Wyznacz wzór funkcji f:
kamczatka: Nie mogę poradzić sobie z tym zadaniem:
Wyznacz wzór funkcji f:
A=(−2,5) i B=(−7,−2)
−2=−7a+b /*2
5=−2a+b /*(−7)
−4=−14a+2b
−35=14a−7b
−39=−9b
b=4,(3)
| | 4 | |
Powinno wyjść b= 5 |
| co robię nie tak ? |
| | 7 | |
17 sie 18:07
kamczatka: poprawka 5U4}{7} powinno wyjść dla miejsca zerowego ale nadal jest źle.
17 sie 18:17
17 sie 18:18
Piotr 10: Mi wyszło, że a=U{7}[5}
b=7,8
y=1,4x+7,8
17 sie 18:19
Piotr 10: Masz błąd 2b+(−7b)≠−9b
17 sie 18:22
kamczatka: + i − daje −
17 sie 18:25
Piotr 10: Do wyliczania współczynnika kierunkowego lepszy taki wzór:
17 sie 18:26
Piotr 10: 2b−7b=−5b
17 sie 18:27
Eta:
| | 7 | |
f(x)=a(x−xA)+yA ⇒ f(x)= |
| (x+2)+5 =........ |
| | 5 | |
Miejsce zerowe
f(x)=0 ⇔ 7x+14 = −25 ⇔ x=.........
17 sie 20:08
17 sie 20:59
17 sie 21:01
kamczatka: | | 7 | |
Już jednak wiem skąd te |
| . Tylko czemu 7x+14=−25 ? |
| | 5 | |
I jeszcze mam takie pytanie jeśli obliczamy wzór funkcji z układu równań. To te równanie na
górze powinno mieć większy czy mniejszy argument czy to bez różnicy.
17 sie 21:03
Eta:
| | yA−yB | | 5+2 | |
lub dla xA≠xB aAB= |
| = |
| = .... |
| | xA−xB | | −2+7 | |
17 sie 21:04
Eta:
7(x+2)+25=0
7x+14= −25
17 sie 21:05
Eta:
3/ sposób
y=ax+b i A(−2,5) ⇒ 5= −2a+b ⇒ −2a+b=5
y=ax+b i B(−7,−2) ⇒ −2=−7a+b ⇒ 7a −b=2
−−−−−−−−−−−
5a = 7 ⇒ a=........ i
b=.........
17 sie 21:08
kamczatka: w zasadzie to ja inczej to obliczam jeśli mam a to wtedy wyliczam b.
I później podstawiam:
b=7,8
A co do mojego pytania:
I jeszcze mam takie pytanie jeśli obliczamy wzór funkcji z układu równań. To te równanie na
górze powinno mieć większy czy mniejszy argument czy to bez różnicy.
17 sie 21:09
17 sie 21:09
Eta:
@
kamczatka ...... jasne, że bez różnicy
17 sie 21:13
kamczatka: Eta a jeśli korzystam z tego wzoru (x2−x1)......
to x1 zawsze jest to mniejszy argument?
17 sie 21:49
Eta:
Nie musi , byleby x
2≠x
1 bo nie może być zera w mianowniku !
Podam Ci takie przypadki:
1/ A(−2, 4) B(−2, 6) wtedy AB: x= −2
2/ A(3, −5) B(4, −5) wtedy AB: y= −5
3/ A( 3, 4) B( 1,2) wtedy
| | yB−yA | | yA−yB | |
aAB= |
| lub aAB= |
| ( obojętnie ) |
| | xB−xA | | xA−xB | |
AB: y= a
AB(x−x
A)+y
A lub AB: y=a
AB(x−x
B)+y
B ( też obojętnie)
Lub układem równań (........ jak ktoś lubi ... koniecznie układy
17 sie 22:15
Eta:
No i oczywiście,że:
x= −2 −−− nie jest funkcją
y= −5 −−− jest funkcją stałą
17 sie 22:18
17 sie 22:26