Ciagi
5-latek: Piotrek10 Nowe z ciagow.
Zadanie nr 1. Udowodnic ze suma odwrotnosci wszystkich wyrazow skonczonego ciagu
geometrycznego rowna jest sumie jego wszystkich wyrazow podzielonej przez iloczyn pierwszego i
ostatniego wyrazu.
Zadanie nr 2.Boki trojkata tworza ciag geometryczny . Jaki warunek musi spelniac iloraz q.
Zadanie nr 3. Uwazam ze ciekawe. Ciag arytmetyczny sklada sie z trzech dodatnich wyrazow .
Takze ciag geometryczny sklada sie z trzech wyrazow dodatnich. .Pierwsze i trzecie wyrazy w
obu ciagach sa jednakowe. Zbadaj ktory ciag ma wieksza sume
Piotrek mysle ze starczy . Bedziesz mial juz jakis oglad na te ciagi po rozwiazaniu tych zadan
15 sie 21:05
Piotr 10: Postanowiłem, że w tym poście rozwiąże wcześniejsze zadania, które mi podałeś

. Te 3 nowe
zadania rozwiąże już w inny dzień
Zadanie nr 3
Cztery liczby 2,a,b,c, są tak dobrane aby trzy pierwsze z nich tworzyły ciąg arytmetyczny a
trzy ostatnie ciąg geometryczny . Suma wyrazów skrajnych jest dwa razy większa od sumy wyrazów
środkowych. Znajdź te liczby.
Rozwiązanie:
Między sąsiednimi wyrazami ciągu arytmetycznego zachodzi związek:
a
1=2
a
2=a
a
3=b
1
0 2a=2+b
Między sąsiednimi wyrazami ciągu geometrycznego zachodzi związek:
a
2n=a
n−1*a
n+1 dla n≥2
2
0 b
2=a*c
Wyrazy skrajne to wyrazy znajdujące się na początku i na końcu (''po brzegach'')
3
0 2+c=2(a+b)
2+c=2a+2b
Za 2a wstawiam 1
0
2+c=2+b+2b
4
0 c=3b
b
2=a*c
2b
2=6b+3b
2
b
2+6b=0
b(b+6)=0
b=0 v b+6=0
b=0 v b=−6
I przypadek, gdy b=0
c=3b=0
Sprawdzam czy te liczby będą tworzyły zarówno ciąg arytmetyczny i ciąg geometryczny.
Mam takie liczby: 2;1,0;0
Trzy pierwsze z nich tworzą ciąg arytmetyczny, a więc r=const
r=1−2=−1
r=0−1=−1 Zgadza się
Trzy ostatnie z nich tworzą ciąg geometryczny, a więc q=const
| | 0 | |
q= |
| =0 Mimo, że się zgadza, że q=const, to wiemy, że nie można dzielić przez zero. Wtedy |
| | 0 | |
wyrażenie nie ma sensu liczbowego.
A więc w tym przypadku nie ma takich liczb spełniające założenia
II przypadek, gdy b=−6
c=3b=−18
Sprawdzam czy te liczby będą tworzyły zarówno ciąg arytmetyczny i ciąg geometryczny.
Mam takie liczby: 2;−2;−6;−18
Trzy pierwsze z nich tworzą ciąg arytmetyczny, a więc r=const
r=−2−2=−4
r=−6−(−2)=−4 Zgadza się
Trzy ostatnie z nich tworzą ciąg geometryczny, a więc q=const
Zgadza się
Odp. Jedynymi liczbami spełniającymi założenia są: a= −2 ; b= −6 ; c= − 18
16 sie 10:52
5-latek: a=−2, b=−6 c=−18 to sa dobre rozwiazania ale sprawdz czy spelniaja warunki zadania .
Sprawdz sume wyrazow skrajnych i porownaj z suma wyrazow srodkowych
16 sie 11:21
Piotr 10: Sprawdzam:
2;−2;−6;−18
2+(−18)=−16
(−2)+(−6)=−8
A więc suma wyrazów skrajnych jest dwa razy większa od wyrazów środkowych.

