Wyznacz współczynniki
Maciszki: Funkcja y= x2+bx+c jest malejąca w przedziale (−niesk. ,1> i rosnąca w przedziale
<1,+niesk).Wierzchołek paraboli będącej wykresem funkcij należy do prostej y=4x−8.
a) wyznacz współczynniki b oraz c
b) oblicz m−ca zerowe funkcji
c)rozwiąż nierówność f(x)<4x−8
Proszę o dokładne wytłumaczenie co się wzięło z jakiego wzoru,bądź prawa.
2 wrz 17:49
tim: Jakie informacje możemy wywnioskować z treści zadania:
1. Funkcja jest malejąca od −
∞ do 1 − wierzchołek funkcji ma współrzędna x = 1.
2. Wierzchołek paraboli należy do prostej y=4x − 8 − możemy obliczyć wartość y współrzędnej
wierzchołka (x = 1, y = ?)
3. Na podstawie wzorów
69 (postać kanoniczna), możemy obliczyć b oraz c, gdyż
| | −b | |
p = |
| to x wierzchołka; |
| | 2a | |
| | −Δ | |
q = |
| to y wierzchołka. |
| | 4a | |
Mając wzór funkcji możemy obliczyć miejsca zerowe przyrównując wzór funkcji do 0.
54
2 wrz 18:05