trojkaty podobne
Madzik:

Przekatne w trapezie ABCD przecinaja sie w punkcie S. Pole trojkata ABS wynosi 8, a trójkata
CDS 2. Wiedzac ze suma dlugosci jego podstaw jest rowna 6 oblicz wysokosc trapezu.
Czyli tak, wiemy, że te trójaty sa podobne(cecha kkk), tak wiec mozemy wyliczyc skale k
2−4
k=2. Na tym stanelam i nie mam pojecia co dalej
4 wrz 23:00
Eta:
P
1= P(ΔABS) , P
2=P(ΔDCS)
to:
P
tr= (
√P1+
√P2)
2=(
√8+
√2)
2= (2
√2+
√2)
2 = (3
√2)
2= 18
| | a+b | |
a+b=6 to P= |
| *h =18 ⇒ h=......... |
| | 2 | |
4 wrz 23:05
Eta:
Jest też taki wzór
Ptr=(k+1)2*P2 , k=2 ,P2=2
P(tr)= ....
4 wrz 23:08
Madzik: ale nie rozumiem, jak jest to obliczone, jaka metoda? Ptr= (√P1+√P2)2=(√8+√2)2= (2√2+√2)2 =
(3√2)2= 18
4 wrz 23:10
4 wrz 23:13
4 wrz 23:13
Antek: A po co kombinowac
Przeciez pole trazpezu = Pole trojkata ABS+ pole trojkata CDS=10
| | a+b | |
Ptrap= |
| *h czyli 10=3*h to h= policz |
| | 2 | |
4 wrz 23:14
Eta:
Od kiedy to .... P(tr)= P(ABS)+P(CDS)
4 wrz 23:16
Antek: A nie zle bo sa jeszce dwa trojkaty
4 wrz 23:17
Godzio:

Można też tak: (pokażę najpierw małe wyprowadzenie)
a,b,c,d to kawałki przekątnych, odpowiednie pola oznaczam P
1,P
2,P
3,P
4
| | 1 | | a | |
P3 = |
| adsinα |
| = k ⇒ a = bk |
| | 2 | | b | |
| | 1 | | 1 | | 2P1 | |
P1 = |
| bdsin(180 − α) = |
| bdsinα ⇒ dsinα = |
| |
| | 2 | | 2 | | b | |
| | 1 | |
P3 = |
| * 2P1k ⇒ P3 = P1 * k |
| | 2 | |
I teraz mamy już wszystko.
| | a + b | | 6 | |
P = 4 + 4 + 8 + 2 = 18 = |
| * h ⇒ 18 = |
| * h ⇒ h = 6 |
| | 2 | | 2 | |
Co warto zapamiętać ?
| P2 | |
| = k2 oraz P3 = P4 ⇒ P3 = P1 * k |
| P1 | |
4 wrz 23:17
Eta:

I co?
Antek ?
4 wrz 23:19
Eta:
Hej
Godzio 
Ja tam uwielbiam "mój" wzorek
4 wrz 23:21
Godzio:
A ja mój

Pamiętam, że w II LO nauczyciel mi kazał to wyprowadzi, że się może przydać, i tak
jakoś zapamiętałem
4 wrz 23:22
Eta:
Właśnie z Twojego wyprowadzenia jest:
P(tr)= k2*P2+2*k*P2+P2 = (k2+2k+1)*P2= (k+1)2*P2
4 wrz 23:24
bezendu: Wzór na trapez
Ety
4 wrz 23:24
Antek: Prosze zobaczyc na moj post z 23.17 gdzie napisalem ze jest zle
4 wrz 23:24
Eta:
Wiem, widziałam
Antoś
4 wrz 23:27
Antek: Eta dziekuje za jablko ale wlasnie jutro ide do diabetologa i moze zjem jak od niego
wroce
4 wrz 23:31
Godzio:
Masakra jak ten czas leci, jeszcze 26 dni i koniec "odpoczynku"
4 wrz 23:32
Eta:
Koniec laby
4 wrz 23:34
Godzio: A ja jeszcze w tym roku mam praktyki w banku, masakryczna robota, tak teraz myślę, że
nauczyciel to lepsza praca dla mnie
4 wrz 23:36
Eta:
Jak zobaczysz tam tyle "kasy"!, to......... cóż może biedny belfer
4 wrz 23:38
Godzio: Ale przynajmniej nie zasnę

Już raz mi się zdarzyło i akurat szef musiał wejść!
4 wrz 23:40