A ten I przypadek dobrze rozważyłem?
16 sie 11:39
5-latek: Ale suma wyrazow skkrajnych jest mniejsza od sumy wyrazow srodkowych wiec istnieja takie
liczby czy nie istnieja ?
16 sie 11:41
Piotr 10: Faktycznie hmmm nie wiem
16 sie 11:46
Piotr 10: Może ten "−" nie odgrywa tu roli?
16 sie 11:47
Piotr 10: Wiem chyba już jak −16=−8 mnożę razy (−1) i otrzymuję 16=8
16 sie 11:50
Piotr 10: −16=2*(−8)
−16=−16
16=16 L=P
16 sie 11:50
5-latek: Wobec tego nie istnieja .
Jeszcze znalazlem takie .
Utworzyc ciag arytmetyczny o nastepujacych wlasnosciach
1. Pierwszy wyraz ciagi =1 a ostatni =31
2. Suma wszystkich wyrazow od drugiego do przedostatniego wlacznie jest czterokrotnie wieksza
od sumy dwoch najwiekszych sposrod nich .
16 sie 11:51
Piotr 10: A to co zrobiłem?
−16=2*(−8)
−16=−16 ?
16 sie 11:54
Piotr 10: OK ja muszę iść już. Jak będziesz miał czas to sprawdź to co napisałem do tego zadania 3
16 sie 11:59
5-latek: Inaczej
liczby 2,a b c sa to cztery kolejne liczby czyli mamy taki ciag a
n= {2,−2,−6 −18}
Wyliczyles r=−4 to teraz sprawdz czy te liczby tworza ciag arytmetyczny
Jaki powiniem byc wyraz czwarty zeby to byl ciag arytmetyczny o tej roznicy r=−4
Wniosek : Zeby ciag byl ciagiem arytmetycznyn suma wyrazow skrajnych musi byc rowna sumie
wyrazow srodkowych
To samo dla geometrycznego . Wyliczyles ze q=3
| | a4 | | a3 | | a2 | |
Wiec sprawdzmy q= |
| =3, q= |
| =3 q= |
| nie jest rowne 3 wiec te |
| | a3 | | a2 | | a1 | |
liczby tez nie tworza ciagu geometrycznego .Wiec jaki powinien byc pierwszy wyraz zeby to byl
cieg grometryczny .
Teraz sobie odpowiedz na pytanie . Czy przy tak zadanych warunkach zadania istnieja takie
liczby
16 sie 12:32
Piotr 10: Ale dlaczego bierzesz czwarty wyraz? Przecież ciąg arytmetyczny to trzy pierwsze wyrazy, a ciąg
geometryczny to trzy ostatnie wyrazy. Nie rozumiem
16 sie 15:55
Piotr 10: Zadanie 2
Zadanie nr 2. Dwa ciągi geometryczny i arytmetyczny maja równe pierwsze wyrazy a1=4 oraz równe
trzecie wyrazy. . Drugi wyraz ciągu arytmetycznego jest o dwa razy większy od drugiego wyrazu
ciągu geometrycznego . Znajdź te ciągi .
Rozwiązanie:
Ciąg geometryczny:
a1=4 a3=x a2
Ciąg arytmetyczny:
a1=4 a3=x a2
a2=2a2
a3=a3
a1*q2=a1+2r
4q2=4+2r
2q2=2+r
r=2q2−2
2a2=a2
2a1q=a1+r
2*4q=4+2q2−2
2q2+2−8q=0
q2−4q+1=0
Δ=16−4=12
√Δ=2√3
q1=2+√3 v q2=2−√3
r1=2(2+√3)2−2=2(4+2√3+3)−2=8+4√3+6−2=12+4√3 v r2=12−4√3
I przypadek, gdy q1=2+√3 ⋀ r1=12+4√3
Ciąg arytmetyczny:
an=a1+(n−1)*r
an=4+(n−1)(12+4√3)=4+12n+4√3n−12−4√3=−8−4√3+n(12+4√3)
Ciąg geometryczny:
an=a1*qn−1
an=(8−4√3)(2+√3)n
II przypadek, gdy q2=2−√3 ⋀ r2=12−4√3
Ciąg arytmetyczny:
an=a1+(n−1)*r
an=4+(n−1)(12−4√3)=4+12n−4√3n−12+4√3=4√3−8 +n(12−4√3)
Ciąg geometryczny:
an=a1*qn−1
an=(8++4√3)(2−√3)n
16 sie 19:42
pigor: lub... ,
zadanie 3. Cztery liczby 2,a,b,c, są tak dobrane aby trzy pierwsze z nich tworzyły
ciąg arytmetyczny a trzy ostatnie ciąg geometryczny . Suma wyrazów skrajnych jest dwa razy
większa od sumy wyrazów środkowych. Znajdź te liczby.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
sprowadza się do rozwiązania układy równań:
2a=2+b i b
2=ac, (*)
ac>0 (jednakowych znaków) i 2+c=2(a+b) ⇒
⇒ (**)
b=2a−2 i (2a−2)
2= ac i (***)
c=2a+2b−2 ⇒ (2a−2)
2= a(2a+4a−4−2) ⇔
⇔ 4a
2−8a+4−6a
2+6a= 0 ⇔ −2a
2−2a+4=0 ⇔ a
2+a−2=0 ⇔ a=−2 lub a=1, stąd
i z (**) i (***) (a= −2 i b= −6 i c= −4−12−2) lub (a= 1 i b= 0 i c= 2+2−2) , stąd
i z (*) tylko liczby
(a,b,c)= (−2,−6,−18) spełniają warunki zadania . ...
16 sie 21:59
pigor: lub ...,
zadanie 2. Dwa ciągi geometryczny i arytmetyczny
mają równe pierwsze wyrazy
a1=4, oraz równe trzecie
wyrazy. Drugi wyraz ciągu arytmetycznego jest dwa razy większy
od drugiego wyrazu ciągu geometrycznego . Znajdź te ciągi .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
niech
4,x,y − 3 pierwsze wyrazy ciągu geometrycznego (a
n) , gdzie
i q=
14x i a
n=4q
n−1= ?
4,2x,y − 3 pierwsze wyrazy ciągu arytmetycznego (b
n) , gdzie
r=2x−4 i b
n=4+(n−1)r= ?
to z własności tych ciągów wystarczy rozwiązać układ równań :
[x
2=4y i (*)
y>0 i 4x= y+4 ⇒
(**)
y=4x−4 >0 i x
2=4(4x−4) i (***)
x>1 ⇒ x
2−16x+16=0 ⇒
⇔ x
2−16x+64=64−16 ⇔ (x−8)
2= 48 ⇔ |x−8|=4
√3 ⇒
⇒
x= 4(2+√3) i x>1, zatem z (**)
y= 32+16
√3−4 ⇒
y= 4(7+4√3) itd. ...
16 sie 22:35
5-latek: Piotr i pigor . Odpowiedzi do zadania sa takie
Artmetyczny 4,10,16 i geometryczny 4,8,16.
pigor jest nie dwa razy wiekszy a o dwa razy wiekszy
16 sie 23:13
Eta:
Hej "małolatku"

o
2 większy , ( bez słowa
razy
16 sie 23:20
Piotr 10: To w końcu jak moje rozwiązania wyglądają

?
16 sie 23:24
pigor: ... nie ma pojęcia
o 2 razy większy (jest to "masło maślane" delikatnie mówiąc),
jeśli już, to
o 2 większy, albo
2 razy większy, a ponieważ wyszły mi takie bzdety,
to już wiem dlaczego, musi być po prostu
o 2 większy , no i dobrze, a ponieważ
wciąłem się, to spotkała mnie . ...

