ciagi geometryczne
Piotrek: 1. Ciag geometryczny sklada sie z pieciu wyrazow ktorych suma wynosi 124. iloraz sumy wyrazow
skrajnych przez wyraz srodkowy jest rowny 4,25. wyznacz ten ciag
2. Wyznacz rosnacy ciag geometryczny wiedzac ze suma wyrazow skrajnych jest rowna 34 iloczyn
tych wyrazow 64 a suma wszystkich wyrazow ciagu wynosi 62
3. Wyznacz ciag geometryczny w ktorym suma trzech poczatkowych wyrazow jest rowna 13,5 a suma
| | 91 | |
kwadratow tych wyrazow jest rowna |
| |
| | 4 | |
4. Za trzy ksiazki ktorych ceny tworza ciag geometryczny zaplacono 61 zl.
za pierwsza i druga razem zaplacono o 11 zlotych wiecej niz za trzecia. ile zaplacono za kazda
ksiazke?
26 lip 16:44
Basia:
zad.1
x, x*q, x*q
2, x*q
3, x*q
4
x+ x*q+x*q
2+x*q
3+x*q
4 = 124
dalej próbuj może sam powalczyć
26 lip 16:48
Piotrek: ten uklad tez zapisalem ale mam problem wlasnie z rozwiazaniem tego
26 lip 17:00
Basia:
z drugiego
1+q
4 = 4,25q
2
q
4 − 4,25q
2 + 1 = 0
4q
4 − 17q
2 + 4 = 0
Δ = 17
2 − 4*4*4 = 289 − 64 = 225
√Δ = 15
lub
q = −2 lub q= 2 lub q= −
12 lub q=
12
z pierwszego
x(1+q+q
2+q
3+q
4) = 124
podstawiasz za q i wyliczasz x
będą jak widać cztery różne ciągi
26 lip 17:08
Basia: pytaj jeżeli czegoś nie rozumiesz
a pozostałe zadania próbuj sam rozwiązać
napisz tutaj co udało Ci się zrobić, wtedy ktoś podpowie co dalej
26 lip 17:11
Piotrek: Basiu policzylas delte z rownania dwukwadratowego, mozna tak ?
26 lip 17:51
Basia: oczywiście, że można
jestem leniwa i nie chce mi się robić podstawienia, ale przecież
t = x
2
4t
2 − 17t + 4 = 0
| | 1 | |
Δ i tak dalej i wychodzi t= |
| lub t=4 czyli |
| | 4 | |
26 lip 18:01
Piotrek: jakies wskazowki do reszty?
26 lip 21:09
26 lip 21:24
Eta:
Masz wyznaczyć :a
n= a*q
n−1 ma być rosnący (a −−− pierwszy wyraz ciągu
Rozwiąż układ równań:
a+a*q
n−1=34
a*a*q
n−1=64
| | 1−qn | |
a* |
| =62 i pamiętaj, że ciąg jest rosnący ! |
| | 1−q | |
26 lip 21:52
Piotrek: zadania 3 i 4 jeszcze prosze o pomoc
27 lip 14:14
27 lip 14:24