bim bom
krecik: Dla jakich wartości parametru k w zbiorze rozwiązań danej nierówności jest zawarty przedział
<−1;1>
chwilka − zaraz dalej sorry
26 lip 17:46
26 lip 17:48
26 lip 17:49
Kostek: a no tak to jest jak ktoś daje zadanie i nie śledzi tematu
26 lip 17:51
krecik: przykład /dalej /
całe pytanko /zadanko/
26 lip 17:53
krecik: no nie zupełnie
26 lip 17:53
Basia: a gdzie ten parametr
k ?
czy to ma być
26 lip 17:55
krecik: Ale dziękuję − ja poprzestałem śledzić temat po odpowiedzi Basi − a teraz widzę że tam jest
spore rozwinięcie ...popatrzymy ....
26 lip 17:56
krecik: Kostek −dzięki wielkie za alternatywny namiar ./To jest z tej samej książki/
26 lip 18:00
Mila:
Dla
Krecika i Kostka
1) Znajdź wszystkie funkcje f: ℛ→ℛ, dla których zachodzi równość:
a)2*f(x)+f(1−x)=x
b) x*f(x)−f(1−x)=2
2) Znajdź wszystkie funkcje f: ℛ\{0}→ℛ, dla których zachodzi równość:
26 lip 19:14
Eta:
Byłam kiedyś "krecikiem"

1/
2f(x)+f(1−x)=x podstawiamy za x: =(1−x)
2f(1−x)+f(x)= 1−x
i mamy układ równań
−4f(x)−2f(1−x)= −2x
f(x) +2f(1−x)=1−x
+−−−−−−−−−−−−−−−−
−3f(x)= −3x+1 ⇒
f(x)= x−13 −−−− wzór wszystkich takich funkcji
spełniających powyższy warunek
27 lip 23:29
ccc:
1b) podobnie,jak podpowiedziała
Eta podstawiam za x:= (1−x)
(1−x)f(1−x)−f(x)=2 → f(x)= (1−x)f(1−x) −2 (*)
oraz z treści f(1−x)= x*f(x) −2 (**)
(*) f(x)=(1−x)[x*f(x)−2]−2 → f(x)=xf(x)−2−x
2f(x)+2x −2
x
2f(x)−xf(x)+f(x)= 2x−4 → f(x)(x
2−x+1)=2x−4
| | 2x−4 | |
odp: f(x)= |
| , D=R |
| | x2−x+1 | |
28 lip 14:39
pigor: ..., no to . ... )
krecik3 widzi tak zad.
2) Znajdź wszystkie funkcje f: ℛ\{0} → ℛ, dla których zachodzi f(x)+3f(
1x)=
2x.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
otóż
f(x)+3f(1x)= 2x i f(
1x)+3f(x)= 2x /*3 ⇒
⇒ f(x)+3f(
1x)=
2x i 9f(x)+3f(
1x)= 6x / − stronami ⇒
⇒ 8f(x)= 6x−
2x / :8 ⇒
f(x)= 34x−14x i x≠0 . ...
28 lip 16:51
ccc:
| | 3x2−1 | |
W/g mnie bardziej "elegancki" zapis: f(x)= |
| , D=R\{0} ....  |
| | 4x | |
28 lip 18:46
pigor: ..., a dla mnie taki zapis f(x)= 14(3x−1x), x≠0 bo mam w nawiasie różnicę
funkcji liniowej i hiperboli, co dużo mówi mi o wykresie i asymptotach tej funkcji.
28 lip 18:53
ccc:
28 lip 18:53
28 lip 18:56