"kara" i obiecuję, już tego nie zrobię .
16 sie 23:25
pigor: ... nie widziałem Cię...
Eta , pisząc swoje wyjaśnienie uwierz mi .
16 sie 23:27
5-latek: Dobry wieczor
Eta 
tak masz racje ma byc o dwa wiekszy. Nie wiem dlaczego napisalem
o dwa razy wiekszy . Musialem spojrzec na inne zadanie ze zbioru i tak napisalem .
Wiec przepraszam Piotra i pigora ze wprowadzilem ich w blad .
Jeszcze raz ma byc o dwa wiekszy > tak jest w zadaniu w zbiorze

Jeszce raz dziekuje
Eta za zwrocenie uwagi na blad.
Jeszce mam prosbe. Prosze abys sprawdzila to zadanie nr 2 z planimetrii czy dobrze rozwiazalem
−chodzi o to zadanie gdzie do policzenia bylo pole czworokata.
16 sie 23:28
Piotr 10: Witam

Czyli w zadaniu ''Dwa ciągi geometryczny i arytmetyczny mają równe pierwsze wyrazy
a1=4, oraz równe trzecie wyrazy. Drugi wyraz ciągu arytmetycznego jest dwa razy większy od
drugiego wyrazu ciągu geometrycznego . Znajdź te ciągi'' zamiast ''dwa razy'' to o 2 większy
tak?
16 sie 23:30
Piotr 10: I jak z tym zadaniem '' Cztery liczby 2,a,b,c, są tak dobrane aby trzy pierwsze z nich tworzyły
ciąg arytmetyczny a trzy ostatnie ciąg geometryczny . Suma wyrazów skrajnych jest dwa razy
większa od sumy wyrazów środkowych. Znajdź te liczby'' , które wcześniej rozwiązałem? Ja
upieram się, że mam dobrze
16 sie 23:32
5-latek: pigor . Nic nie szkodzi z e sie wciales . Nawet dobrze bo rozwiazalem to zadanie liczac o dwa
wiekszy a potem bym sie spieral z Piotrem o rozwiazania
16 sie 23:36
Eta:
zad1/
ciąg geometryczny {a
n} : a, aq, aq
2 ,.... ,aq
n−1
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
ciąg geometryczny {bn} : |
| , |
| , |
| ,... , |
| |
| | a | | aq | | aq2 | | aqn−1 | |
| | San | |
Z treści zadania mamy wykazać,że |
| = a*an |
| | Sbn | |
Dowód:
======
| | a(1+q+q2+....+qn−1) | |
L= |
| = |
| | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| (1+ |
| + |
| +.....+ |
| ) | | a | | q | | q2 | | qn−1 | |
| |
| | a*a(1+q+q2+...+qn−1) | |
= |
| = ...... |
| | | |
= a*a*q
n−1 = a*a
n c.n.u
16 sie 23:40
5-latek: tak Piotr ma byc o dwa wiekszy .
jesli chodzi o to zadanie nr 3 to w odpowiedzi do tego zadania jest tak. Nie istnieja takie
liczby . Jako formalne rozwiazanie otrzymamy a=−2,b=−6 c=−18 . . tak samo mi wyszlo . Liczby
te nie spelniaja jednak warunkow zadania gdyz suma wyrazow skrajnych 2+(−16)=−16 jest
mniejsza od sumy wyrazow srodkowych . .Moze
Eta lub
Mila wypowiedza sie na ten
temat

ja sobie to tak tlumacze jak Tobie napisalem..Ale moge sie mylic
16 sie 23:44
Piotr 10: OK. To poczekajmy
16 sie 23:45
Eta:
Zad 3/ odp :
a= −2, b= −6, c= −18 ( tak jak podał
pigor
sprawdzamy warunki zadania
1/ 2, −2, −6 −−− tworzą ciąg arytm, r= −4
2/ −2, −6, −18 −−− tworzą ciąg geom. q= 3
3/ suma wyrazów skrajnych : 2−18 = −16
podwojona suma wyrazów środkowych : 2(−2−6)=2*(−8)= −16
i wszystko gra i buczy
17 sie 00:00
5-latek: Wobec tego przyjmujemy to do wiadomosci
17 sie 00:06
Piotr 10: Zadanie nr 2.Boki trójkąta tworzą ciąg geometryczny . Jaki warunek musi spełniać iloraz q.
Boki trójkąta to: a;b;c
a=a
1
b=a
1*q
c=a
1*q
2
1
0 Warunek
a
1*q+a
1 >a
1*q
2
a
1≠0, gdyż jest to trójkąt
q+1>q
2
q
2−q−1<0
Δ=1+4=5
√Δ=
√5
2
0 Warunek
a
1+a
1*q
2 > a
1*q
1+q
2>q
q
2−q+1>0
Δ<0
q∊R
3
0 Warunek
a
1*q+a
1*q
2>a
1
q+q
2>1
q
2+q−1>0
Δ=5
√Δ=
√5
| | −1−√5 | | −1+√5 | |
q1= |
| ⋁ q2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | −1−√5 | | −1+√5 | |
q∊(−∞; |
| )∪( |
| ;+∞) |
| | 2 | | 2 | |
| | −1+√5 | | 1+√5 | |
10⋀20⋀30⇔q∊( |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
17 sie 00:09
Piotr 10: Uff to się cieszę

