poprosze wraz z obliczeniami
stevcio: wyznacz pole kwadratu majac jego przeciwlegle wierzcholki a(−3,−5) b(4,−1)
7 wrz 18:27
5-latek: I jeszce jajecznice do tego i cole .
Masz dwa punkty . Policz dlugosc odcinka AB . To jest bok kwadratu
Majac bok policz pole. jaki jest wzor na pole kwadratu
7 wrz 18:32
stevcio: yyy, sorry zamiast b jest c, to jest przeciwlegly
7 wrz 18:35
Patryk: |AC|=a√2 ..a ole kwadratu too a2
7 wrz 18:38
5-latek: To w talm ukladzie nie bedzie to bok tylko przekatna d Tylko zamiast AB napisz AC
d=a
√2 wylicz z tego a czyli bok a wzor na pole kwadratu jak masz bok to znasz

czekam na obliczenia
7 wrz 18:40
stevcio: podsunie mi ktos pomysl jak wyliczyc przekatna?
7 wrz 18:43
7 wrz 18:49
bezendu:
Policz długość odcinka
7 wrz 18:50
stevcio: |AC|=√65
7 wrz 18:56
stevcio: √65=a√2
teraz musze obliczyc a, kurna nie pamietam

a takie to proste
7 wrz 19:02
5-latek: A jak bedziesz mial takie cos 10=a*5 to a= tak samo policz z tego a
7 wrz 19:07
stevcio: √130 ?
7 wrz 19:12
stevcio: √130/2 sorry
7 wrz 19:13
stevcio: no i pole wtedy 130/2=65
7 wrz 19:15
5-latek: | | √130 | |
To Pkw=a2 to Pkw=( |
| )2= policz |
| | 2 | |
7 wrz 19:22
5-latek: 22=4
7 wrz 19:23
7 wrz 19:24
stevcio: teraz to mi namieszales..
7 wrz 19:37
5-latek: Co CI namieszalem
(
√130)
2=130
2
2=4 to 130:4= pole a nie 130:2
7 wrz 19:39
stevcio: powiedz mi, czy a=pierwiastek130/2
jak tu sie kwadraty i pierwiastki robi bo musze kopiowac
7 wrz 19:41
7 wrz 19:41
stevcio: aaa, no tak 2 zapomnialem do kwadratu podniesc
7 wrz 19:42
5-latek: Nad Twoj nick jest taki napis >KLIKNIJ PO WIECEJ PRZYKLADOW > tam masz napisane jak to robic
.
Jak potegowac to masz nad tym napisem
7 wrz 19:44
5-latek: Czy bylo latwe? Pewnie ze tak >
7 wrz 19:45
stevcio: bylo bylo, ale wszystko pociekalo z glowy

dzieki wielkie
7 wrz 19:48
5-latek: Na zdrowie
7 wrz 19:49
Eta:
| | d2 | |
P(kwadratu)= |
| , d −− długość przekątnej kwadratu |
| | 2 | |
d
2=|AB|
2= 7
2+4
2 = 65
7 wrz 20:23