matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
Marzena:
4
W trojkacie prostakatnym sinus jednego z kątów ostrych ma wartość
.
5
Oblicz długosci przyprostokatnych tego trójkąta, wiedząc, że przeciwprostokątna ma długość 6cm.
18 sie 22:40
lełoś :
4
x
=
5
6
5x=24
24
x=
5
24
6
2
−(
)
2
=y
2
5
18
y=
5
18 sie 22:42