. Jak możesz to sprawdź
5−latek te zadanie
17 sie 00:10
Eta:
Podam nieco inny sposób rozwiązania , od tego,który podał
pigor 
1/ 2,a,b −−− ciag arytm ⇒ 2a=2+b
2/ a,b,c −− ciąg geom ⇒ b
2=ac , ac >0 i b ≠0 a, c jednakowych znaków
3/ 2+c = 2(a+b) −− z treści zad.
to 2+c= 2a+2b ⇒ 2+c=2+b+2b ⇒
c=3b
i b
2=a*3b /:b ⇒
b= 3a
i
c= 9a
zatem: 1/ 2a=2+3a ⇒
a= −2
2/ b=3a ⇒
b= −6
3/ c=9a ⇒
c= −18
17 sie 00:18
Eta:
zad2/ ok
17 sie 00:20
Piotr 10: A mój sposób do tego zadania był bardzo długi post 16 sierpnia 10:52,a Twój
Eta i
pigora sposób o wiele krótszy post 16 sierpnia 10:52
17 sie 00:21
Piotr 10:
17 sie 00:22
Eta:
No to przeanalizuj te sposoby rozwiązania

Nie potrzeba wyciągać
armaty by unicestwić "małą muszkę"
17 sie 00:26
pigor: ..., o

bbbaaaaaardzo ładnie
Eta , dobranoc .
17 sie 00:27
Piotr 10: Hehe

. Nie myślałem, że w ten sposób można zrobić te zadanie. Doszukiwałem się dłuższego
sposobu, bynajmniej ten sposób mi od razu przyszedł do głowy
17 sie 00:28
Eta:
Korzystaj z własności : ( będziesz mieć krótsze rozwiązanie)

a,b,c −−− tworzą ciąg arytmetyczny ⇒
2b=a+c −−− średnia arytmetyczna
a,b,c −−− tworzą ciąg geometryczny ⇒
b2=a*c −−− średnia geometryczna
17 sie 00:30
Eta:
Kolrowych snów pigor
17 sie 00:34
17 sie 00:36
5-latek: CO do zadanie nr2 to juz wiesz ze ok . Tylko ja zapisalem tak rozwiazanie
17 sie 00:38
Eta:
Ładniejszy jest zapis
Piotra
17 sie 00:39
5-latek:
17 sie 00:40
Eta:
@"małolatka" zad2/(z planimetrii) o które pytałeś jest jak najbardziej poprawnie rozwiązane
17 sie 00:42
Eta:
A jak tam moje rozwiązanie
zad1/ z początku tego postu ( może być ?
17 sie 00:45
5-latek: Dziekuje bardzo

Jak najbardziej dobrze
17 sie 00:48
5-latek: To jeszcze zostalo Piotrowi zadanie nr 3 i to zadanie z godz 11.51.
17 sie 00:50
Piotr 10: 5−latek i jeszcze 2 zadania z innego postu

. Jedno ze stosunkiem a drugie muszę poprawić
rozwiązanie, bo był błąd w treści
17 sie 09:47
Piotr 10: Eta fajny drugi sposób rozwiązania tego dowodu, z linku którego mi dałaś
17 sie 09:53
5-latek: Zadanie nr 3. Piotr zauwaz ktorym wyrazem roznia sie te ciagi . Teraz juz powinno byc wszystko
jasne
17 sie 11:02
Piotr 10: OK. A zadanie z postu 16 sierpnia 11:51 to wychodzą ''ładne liczby'' czy z pierwiastkami?
17 sie 11:07
5-latek: Mi wyszly ladne
No to zrob to zadanie nr 3 .
17 sie 11:11
Piotr 10: Ok biorę się za te zadanko numer trzy
17 sie 11:12
5-latek: Piotr to jest bardzo proste zadanie tylko musisz po prostu cos zauwazyc
17 sie 11:23
Piotr 10: Już jestem. Miałem problem z internetem. Wyszło mi, że ciąg arytmetyczny ma większą sumę
17 sie 11:39
5-latek: No nie tylko wieksza .
17 sie 11:41
Piotr 10: Hmm, czyli źle?
17 sie 11:43
5-latek: Ja zrobilem to tak
Mam wyrazy a
1,a
2i a
3
| | a1+a3 | |
Wyraz a2 = |
| −dla ciagu arytmetycznego |
| | 2 | |
Wyraz a
2=|a
2|=
√a1*a3 dla ciagu geometrycznego .
Teraz widzisz srednie . jakie sa zaleznosci ?
17 sie 11:47
Piotr 10: Ciąg arytmetyczny ≥ Ciąg geometryczny ze średniej
17 sie 11:49
5-latek: A kiedy jest rowny ?
17 sie 11:51
Piotr 10: Gdy a1=a3
17 sie 11:54
5-latek: | | a1+a3 | |
czyli w naszym zadaniu mozemy zapisac ze |
| ≥√a1*a3 wobec tego suma wyrazow |
| | 2 | |
ciagu arytmetycznego jest wieksza lub rowna sumie wyrazow ciagu geometrycznego
17 sie 11:54
5-latek: Piotr rowny gdy a1=a2=a3
17 sie 11:55
Piotr 10: A mogę przedstawić swoje rozwiązanie? Bo ja robiłem kompletnie w inny sposób i wyszło mi tylko,
że suma ciąg arytmetyczny > ciąg geometryczny
17 sie 11:56
Piotr 10: No tak gdy a1=a3, to a2=a2
17 sie 11:57
5-latek: No to teraz to zadanie z ciagiem arytmetycznym . . TO jest troche trudne zadanie
Musisz policzyc roznice r , ilosc wyrazow i wyznaczyc ten ciag
17 sie 11:59
5-latek: Pewnie ze tak
17 sie 12:00
Piotr 10: Ciąg arytmetyczny:
a;b;c
a=a
b=a+r
c=a+2r
Ciąg geometryczny:
d;e;f
d=a
x
e=a
x*q
f=a
x*q
2
a=a
x
a+2r=ax
q2
a+2r=a*q
2
| | b | |
Obliczam teraz stosunek |
| |
| | e | |
| a+r | | a(q2+1 | | q2+1 | |
| = |
| = |
| |
| a*q | | 2a*q | | 2q | |
q
2+1≥2q
Dla każdego q∊R jest to spełnione
A więc wyraz b≥e
Czyli Suma ciągu arytmetycznego≥Suma ciągu geometrycznego
Znalazłem błąd, gdyż uznałem wcześniej, że
q2+1>q

