Funkcja wymierna
Kostek: Mam takie zadanko ze zbioru Norbert Dróbko, Karol Szymański i nie wiem jak rozwiązać
Dla jakich wartości parametru k, w zbiorze rozwiązań danej nierówności jest zawarty przedział
<−1,1>
3 cze 19:05
PW: k≠0 (bo jest w mianowniku). W takim razie licznik jest dodatni (suma kwadratów).
Zadana nierówność jest więc równoważna nierówności
x2+k2≥2k, k>0
Nie ma sensu rozpatrywanie ujemnych k, gdyż dla takich k lewa strona nierówności jest ujemna
(licznik dodatni, mianownik ujemny).
Mamy zatem zwykłą nierówność kwadratową z dodatnim parametrem k:
x2+(k2−2k)≥0, k>0.
Trzeba tak dobrać k, żeby istniały dwa pierwiastki − jeden mniejszy lub równy −1, drugi większy
lub równy 1.
3 cze 19:19
PW: uu, to ostatnie zdanie to głupstwo. Narysuj parabolę i zobacz jakie mają być pierwiastki, żeby
w rozwiązaniu był przedział <−1,1>. Może być też tak, że rozwiązaniem jest cały zbiór R
(pierwiastków nie ma), a <−1,1>⊂R.
3 cze 19:25
Mateusz:
"Trzeba tak dobrać k, żeby istniały dwa pierwiastki − jeden mniejszy lub równy −1, drugi
większy
lub równy 1."
To zdanie nie wydaje mi sie sensowne raczej trzeba tak dobrac miejsca zerowe aby rozwiązaniem
był ow przedział
3 cze 19:29
Mateusz:
O widze ze poprawione wybacz nie widziałem kiedy pisałem
3 cze 19:30
Kostek: OK dziękuje za odpowiedź
3 cze 19:40
PW: To uroda rozwiązywania "on line". Trzymając w ręce pióro nie napisałbym wielu andronów, które
już tutaj udało mi się popełnić. Dzięki, Mateuszu. Dobrze, że sprawdzamy się nawzajem.
3 cze 19:45
pigor: ..., no to może tak : licznik zawsze ≥ 0 i całość ≥ 1 ⇒ (*)
k>0
wtedy
| x2+k2 | |
| ≥1 /* 2k ⇔ x2+k2 ≥ 2k ⇔ x2 ≥ 2k−k2 , ale −1 ≤ x ≤ 1 ⇔ |
| 2k | |
⇔ |x| ≤ 1 ⇔ x
2 ≤1 ⇒ 1 ≥ x
2 ≥ 2k−k
2 ⇒ 1 ≥ 2k−k
2 ⇔ k
2−2k+1 ≥0 ⇔
⇔ (k−1)
2 ≥ 0 ⇔
k∊R , to stąd i z (*)
k∊R+ . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ciekawe jaką panowie D. i Sz. dali odpowiedź w zbiorze
3 cze 19:59
Mateusz: Wiem
PW kazdy moze sie pomylić
3 cze 20:01
Kostek: pigor odpowiedź w zbiorze k≥2
3 cze 20:03
Mila:

x
2+k
2>0 dla każdego x i każdego k≠0⇒k>0
x
2+k
2≥2k⇔
x
2+k
2−2k≥0 i k>0
y=x
2+k
2−2k parabola symetryczna względem OY i skierowana do góry,
aby <−1,1> zawierał się w zbiorze rozwiązań nierówności: x
2+k
2−2k≥0
to parabola musi leżeć nad osią OX.( brak pierwiastków)
⇔
k
2−2k≥0⇔k(k−2)≥0⇔
k≤0 lub k≥2 i k>0⇔
k≥2
| | x2+k2 | |
ilustracja dla nierówności: |
| ≥1 |
| | 2k | |
| | x2+k2 | |
y= |
| wykres dla k=2 |
| | 2k | |
| | x2+k2 | |
y= |
| wykres dla k=3 |
| | 2k | |
3 cze 21:44
Kostek: Mila dziękuje bardzo
3 cze 21:47
Mila:
3 cze 21:54