parametr
krecik: Dla jakiej wartości parametru k w zbiorze rozwiązań danej nierówności jest zawarty dany
przedział
<−1;1>
20 lip 19:23
Basia: trzeba rozwiązać
k≠0
dla k>0 mamy
x2+k2 ≥ 2k
x2 + k2−2k ≥ 0
jeżeli k2−2k = k(k−2)≥ 0 zbiorem rozwiązań jest cały zbiór R ⊃ <−1;1>
czyli k∊<2;+∞) warunki zadania są spełnione
jeżeli k2−2k<0 czyli dla k∊(0;2) mamy
x2 − (−k2+2k) ≥ 0
(x − √2k−k2)(x+√2k−k2) ≥ 0
x ∊ (−∞; −√2k−k2> ∪ < √2k−k2;+∞)
aby
(−∞; −√2k−k2> ∪ < √2k−k2;+∞) ⊃ <−1;1>
musi być
−√2k−k2 ≥ 1 (niemożliwe)
lub
√2k−k2 ≤ −1 (też niemożliwe)
czyli zostaje przedział <2;+∞)
tak samo rozważ przypadek k<0
20 lip 19:35
krecik: Dziękuję Basiu
20 lip 19:38
pigor: ... Dla jakiej wartości parametru k w zbiorze rozwiązań nierówności
12k(x2+k2) jest zawarty przedział <−1;1> .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
otóż dana nierówność ma sens ⇔
k≠0, więc wiec jest ona
równoważna alternatywie nierówności :
(k<0 i x
2+k
2 ≤ 2k) lub (k>0 i x
2+k
2 ≥ 2k) ⇔
⇔ (k<0 i x
2 ≤ −k
2+2k) lub (k>0 i x
2 ≥ −k
2+2k) ⇔
⇔ (k<0 i |x|≤
√−k2+2k i −k(k−2) ≥0) lub (k>0 i |x| ≥
√−k+2k −k(k−2) ≥0),
stąd i warunków zadania przedział <−1;1> zawierać się może w zbiorze
rozwiązań danej nierówności ⇔
(k<0 i −k2+2k=1) lub (k>0 i −k2+2k=0) ⇔
⇔ (k<0 i (k−1)
2=0) lub (k>0 i −k+2=0) ⇔ (k<0 i k=1) lub (k>0 i k=2) ⇔
⇔ k∊∅ lub k=2 ⇔
k=2 − szukana
wartość k spełniająca warunki zadania.
20 lip 22:35
pigor: ...oczywiście w "mojej" treści zadania ...miało być :
nierówności
12k(x2+k2) ≥1 ; znowu przepraszam,
ach powinienem nauczyć się sprawdzać, zanim nacisnę "wyślij" .
20 lip 22:41
20 lip 23:24
pigor: ... , no tak, znowu , kurcze : warunek z trzeciej linijki od końca
(k<0 i −k2+2k=1) zmieniam oczywiście na
(k<0 i −k2+2k ≥1), na szczęście bez
konsekwencji na końcowe rozwiązanie ; przepraszam dzisiaj już 3 raz ( na 3 napisane
rozwiązania), a więc czas iść spać

dobranoc
20 lip 23:24
pigor: ... O

ciekawy link (nic nie pamiętałem) , faktycznie, to nie wiem
muszę jutro po dobrze przespanej nocy (mam nadzieję) na spokojnie
sprawdzić moje rozumowanie online powyżej, gdzie mam błąd, bo wydaje
mi się, że jest niegłupie , a więc jeszcze raz dobranoc .
20 lip 23:33
pigor: ..., no to daję sobie spokój z tym zadaniem , poddaję się.
21 lip 12:41
Metis: nie poddawaj się
29 lis 23:23