Sprawdź jak możesz
17 sie 12:07
Piotr 10: Powinno być q2+1>2q w przedostatniej linijce
17 sie 12:08
5-latek: Piotr pozniej sprawdze gdyz bardzo zle sie poczulem i musze opuscic forum
17 sie 12:11
Piotr 10: OK. To ja spróbuję zrobić resztę zadań
17 sie 12:16
Piotr 10: Zadanie
Utworzyc ciag arytmetyczny o nastepujacych wlasnosciach 1. Pierwszy wyraz ciagi =1 a ostatni
=31 2. Suma wszystkich wyrazow od drugiego do przedostatniego wlacznie jest czterokrotnie
wieksza od sumy dwoch najwiekszych sposrod nich .
Rozwiązanie:
a
1=1
a
n=31
a
2+a
3+......+a
n−1=4*(a
n−2+a
n−1)
1
0 a
n=a
1+(n−1)*r
31=1+(n−1)*r
30=n*r−r
2
0 a
2+a
3+......+a
n−1=4*(a
n−2+a
n−1)
a
2=a
1+r
a
n−1=31−r
a
n−2=31−2r
| | a2+an−1 | |
|
| *(n−2)=4*(an−2+an−1) |
| | 2 | |
| | a1+r+31−4 | |
|
| *(n−2)=4*(31−2r+31−r) |
| | 2 | |
3
0 4n+3r=70
4n+3r=70
30=nr−r
| | 30 | |
r= |
| , gdzie n≠1. Wstawiam to do równania 30 i otrzymuję,że |
| | n−1 | |
2n
2−37n+80=0
Δ=729
√Δ=27
n
1=16 ⋁ n
2=2,5
Wiem, że n∊N
+
n
1=16 ∊N
+
n
2=2,5∉N
+
Liczę teraz
r
a
n=a
1+(n−1)*r
a
n=1+(n−1)*2
a
n=2n−1
17 sie 13:08
Piotr 10: Zadanie
Suma n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego jest równa połowie sumy n następnych wyrazów .
Oblicz stosunek sumy 3n pierwszych wyrazów tego ciągu do sumy n początkowych wyrazów
.
Rozwiązanie:
S
3n=3S
2n
| | S3n | |
Szukam stosunku |
| = 9:1 |
| | Sn | |
Odp: Szukany stosunek to 9:1
17 sie 13:40
5-latek: Mi w zadaniu ze stosunkiem wyszlo 6
Natomiast w zadaniu z ciagiem tez wyszlo mi z eten ciag ma 16 wyrazow i roznica r=2
Przedstawie CI moje rozwiazanie tego zadania
Przyjalem ze liczba wyrazow tego ciagu =n+2(bo n to liczba wyrazow z wyjatkiem pierwszego i
ostatniego)
| | 30 | |
Z warunku pierwszego zapisalem ze 31=1+(n+1)*r i wyliczylem ze r= |
| |
| | n+1 | |
| | 30 | | n+31 | |
Wiec wyraz drugi a2=1+ |
| = |
| |
| | n+1 | | x+1 | |
| | 30 | | 31n+1 | |
Obliczylem wyraz przedostatni an+1=1+ |
| *n= |
| |
| | n+1 | | n+1 | |
Teraz policzylem sume wyrazow od a
2do a
n+1 wiec
| | 1 | | n+31 | | 31n+1 | |
Sn+1= |
| ( |
| + |
| )*n=16n |
| | 2 | | n+1 | | n+1 | |
| | 30 | |
Z tego ze r= |
| >0 widze ze moj ciag bedzie rosnacy wiec najwiekszymi wyrazami w ciagu |
| | n+1 | |
a
2, a
3 ,a
4..........,a
n,a
n+1 beda wyrazy a
n i a
n+1
| | 30 | | 30 | | 62n−28 | |
Suma an+an+1=1+(n−1)* |
| +1+n* |
| = |
| |
| | n+1 | | n+1 | | n+1 | |
| | 62n−28 | |
Na podstawie warunku drugiego w zadaniu mam 4* |
| =16n po rozwiazaniu wyszlo mi |
| | n+1 | |
n
1=0,5 i n
2=14 . Wiec przyjmuje n=14
masz szukany ciag ma 16 wyrazow bo n+2=14+2=16 wobec tego r={30}{n+1}=2
Wiec mamy taki ciag {1 3 5 7 9 11 13 15 17 19 21 23 25 27 29 31 }
Wedlug mnie roznica w rozwiazaniach polega na tym ze TY nie wykazales ze wyrazy a
n−2i
a
n−1 beda to najwieksze wyrazy od a
2 do a
n−1 tylko od razu przyjales ze tak bedzie
17 sie 19:00
5-latek: Tam gdzie jest wiec wyraz drugi a+2= ..... ma byc w mianowniku n+1 a nie x+1 .
Z przyzwyczajenia napisalem x
17 sie 19:04
Eta:
@"małolatka"

Rozwiązanie przez
Piotra jest poprawne ,bo ciąg jest rosnący 31> 1
zatem można przyjąć ,że a
n−2 <a
n−1 <31
Poza tym wszystko ok
17 sie 19:23
5-latek: Dzien dobry
Eta . Dobrze ze jestes.
17 sie 19:28
5-latek: Dla odmiany takie zadanko.
Pracownikowi zatrudnionemu przez 11 dni zaproponowano do wyboru dwie umowy ;
| | A | |
1.Pierwszego dnia otrzyma A zl a za kazdy nastepny dzien otrzyma o |
| zl wiecej niz za |
| | 10 | |
dzien poprzedni .
| | A | |
2. Pierwszego dnia otrzyma |
| zl a za kazdy nastepny dzien otrzyma dwrukrotnie wiecej |
| | 100 | |
niz za dzien poprzedni . Ktora z tych dwoch umow jet dla pracownika korzystniejsza.
17 sie 19:38
Eta:
przedszkolne zadanie

