geometria
ja: Oblicz pole i obwód trójkąta prostokątnego ABC, gdy dane są: ICAI=6 i kąt BCA=90', kątCAB=20'.
Obliczenia wykonaj z dokładnością do jednego miejsca po przecinku
pomoże ktoś

o.O
28 lip 20:59
5-latek: To moze narysuj ten trojkat z oznaczeniami na poczatek i zobaczysz czy |CA| to bedzie
przeciewprostkatna czy moze jedna z dwoch przyprostokatnych a potem tylko pozostanie zobaczyc
z jakich funkcji trygonometrycznych trzeba skorzystac . Oczywiscie trzeba bedzie zagladnac tez
do tablic trygonometrycznych
Moze podpowiem z edrugi kat ostry bedzie mial wartosc 70 stopni bo suma katow ostrych
wtrojkacie prostokatnym wynosi 90 stopni.
28 lip 21:17
ccc:
| a | |
| =tg20o to a= 6*tg20o =..... odczytaj z tablic tg20o=... |
| 6 | |
c>0 c
2= a
2+6
2 to c= ....
obwód L=a+b+c=..... i po bólu
28 lip 21:42
29 lip 07:44
ccc:
29 lip 16:04