | |
Dalej już wiadomo.
12 sty 21:21
Vizer: O kurcze tak nie próbowałem, próbowałem przez części "jakoś", podstawienie wiadomo też nie
zadziałało wprost, więc przeszedłem do cięższych metod i próbowałem do pochodnej doprowadzać
poprzez wprowadzenie t
3, jednak... bez skutku itd, dzięki za metodę, to znak, że muszę
jeszcze poćwiczyć, dzięki i pozdrawiam
12 sty 21:25
Trivial: | | W(x) | |
To całka typu |
| − rozwiązujemy przez rozkład na ułamki proste.  |
| | V(x) | |
12 sty 21:37
Vizer: Czyli jak, bo próbowałem, ale coś nie wychodziło...
12 sty 21:46
Trivial:
A... ten jest już rozłożony sorry.

Można ewentualnie podstawieniem x = tgu.
12 sty 21:52
Trivial:
Najpierw przyda się..
| | sin2x | | sin2x | | cos2x | | 1 | |
tg2x+1 = |
| + 1 = |
| + |
| = |
| . |
| | cos2x | | cos2x | | cos2x | | cos2x | |
Czyli..
| | dt | | | | | |
∫ |
| = | = ∫ |
| = |
| | (t2+1)2 | | | (tg2u+1)2 | |
| | | | 1+cos2u | |
= ∫ |
| = ∫cos2udu = ∫ |
| du = ... |
| | | | 2 | |
12 sty 21:55
Vizer: Łeb jak sklep, jak na takie coś genialnego wpaść

?
12 sty 21:58
Trivial:
To przychodzi z doświadczeniem.

Takie podstawienie wykorzystuje się często, aby rozwiązywać
całki z
√x2+1, ale do x
2+1 też działa.
12 sty 22:01
ZKS:
Trivial powiedz ile to było całek żeby tak je ogarnąć?
12 sty 22:02
Trivial: Około 150 nie licząc tych z forum.
12 sty 22:02
Trivial: I nie zapominaj, że ja dalej mam analizę i to wszystko muszę pamiętać.
12 sty 22:03
Vizer: A to Twoje rozwiązanie ZKS z czego wynikło, bo nie wiem jak Ty do tego doszedłeś?
12 sty 22:04
ZKS:
Taki jest ogólny wzór jeżeli chcesz mogę Ci tutaj zapisać to.
12 sty 22:06
Trivial: | | 1 | |
Rozwiązanie ZKS to wzór redukcyjny ułamków postaci |
| , przy czym trójmian |
| | (ax2+bx+c)n | |
ax
2+bx+c jest nierozkładalny ⇔ ujemna Δ.
12 sty 22:06
ZKS:
Wierzę że jak rozwiążę 200 to będę ogarniał je w połowie tak dobrze jak Ty.
12 sty 22:07
Trivial: Powodzenia.
12 sty 22:08
Vizer: No tak gotowe wzorki, to jak możesz zapodaj, I will be appreciate.
12 sty 22:12
ejendi:
znalazłem taki wzór
| | dx | | 1 | | x | | 2n−3 | | dx | |
∫ |
| = |
| * |
| + |
| *∫ |
| |
| | (1+x2)n | | 2(n−1) | | (x2+1)n−1 | | 2n−2 | | (1+x2)n−1 | |
dla n>=2
trzeba tak długo mielić aż zostanie (1+x
2)
1
tutaj dwa razy trzeba całkowć
| | dt | | 1 | | t | | 1 | | dt | |
∫ |
| = |
| * |
| + |
| ∫ |
| = |
| | (1+t2)2 | | 2 | | (t2+1) | | 2 | | (1+t2) | |
12 sty 22:12
Trivial: Można łatwo wyprowadzić, nie żadne gotowce!
12 sty 22:12
Vizer: Oj tam, oj tam
12 sty 22:15
ZKS:
| | dx | | x | |
∫ |
| = |
| + |
| | (x2 + 1)n | | 2(n − 1)(x2 + 1)n − 1 | |
| | 2n − 3 | | dx | |
+ |
| ∫ |
| |
| | 2(n − 1) | | (x2 + 1)n − 1 | |
12 sty 22:16
ZKS:
Przekształceń trochę jest.
12 sty 22:17
Vizer: Mhm, czyli ten co podał
ejendi, chyba nie jest to dobra metoda nauczyć się go na pamięć
12 sty 22:17
ZKS:
Lepiej spróbuj wyprowadzić samemu a wtedy go lepiej zrozumiesz.
12 sty 22:18
Vizer: Ok wyprowadziłem, choć straszny tasiemiec...
12 sty 22:29
Trivial: Jaki tam tasiemiec.
12 sty 22:30
Vizer: Dobra czuje się o tyle dobrze, że znam kolejną metodę.

Siedziałem nad tą całką ogólnie
1,75h... A miałem plan zrobić dzisiaj więcej, no ale cóż.
12 sty 22:33
Trivial: Udało się wyprowadzić wzór?
12 sty 22:47
Vizer: Udało, mam napisać

?
12 sty 22:49
Trivial: OK.
12 sty 22:51
Vizer: To jedziemy:
Nazywamy ją sobie dla uproszczenia I
n
| | dt | | 1+t2−t2 | | t | |
In=∫ |
| =∫ |
| dt=In−1−∫t* |
| dt=* |
| | (1+t2)n | | (1+t2)n | | (t2+1)n | |
Przez części:
u=t u'=1
podstawienie:
z=t
2+1
dz=2tdt
| | 1 | | dz | | 1 | | 1 | z−n+1 | |
**= |
| ∫ |
| = |
| ∫z−ndz= |
|
| = |
| | 2 | | zn | | 2 | | 2 | −n+1 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| * |
| +C |
| | (2−2n) | | (t2+1)n−1 | |
| | t | | dt | |
*=In−1−( |
| −∫ |
| )= |
| | (2−2n)(t2+1)n−1 | | (2−2n)(t2+1)n−1 | |
| | t | | 1 | | dt | |
=In−1+ |
| − |
| ∫ |
| = |
| | (2n−2)(t2+1)n−1 | | 2n−2 | | (t2+1)n−1 | |
| | 1 | | t | | 2n−3 | | t | |
=In−1(1− |
| )+ |
| = |
| In−1+ |
| |
| | 2n−2 | | (2n−2)(t2+1)n−1 | | 2n−2 | | (2n−2)(t2+1)n−1 | |
Uff zmęczyłem
12 sty 23:21
Trivial: Gratulacje.
12 sty 23:45
Trivial:
Czyli wyszło, że
| | 1 | | x | | 2n−3 | |
In = |
| * |
| + |
| *In−1. |
| | 2(n−1) | | (x2+1)n−1 | | 2n−2 | |
Jeszcze można na upartego znaleźć formę zamkniętą.
12 sty 23:47
Vizer:
12 sty 23:49