Pozdrawiam
17 sie 19:45
5-latek: Eta bo ja jestem przedszkolakiem
17 sie 19:46
Eta:
17 sie 19:48
Piotr 10: A zadanie ze stosunkiem hmm

? Mam źle?
17 sie 20:27
Piotr 10: 5−latek sprawdź jeszcze jak możesz post 12:07

Lub może
Eta 
. Bo wtedy miałem
mały błąd w liczeniu
17 sie 20:29
5-latek: Moze jednak popros
Ete bo ja nie rozumie tego co zrobiles w koncowce . jak z rownosci
przeszedles do nierownosci .Przepraszam
17 sie 20:44
Piotr 10: Chodzi Ci o zadanie z porównaniem sumy ciągu arytmetycznego i geometrycznego ?
17 sie 20:50
5-latek: tak o to zadanie
17 sie 20:51
Piotr 10: | | q2+1 | |
...= |
| ⇒ Jest to stosunek liczby b do e. Liczba b− ciąg arytmetyczny. Liczba e− ciąg |
| | 2q | |
geometryczny
Z tego widać, że q
2+1≥2q, a więc liczba b≥e
17 sie 20:53
Eta:
Nie widzę treści zadania ?
17 sie 21:12
Piotr 10: . Ciag arytmetyczny sklada sie z trzech dodatnich wyrazow . Takze ciag geometryczny sklada sie
z trzech wyrazow dodatnich. .Pierwsze i trzecie wyrazy w obu ciagach sa jednakowe. Zbadaj
ktory ciag ma wieksza sume
Post 17 sierpnia 12:07
17 sie 21:13
5-latek: Eta ja to zrobilem tak ja w poscie 11.54
17 sie 21:25
Eta:
Ja bym rozwiązała tak:
| | x+y | |
ciąg arytmetyczny {an} : a1,a2,a3 a1=x a3=y to a2= |
| |
| | 2 | |
x, y>0
ciąg arytmetyczny {b
n} : b
1, b
2, b
3 b
1=x , b
3=y to b
2=
√xy
załóżmy,że taka suma jest : a
1+a
2+a
3<ab
1+b
2+b
3
⇒ x+y < 2
√xy
(
√x−
√y)
2<0 −−− sprzeczność
zatem (
√x−
√y)
2 ≥0 czyli S
an ≥S
bn
dla x=y zachodzi równość, czyli obydwa ciągi mają taką samą sumę
Można też od razu z nierówności między średnimi
am − gm
17 sie 21:25
Piotr 10: A mój sposób rozwiązania? Dobry czy zły?
17 sie 21:27
Eta:
No dobry, tylko taki "pokrętny" jak dla mnie
17 sie 21:30
5-latek: No i gitara

. czyli mamy Piotr nastepne zrobione i sprawdzone

dziekujemy
17 sie 21:33
Piotr 10: Wiem, że "pokrętny'' zauważyłem, że wszystkie zadania z ciągów jakie jak najdłuższymi
sposobami, nie wiem czemu tak

. Dziękujemy
Eta za sprawdzenie

. A zadanie ze
stosunkiem ''Suma n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego jest równa połowie sumy n
następnych wyrazów . Oblicz stosunek sumy 3n pierwszych wyrazów tego ciągu do sumy n
początkowych wyrazów'' post 13:40
17 sie 21:34
Eta:
Poprawiam zapis ( bo wkradły się chochliki ...wrrr)
"załóżmy,że a1+a1+a3< b1+b2+b3
17 sie 21:35
Piotr 10: Mi wyszło, że 9 a 5−latkowi wyszło, że 6
17 sie 21:36
Piotr 10: Jeszcze
5−latek zostało mi 2 zadania z ciągów:
1.Dwa ciągi geometryczny i arytmetyczny maja równe pierwsze wyrazy a1=4 oraz równe trzecie
wyrazy. . Drugi wyraz ciągu arytmetycznego jest o dwa większy od drugiego wyrazu ciągu
geometrycznego . Znajdź te ciągi .
2.Udowodnic ze suma odwrotnosci wszystkich wyrazow skonczonego ciagu geometrycznego rowna jest
sumie jego wszystkich wyrazow podzielonej przez iloczyn pierwszego i ostatniego wyrazu.
Te drugie zadanie,
Eta zrobiła, ale ja spróbuje je samemu jutro zrobić
17 sie 21:46
5-latek: Juz CI podalem rozwiazanie do 1 zadania 16.08 godz 23.13.
Drugie jesli chcesz to probuj
17 sie 21:50
Piotr 10: Tak wiem

.Dzisiaj już starczy chyba , bo sporo rozwiązywałem zadań zarówno z ciągów jak i z
dowodami

