Eta:
x -- cena pierwszej ksiązki
y --- cena drugiej
z ---- cena trzeciej x, y, z € R
+
x+ y + z = 61 --- z treści zad.
x, y, z ---- tworzą ciag geom.
to y
2 = x*z --- z def. ciagu
oraz:
x +y = z + 11 --- z treści zadania
Należy rozwiazac układ tych trzech równań:
x+ y + z = 61 => x +y = 61 - z
y
2 = x*z
x + y = z + 11 => 61 - z =z + 11 => 2z = 50 => z = 25 zł
to:
x + y = 61 - 25 => x +y = 36 = > y= 36 - x więc x < 36
y
2 = 25x
zatem:
( 36 - x)
2 = 25x => 1296 - 72x +x
2 - 25=0
to: x
2 - 97x + 1296=0 Δ= 4225
√Δ= 65
x
1 =( 97 + 65)/2= 81 --- nie spełnia w-ku zad bo > 36
x
2 = (97 - 65)/2 = 16 --- spełnia w-k zad.
zatem x = 16 zł
to y = 36 - 16 = 20 zł
Odp: ceny ksiązek to;
16 zł, 20 zł, 25 zł
sprawdzenie: q= 5/4 --- więc tworzą ciag geom.
16 + 20 + 25 = 61 zł
i 16 + 20 = 25 + 11
36 = 36 --- też spełnione
czyli odp prawidłowa jak wyżej >