Rozwiąż równanie kwadratowe
ktoś ;-): 28x²−4x+⅟₇=0
7 wrz 18:43
7 wrz 18:44
ktoś ;-): mnie akurat boli
7 wrz 18:44
bezendu: To masz problem..
7 wrz 18:44
ktoś ;-): Chyba Ty
7 wrz 18:45
bezendu: ...
7 wrz 18:45
ktoś ;-): hah
7 wrz 18:46
stevcio: podstaw tylko to wzoru
7 wrz 18:47
7 wrz 18:48
ktoś ;-): ale mi nie wychodzi właśnie, dlatego tu piszę i proszę o pomoc
7 wrz 18:49
bezendu: To może pokaż jak liczysz ?
7 wrz 18:50
ktoś ;-): ok
7 wrz 18:51
ktoś ;-): a więc tak
28x²−4x+⅟₇=0
a=28
b=4
c=⅟₇
Δ=b²−4ac=4²−4*28*⅟₇
I właśnei tu wychodzą mi jakieś połówki i wgl
7 wrz 18:54
ktoś ;-): *właśnie
7 wrz 18:54
7 wrz 18:55
ktoś ;-): właśnie to robiłem i nic nie wychodzi
wszystko sie jebie za przeproszeniem
7 wrz 18:56
5-latek: Tutaj b=−4 a nie 4 wiec Δ=(−4)
2−4*28*{1}{7}
(−4)
2=16
| | 1 | |
Teraz zobacz . zajmiemy sie tym 28* |
| . Przede wszystkim czy da sie to cos skrocic . |
| | 7 | |
Przeciez tabliczke mnozenia znasz . Jesli tak to napisz ile to sie rowna
7 wrz 19:13
5-latek: No i czego nie wiesz ?
7 wrz 19:37