. A zadanie ze stosunkiem hmm

? Czekamy na
Ete 
?
17 sie 21:54
Eta:
ok
17 sie 22:06
Piotr 10: Zadanie
Dwa ciągi geometryczny i arytmetyczny maja równe pierwsze wyrazy a1=4 oraz równe trzecie
wyrazy. . Drugi wyraz ciągu arytmetycznego jest o dwa większy od drugiego wyrazu ciągu
geometrycznego . Znajdź te ciągi .
Rozwiązanie:
Ciąg arytmetyczny:
a
1'=4
a
2'=a
1+r
a
3'=a
1+2r
Ciąg geometryczny:
a
1=4
a
2=a
1*q
a
3=a
1*q
2
a
1'=a
1
a
2'=2+a
2
a
3'=a
3
a
1+2r=a
1*q
2
a
1+r=2+a
1*q
q
2−2q=0
q(q−2)=0
q=0∉ założenia ⋁ q=2∊ założenia
Ciąg arytmetyczny:
a
1'=4
a
2'=10
a
3'=16
Ciąg geometryczny:
a
1=4
a
2=8
a
3=16
18 sie 16:04
zm:
Jest ok.
Można też tak: (ładniej rozpisać)
a1=4 i b1=4
ciąg arytmetyczny {an}: 4,4+r, 4+2r
ciąg geometryczny {bn}: 4,4q, 4q2 , q≠0
z treści zadania: a3=b3 i a2= b2+2
4+2r=4q2
4+r=4q+2 ⇒r=4q−2
4+8q−4=4q2 ⇒ q2−2q=0 ⇒ q(q−2)=0 ⇒ q=2 lub q=0 −− nie spełnia warunków zadania
dla q=2 r= 6
odp: {an} : 4, 10,16 i {bn} : 4,8,16
18 sie 16:33
5-latek: To jeszce poczekamy na
Ete z tym zadaniem ze stosunkiem.
nastepne . Jesli oznaczymy prze S
1 sume n
1 wyrazow przez S
2 sume n
2 wyrazow oraz przez
S
3 sume n
3 wyrazow dowolnego ciagu arytmetycznego .to wykaz ze wowoczas zachodzi zaleznosc
| | S1 | | S2 | | S3 | |
|
| (n2−n3)+ |
| (n3−n1)+ |
| (n1−n2)=0 |
| | n1 | | n2 | | n3 | |
Zadanko ze zbioru zadan z matematyki elementarnej O.Stande
Zadanie . Czy trzy liczby moga tworzyc jednoczesnie postep (ciag) geometryczny i artymetyczny.
tez z tego zbioru
18 sie 16:48
18 sie 16:57
5-latek: Eta .mam pytanie? czy TY nie przesadzilas z tym wiekiem? Pytam bo podczas rozmowy z
Krystek− pozdrawiam

i kiedy bedziesz na forum? ona stwierdzila ze
Eta i
mila to sa jeszcze mlode panie
18 sie 17:13
Piotr 10: OK. Myślę,że
5−latek starczy tych zadań z ciągów. Zrobię oczywiście jeszcze te 2 zadania
podane przez Ciebie oraz te zadanie ''.Udowodnic ze suma odwrotnosci wszystkich wyrazow
skończonego ciągu geometrycznego..''

A zadanie ze stosunkiem mam dobrze chyba bo
Eta to
potwierdziła post 17 sie 22:06
18 sie 19:07
Piotr 10: Zadanie
Czy trzy liczby moga tworzyc jednoczesnie postep (ciag) geometryczny i arytmetyczny?
Rozwiązanie:
Liczby: a ; b; c
Między sąsiednimi wyrazami ciągu arytmetycznego zachodzi związek:
| | an−1+an+1 | |
an= |
| dla dla n≥2 |
| | 2 | |
18 sie 19:41
zm:
Jedynie ciąg stały liczb różnych od zera
jest jednocześnie ciągiem arytmetycznym i geometrycznym
18 sie 19:45
Piotr 10: Między sąsiednimi wyrazami ciągu geometrycznego zachodzi związek: a
2n=a
n−1*a
n+1 dla n≥2
b
2=a*c
a
2+2ac+c
2=4ac
(a−c)
2=0 *
√
Ia−cI=0
a=c
a=c ; a=b, czyli a=b=c. A więc w ciągu arytmetycznym r=0 , a w ciągu geometrycznym q=1
Trzy liczby mogą tworzyć jednocześnie postęp geometryczny i arytmetyczny⇔a=b=c
18 sie 19:46
Piotr 10: Eta czyli dobrze rozwiązałem? Bo gdy a=b=c to będzie ciąg stały
18 sie 19:49
5-latek: To ze stosunkiem zrobilem tak
S
n=a
1+a
2+a
3+....a
n
| | 1 | |
z warunkow zadania mam ze Sn= |
| (S2nSn) wiec 3*Sn=S2n |
| | 2 | |
| | n | |
Z rownosci 3Sn=S2n mam ze 2a1=r(n+1−skorzystalem z ewzoru na Sn=[2a1+(n−1)r]* |
| |
| | 2 | |
| | S3n | | 2a1+(3n−1)*r | | n+1+3n−1 | |
Wobec tego |
| =3* |
| =3* |
| =6 |
| | Sn | | 2a1+(n−1)r | | n+1+n−1 | |
18 sie 20:07
Piotr 10: 5−latek sprawdź jak możesz te zadanie ostatnie co dodałem
18 sie 20:09
5-latek: Poprawiam
| | 1 | |
Z warunkow zadania mam ze Sn= |
| (S2n−Sn) i dalej juz OK |
| | 2 | |
18 sie 20:24
5-latek: Dobrze. Ja to tylko rozwiazalem inaczej ale wyszlo mi to samo ze wyrazy musz byc rowne .Ja
sobie przyjalem oznaznaczenia a1=a2=a3
18 sie 20:31
Piotr 10: OK. To czekamy na
Ete z tym zadaniem ze stosunkiem

. Moja odpowiedź do zadania ze
stosunkiem to post 17 sierpnia 13:40

. Dzięki
5−latek za sprawdzenie
18 sie 20:49
5-latek: Dobrze. Poczekamy na
Ete . jezeli zechce niech sprawdzi

Na tym zakonczymy ciagi.czy wobec tego przydatne byly dla Ciebie te zdania ?
18 sie 21:25
Piotr 10: Jeszcze zostały mi dwa ostatnie zadania z ciągów zadanie 1 post 18 sie 16:48 oraz jeszcze jedno
zadanie

