Rozwiąż równanie
kamczatka: Rozwiąż równanie
(3x−2)2=(2x+3)2
9x2−12x+4=4x2+12x+9
5x2−5=0
5(x2−1)=0
x=−5 x=1 x=−1
ale coś inny wynik powinien wyjść co zrobiłem nie tak ?
8 wrz 21:18
Eta:
9x2−12x −12x+4−9=0
8 wrz 21:23
bezendu:
|3x−2|=|2x+3|
3x−2=2x+3 lub 3x−2=−2x−3
x=5 lub 5x=−1
8 wrz 21:23
bezendu: komentarz
PW i tyle w temacie
8 wrz 21:26
8 wrz 21:29
kamczatka: czemu to w wartości bezwzględnej zapisałeś?
Eta tam nie powinno być 5x2−12x−12x+4−9 ?
9 wrz 17:01
9 wrz 17:12
bezendu: @kamczatka patrzałeś w ten link co Ci dałem ? tam masz wytłumaczone wystarczy tylko
przeczytać...
9 wrz 17:36
kamczatka: patrzyłem ale tego wzoru co podał Lorak nie znam na pamięć.
10 wrz 17:53