Rafał: Przekątne rombu mają długości 12 cm i 20 cm. Znajdź kąty rombu
23 wrz 12:23
Jakub: Narysuj romb (zobacz
866). Narysuj jego przekątne. Podzielą one romb na cztery
trójkąty prostokątne o przyprostokątnych 6cm, 10cm.
Policzę teraz tg jednego z kątów
tgα = 6cm/10cm = 0,6
czyli α≈31
o, drugi kąt trójkąta musi mieć 59
o, bo
491
Cały romb ma więc kąty 62
o i 118
o
Zobacz też
399
23 wrz 14:34
Rafał: dzięki, już kumam

a mam problem jeszcze z takim zadaniem ->
Dwaj obserwatorzy stojący w punktach A i B w odległości 200 m o siebie, widzą nadlatujący
wzdłuż kierunku AB samolot pod kątam α = 25 stopni, β = 15 stopni. Na jakiej wysokości
leci samolot ?
Wszystko sie wydaje proste, ale nie wiem jak obliczyć odległość od obserwatorów do
punktu pod samolotem, a co za tym idzie do wysokosci na jakiej znajduje sie samolot...
Prosze o pomoc
23 wrz 15:13
Jakub: x - odległość obserwatora A od punktu pod samolotem
x+200 - odległość obserwatora B od punktu pod samolotem
h - wysokość na której leci samolot
tg25 = h/x -> h = x*tg25
tg15 = h/(x+200) -> h = (x+200)*tg15
x*tg25 = (x+200)*tg15
tangensy policz na kalkulatorze, rozwiąż równanie aby mieć x no i policz h.
23 wrz 15:25
Rafał: nie wyszło, jak możesz to podaj całe rozwiązanie
23 wrz 15:47
Jakub: Napisz jak rozwiązujesz.
23 wrz 15:54
Rafał : x*0,4663 = ( x+200 ) * 0,2769
0,4663x = ( x+200 ) * 0,2769
i co dalej ?
23 wrz 16:06
Jakub: nie ma co przesadzać z dokładnością ułamków dziesiętnych (dwa miejsca po przecinku
wystarczą)
0,47x = (x+200)*0,28
0,47x = 0,28x + 56
0,47x-0,28x = 56
0,19x = 56
x ≈ 294,7
h = x * tg25 = 294,7 * 0,47 = 138,5m
23 wrz 16:19
Rafał: w rozwiązaniu jest 125,95

ale dzieki za pomoc
23 wrz 17:12
Jakub: Policzyłem to jeszcze raz z dokładniejszymi wartościami tangensów. Tak jak ty brałeś i
wynik wyszedł taki jak piszesz.
23 wrz 17:27