trygonometria
Marzena: | | 1 | |
Wiedząc, że α∊(90`, 180`) oraz sinα |
| oblicz pozostale funkcje trygonometryczne |
| | 4 | |
18 sie 22:49
lełoś :
Twoje propozycje ?
18 sie 22:49
Marzena: szczerze nie wiem co to bedzie za figura bo bedzie kat rozwarty
18 sie 22:51
lełoś :
ale nie wiesz jak policzyć cos np ?
znasz jedynkę trygonometryczną ?
18 sie 22:52
5-latek: Zauwaz ze jest to druga cwiartka ukladu wspolrzdnych .
Wiec do obliczenia zastosuj popularny wierszyk
18 sie 22:53
Marzena: no wlasnie w tym zadaniu nie musze nic rozrysowywac jak nie ma podanej figury jaka mam
zastosowac? znam jedynke trygonometryczna
18 sie 22:53
5-latek: Funkcje trygonometryczne takie jak sin,cos tg i ctg to nie sa figury
18 sie 22:56
5-latek: ja znasz jedynke trygonometryczna to ja napisz i wyznacz z niej sin α i cos α
18 sie 22:58
Marzena: DObrze to inaczej to napisze, czego tu nie rozumiem, otóż jesli mam podany kąt ostry w
trojkacie prostokatnym to wiem jak policzyc ale jak nei mam zadnego trojkata i tym bardziej
rozwarty to nie rozumiem tego, moglby mi to ktos wytłumaczyc?
18 sie 22:58
18 sie 22:59
Marzena: cyzli jak mam wyor na jedznke to podstawiam ya sinusa wartosc dodatnia, wzjdyie mi cosinus
jakis i wtedz daje go w ynak ujemnz bo jest w drugiej cwiartce?
18 sie 23:23
18 sie 23:26
5-latek: Znasz ten wierszyk /
W pierwszej cwiatrce wszyskie funkcje sa dodatnie
W drugiej cwiartce tyko funkcja sinus −pozostale funkcje sa ujemne
W trzeciej cwiartcce tangens i cotangens jest dodatni a sinus i cosinus jest ujemny
w czwartej cosinus.jest tylko dodatni −− a pozostale czyli sinus tangens i cotangens jest
ujemny
Z tego wierszyka widac ze sinus jest dodatni w drugiej cwiarttce
Druga cwiartka to kat (90−180)stopni
Trzecia cwiartka to katy (180−270)stopni
Czwarta cwiartka to katy (270−360)stopni
Jestesmy w drugiej cwiartce.
Jedynka trygonometryczna sin
2x +cos
2x=1 −−−−−−−−−bede pisal zamiast alfa to x −−−bedzie mi
wygodniej pisac
to sinx
2x=1−cos
2x to sinx=
√1−cos2x
to samo cos
2x=1−sin
2x to cosx=
√1−sin2x ale jestesmy w drugiej cwiatrce i cosinus jest
ujemny wiec musiny zapisac ze cosx=−
√1−sin2x
| | 4 | | 4 | | 16 | |
Mamy sinx= |
| to sin2x=( |
| )2= |
| |
| | 5 | | 5 | | 25 | |
Podstawiamy do wzoru na cosx i mamy
| | 16 | | 25 | | 16 | | 9 | | 3 | |
cosx=−√1− |
| =−√ |
| − |
| =−√ |
| =− |
| |
| | 25 | | 25 | | 25 | | 25 | | 5 | |
| | sinx | |
Tgx= |
| −−podstaw i wylicz |
| | cosx | |
| | cosx | | 1 | |
ctgx= |
| albo ctgx= |
| tez podstaw i wylicz |
| | sinx | | tgx | |
Jezeli chodzi o trojkat prostokatny jak masz narysowany i masz policzyc funkcje
trygonometryczne to zauwaz ze nie ma tam problemu ze zmiana znaku bo masz kat prosty a
pozostale katy ostre tworza kat 90 stopni wiec wszystko jest w pierszej cwiartce gdzie
wszystkie funkcje sa dodatnie
18 sie 23:29
det:

Można wykorzystać trójkąt prostokątny
teraz tylko uwzględnić znaki funkcji trygonometrycznych w II ćw
sinα>0 , cosα<0 , tgα<0 , ctgα<0
| | √15k | |
i mamy: cosα= − |
| = ....... |
| | 4k | |
18 sie 23:30
5-latek: Widze ze kolezanka ma ten sam problem z klawiatura co nieraz ja y zamienia sie w z
18 sie 23:31
Garth: Rozwiazanie Waszego problemu − nacisniecie i przytrzymanie ctrl i nastepnie nacisniecie shift
[uwaga: dziala w dwie strony!].
18 sie 23:34
Marzena: problem rozwiazany he
18 sie 23:36
Marzena: | | 5 | |
a co do przykładu to w moim przypadku cosα= − |
| ? |
| | 4 | |
18 sie 23:36
5-latek: | | 5 | |
Cos kata nie moze wyjsc |
| bo cosinus zawiera sie w przedziale <−1,1> czyli nie moze byc |
| | 4 | |
wiekszy od jeden. Dotyczy to samo sinusa.
18 sie 23:37
det:
| | 4 | |
Dla sinα= |
| i α∊ II ćw. |
| | 5 | |
i tyle w tym temacie
18 sie 23:39
Marzena: | | 1 | |
aaa  źle obliczyłam, teraz wyszło mi √1− |
| dobrze  |
| | 16 | |
18 sie 23:40
Garth:
Marzena, Twoja wartosc bedzie rowna: cosx = −√1 − 116, pamietaj o znaku i od czego on
zalezy.
18 sie 23:42
det:
| | 4 | |
cosα= − |
| i jeżeli α ∊ II ćw to sinα>0 tgα<0 ctgα<0 |
| | 5 | |
a
2= (5k)
2−(4k)
2 ⇒ a
2= 9k
2 ⇒ a=3k , bo k>0
jasne już?
18 sie 23:45
Marzena: | | 3 | |
det Tobie wyszlo − |
| mi wynik jak wyzej, który jest tak naprawde prawidłowy? |
| | 5 | |
18 sie 23:45
5-latek: | | 1 | |
Przepraszm nie wiem dlaczego napisalem sinU{4}{{5} zamiast |
| |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | | √15 | | √15 | |
wiec cosx=−√1−( |
| )2=−√1− |
| =− |
| =− |
| taki ma bc cosx |
| | 4 | | 16 | | √16 | | 4 | |
Popraw sobie reszte wyliczen > Jeszce raz przepraszam
18 sie 23:47
Marzena: | | 4 | |
a skad Ty bierzesz te cosα=− |
| |
| | 5 | |
| | 1 | |
Jak w zadaniu mam podane tylko sinα= |
| |
| | 4 | |
18 sie 23:48
Marzena: aa no wlasnie

he rozumiem juz wszystko dokladnie

wielkie dzieki za pomoc

przydala sie z
kazdej strony

pozdrawiam!
18 sie 23:48
Garth:
det rozwiazuje jakies przykladowe zadania. Ty [prawie] dobrze juz robilas ten swoj i kontynuuj.
18 sie 23:49
det:
| | 4 | |
5−latek namieszał ( liczyłam dla sinα= |
| |
| | 5 | |
to
| | 1 | | √15 | |
dla sinα= |
| masz odp: cosα= − |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 16−1 | | √15 | |
u Ciebie cosα= −√1− |
| = −√ |
| = − |
| czyli to samo |
| | 16 | | 16 | | 4 | |
Łatwiej jest wykorzystywać trójkąt, tak jak Ci podałam
18 sie 23:51
5-latek: | | 4 | | 4 | |
|
| i dlatego policzylem dla sin |
| |
| | 5 | | 5 | |
18 sie 23:53