Dowody :)
PusioOkrusio : 1Wykaz ,ze roznica czwartych poteg dwoch liczb calkowitych rozniacych sie o 2 jest podzielna
przez 8.
2 Udowodnij ,ze suma liczby dwucyfrowej i liczby utworzonej z tych samych cyfr zapisanych w
odwrotnej kolejności jest podzielna przez 11.
3 Udowodnij ,ze roznica kwadratów liczb niedzielacych sie przez 3 jest podzielna przez 3
4 Suma dwoch liczb naturalnych dodatnich wynosi 168,a ich najwiekszy wspolny dzielnik rowna
sie 24. Znajdz te liczby
5 Znajdz dwie liczby naturalne ktorych suma wynosi 750, zas iloraz z dzielenia ich
najmniejszej wspolnej wielokrotnej przez ich najwiekszy wspolny dzielnik jest rowny 1196
6 Wykaz ze iloczyn czterech kolejnych liczb calkowitych powiekszony o 1 jest kwadratem liczby
calkowitej.
16 sie 15:59
Janek191:
z.1
n − dowolna liczba całkowita
( n + 2)4 − n4 = [ ( n +2)2]2 − ( n2)2 =
= [ ( n + 2)2 + n2]*[ ( n + 2)2 − n2 ] =
= ( n2 + 4n + 4 + n2)*( n2 + 4n + 4 − n2) =
= ( 2 n2 + 4n + 4)*(4n + 4) = 2*( n2 + 2n + 2)*4*( n + 1) =
= 8*( n2 + 2n + 2)*( n + 1) − liczba podzielna przez 8
16 sie 16:07
Piotr 10: Np. Zad.2
Liczby niedzielące się przez 3 są postaci
a=3k+1
b=3k+2
a−b2=(3k+1)2 − (3k+2)2=9k2+6k+1−9k2−12k−4=−6k−3=3(−2k−1)
Liczba 3(−2k−1) jest wielokrotnością liczby 3 , a więc na pewno dzieli się przez 3 c.n.u
16 sie 16:09
Janek191:
z.2
10a + b − dowolna liczba dwucyfrowa
a ∊ { 1,2,3,4,5,6,7,8,9 } , b ∊ { 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 }
10b + a − liczba dwucyfrowa zapisana tymi samymi cyframi w odwrotnej kolejności
Mamy
10a + b + 10b + a = 11a + 11b = 11*( a + b) − liczba naturalna podzielna przez 11
16 sie 16:11
PusioOkrusio : Piotr zad chyba 3 ?
16 sie 16:12
Piotr 10: Zad.4
Założenie:
x∊N+ ⋀ y∊N+ ⋀ k ⋀ p ∊ N+
x+y=168
x=24k
y=24p
24k+24p=168
k+p=7
Teraz badamy:
I przypadek, gdy k=1⋀ p=6
x=24 ⋀ y=144
II przypadek, gdy k=2 ⋀ p=5
x=48 ⋀ y=120
III przypadek, gdy k=3 ⋀ p=4
x=72 ⋀ y=96
16 sie 16:17
Piotr 10: Tak z rozpędu pomyłka
16 sie 16:17
PusioOkrusio : Ok , ok , dzieki
16 sie 16:25
PusioOkrusio : Dzieki za te dwa
16 sie 16:25
Janek191:
z.4
a = 24 k
b = 24 l
a + b = 24 k + 24 l = 168 / : 24
k + l = 7
k = 1 , l = 6 wtedy a = 24, b = 144
k = 2, l = 5 wtedy a = 48, b = 120
k = 3, l = 4 wtedy a = 72, b = 96
k = 4, l = 3 wtedy a = 96, b = 72
k = 5, l = 2 wtedy a = 120, b = 48
k = 6, l = 1 wtedy a = 144, b = 24
16 sie 16:28
Piotr 10: 5 Znajdz dwie liczby naturalne ktorych suma wynosi 750, zas iloraz z dzielenia ich najmniejszej
wspolnej wielokrotnej przez ich najwiekszy wspolny dzielnik jest rowny 1196
Założenie
x⋀ y∊N
Dowód:
x+y=750
NWW(x;y)*NWD(x'y)=x*y <== wzór
NWW(x;y)=1196*NWD(x;y)
1196NWD(x;y)*NWD(x;y)=x*y
Dalej brak pomysłu, ale
Janek191 na pewno zrobi
16 sie 16:30
Piotr 10: NWD(x;y)=a, ⇒x=a*p y=a*c
NWW(x;y)=apc
ap+ac=750
pc=1196
a(p+c)=750
pc=1196
Rozwiąż ten układ równań
16 sie 17:00
Piotr 10: Wykaz ze iloczyn czterech kolejnych liczb calkowitych powiekszony o 1 jest kwadratem liczby
calkowitej.
Założenie:
k∊C
Dowód:
k(k+1)(k+2)(k+3)+1=(k2+k)(k+2)(k+3)+1=k4+6k3+11k2+6k+1
Tutaj stosuję wzór (a+b+c)2=a2+b2+c2+2ab+2ac+2bc
U mnie a to k2
b to 3k
c to 1
A więc k4+6k3+11k2+6k+1=(k2+3k+1)2
(k2+3k+1)2 ⇒To kwadrat liczby całkowitej,gdyż k∊C oraz 1∊C c.n.u
16 sie 19:51
Eta:
2 sposób ostatniego zadania
z równości : k(k+3) =(k+1)(k+2)−2
to: L=[(k+1)(k+2)−2]*(k+1)(k+2)+1=(k+1)2*(k+2)2−2*(k+1)(k+2)+1= [(k+1)*(k+2)−1]2=
= (k2+3k+1)2 −−− kwadrat liczby całkowitej, bo k€C
c.n.u.
16 sie 22:59