. Dzisiaj spróbuje je rozwiązać
19 sie 09:54
Piotr 10: Na razie te zadanie post 1 post 18 sie 16:48 wydaje się dosyć trudne, ale inne zrobię zadanie
19 sie 10:10
5-latek: | | 2a1+(n−1)*r | |
Jest taki wzor na sume Sn= |
| *n wiec oblicz wedlug tedgo wzoru sume S1,S2 i |
| | 2 | |
S
3 .
| | S1 | | S2 | |
Jak bedziesz mial wypisane sumy to wyznacz z nich stosunek |
| , |
| i |
| | n1 | | n2 | |
| | S3 | |
|
| i dalej pomysl co trzeba zrobic. |
| | n3 | |
19 sie 17:04
Piotr 10: OK. Tak myślałem, że trzeba tego wzoru użyć. Już zrobiłem 2 zadania z ciągów, jedno z matury,a
drugie zadanie z udowodnieniem, które mi podałeś, ale rozwiązania nie będę pisał, bo
Eta
je już rozwiązała

. Jeszcze mi zostało te właśnie zadanie, już ostatnie
19 sie 17:09
Piotr 10: Zadanie
Jeśli oznaczymy prze S
1 sumę n
1 wyrazów przez S
2 sumę n
2 wyrazów oraz przez S
3 sumę n
3
wyrazów dowolnego ciągu arytmetycznego to wykaz,ze wówczas zachodzi zależność:
| S1 | | S2 | | S3 | |
| *(n2−n3) + |
| *(n3−n1) + |
| *(n1−nn) = 0 |
| n1 | | n2 | | n3 | |
Rozwiązanie:
| | 2a+(n1−1)*r | |
10 |
| *n1*(n2−n3) |
| | 2n1 | |
| | 2a+(n2−1)*r | |
20 |
| *n1*(n3−n1) |
| | 2n2 | |
| | 2a+(n3−1)*r | |
30 |
| *n3*(n1−n2) |
| | 2n3 | |
1
0 2a*n
2 − 2a*n
3+r*n
1*n
2 − r*n
1*n
3 − r*n
2 + r*n
3
2
0 2a*n
3 − 2a*n
1+n
2*r*n
3 − n
2*r*n
1+−r*n
3+r*n
1
3
0 2a*n
1 − 2a*n
2+r*n
3*n
1 − r*n
3*n
2 − r*n
1 + r*n
2
1
0+2
0+3
0=0
Po dodaniu tych wyrażeń otrzymuję zero, a więc
0=0
Wykonując ciąg równoważnych przekształceń doszedłem do wniosku, że równość końcowa jest
prawdziwa, a więc równość wyjściowa też musi być spełniona. c.n.u
19 sie 19:30
Piotr 10: Ok. Dziękuję Ci
5−latek za pomoc w ciągach i za poświęcony czas

. Bardzo przydały mi się
te zadania, które mi podawałeś i już o wiele lepiej umiem te ciągi
19 sie 19:55
5-latek: Dobrze . Tylko gdzie a to bym napisal a
1
ja rozwiazalem to zadanie tak
Suma S
1,S
2,S−3 tak samo jak u Ciebie
| | S1 | | 1 | |
Potem |
| =a1+(n1−1)* |
| r |
| | n1 | | 2 | |
Mnoze kolejno przez (n
2−n
3) ,(n
3−n
1) a takze przez (n
1−n
2) i dodaje stronami
| | S−1 | | S2 | | S3 | |
|
| (n2−n3)+ |
| (n3−n1)+ |
| (n1−n2)=a1*[(n2−n/div> |
| | n1 | | n2 | | n3 | |
| | 1 | |
3)+(n3−n1)+(n1−n2)]+ |
| r*[(n1−1)(n2−n3)+(n2−1)(n3−n1)+(n3−1)(n1−n2)] |
| | 2 | |
Te wyrazenia ktore mam w nawiasach kwadratowych sa tozsamosciowo rowne 0 wiec mamy z tego ze
| | S1 | | S2 | | S3 | |
|
| (n2−n3)+ |
| (n3−n1)+ |
| (n1−n2)=0 co mielismy udowodnic |
| | n1 | | n2 | | n3 | |
na tym zakonczymy ciagi> . Powodzenia w dalszej nauce
19 sie 20:17
5-latek: Pisalem ten swoj ostatni post nie widzac Twojego wpisu . Byla to dla mnie sama przyjemnosc
wspolpracowac z Toba. Jeszcze raz zycze powodzenia w nauce
Mysle ze szczegolne podziekowania naleza sie tez dla
Ety za sprawdzanie
rozwiazan

19 sie 20:28
Piotr 10: Oczywiście
Eta też Ci dziękuję za sprawdzanie moich ''pokrętnych'' rozwiązań

. Myślę, że
jeszcze nie raz mi pomożesz, bo za rok matura

. Pozdrawiam
20 sie 10:07
bezendu: Piotr matura już bliżej niż za rok
20 sie 10:43
Piotr 10: Nie strasz mnie
bezendu tą maturą
20 sie 15:41
bezendu: Nie straszę

ja sam muszę się jeszcze wiele rzeczy nauczyć
20 sie 15:43
Piotr 10: To tak samo jak ja, muszę logarytmy ogarnąć jeszcze do końca sierpnia, a jeszcze ich nawet nie
zacząłem
20 sie 15:46
bezendu: ja miałem logarytmy już

nie miałem statystyki, prawdopodobieństwa, kombinatoryki i geometrii
w przestrzeni
20 sie 15:51
Piotr 10: Ja nie miałem tego wszystkiego co napisałeś plus logarytmy, trygonometria(ale to powtórzenie
bardziej), geometria analityczna na płaszczyźnie(też już ten dział miałem trochę w drugiej kl)

.
A logarytmy to chyba trudne jakoś nie są?
20 sie 15:54
bezendu: nie są ale ja mam podstawę w szkole
20 sie 15:55
Piotr 10: Ja mam rozszerzenie, ale i tak muszę w domu samemu dużo robić zadań
20 sie 15:58