bannan: punkty a(-1,5)oraz b(3,3) są symetryczne względem prostej k.
Wyznacz równanie prostej k.
22 wrz 19:55
Jakub: Na początku szukasz równania prostej (nazwij ją p) przechodzącej przez punkty A i B np. z
tego wzoru
1223.
Jeśli punkty A i B są symetryczne względem prostej k to prosta k jest symetralną czyli
przechodzi przez środek odcinka AB.
x
s = (-1+3)/2 = 1
y
s = (5+3)/2 = 4
Środek odcinka to S(1,4).
Masz więc punkt przez który przechodzi prosta k i wiesz, że jest ona prostopadła do
prostej p, której równanie wyznaczyłeś. Dalej jak w tym zadaniu
46
22 wrz 20:18
NATA: 2.Piotr i Paweł kolekcjonują płyty kompaktowe. Gdyby Piotr dał Pawłowi 4 płyty, to obaj
mieliby po tyle samo. Gdyby jednak Paweł dał Piotrowi 8 płyt, wówczas miałby ich 5 razy
mniej niż Piotr. Po ile płyt w swojej kolekcji ma każdy z chłopców ?
22 wrz 20:21