Kombinatoryka
Patt: Cześć, nie mogę pojąć jednej rzeczy. W zadaniu jednym spotkałem sytuację, gdzie trzeba było
wyznaczyć ilość możliwości wylosowania ciągu rosnącego 3−elementowego. Więc przykładowo:
1−2−3
2−3−4
4−5−8
itp,
użyto tam kombinacji, zacząłem szukać dlaczego i trafiłem na jeszcze inne zadanie:
https://matematykaszkolna.pl/forum/133509.html
Gdzie ktoś ma identyczny problem jak ja, tzn. skąd wiadomo, że:
| |
wylosuje same rosnące ciągi? Przecież tutaj kolejność ma istotne znaczenie (według |
| |
mnie). Oczywiście to rozumowanie zgadza się z rozwiązaniami, ale to jest tak nielogiczne, że
szok. Losuję z 10 cyfr trzy...
Najpierw 3, potem 2, potem 0
I otrzymałem ciąg malejący... mógłby ktoś to wyjaśnić?
29 sie 21:06
29 sie 21:07
Mila:
Jeżeli masz 10 różnych elementów to możesz wybrać 3 elementowe ciągi o różnych wyrazach na
10*9*8 sposobów
Przykład : z 1, 2 i 3 możesz utworzyć 6 różnych ciągów
(1,2,3),(1,3,2)(2,1,3)(2,3,1)(3,2,1)(3,1,2)
z tych 6 ciągów tylko jeden jest rosnący i jeden malejący
Tak będzie dla każdej trójki
| 10*9*8 | |
| tyle jest ciągów rosnacych⇔ |
| 3! | |
liczbie kombinacji:
| | 10! | | 7!*8*9*10 | | 8*9*10 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 3!*7! | | 7!*3! | | 3! | |
29 sie 22:16