zadania
Eta: Następna porcja zadań
tylko dla przyszłych maturzystów
zad.1/ Oblicz najmniejszą wartość wielomianu
W(x)= (x−1)(x−2)(x−3)(x−4)+4
zad.2/ Wykaż,że liczba : 2012
2+(2012*2013)
2+2013
2
jest kwadratem liczby naturalnej
zad.3/ Wykaż,że nie istnieją liczby dodatnie
x,y,z,u
spełniające równanie: (x+y
√2)
2+(z+u
√2)
2 = 5+4
√2
zad.4/ Wykaż,że jeśli liczby dodatnie x,y,z spełniają warunek x+y+z=3
to x
2+y
2+z
2≥3
zad.5/ Wykaż,że jeśli liczby dodatnie x,y,z spełniają warunek xyz=1
to: x
2+y
2+z
2+xy+yz+xz≥ 2(
√x+
√y+
√z)
powodzenia
21 lip 20:42
ICSP: może podszyje się pod jakiegoś maturzystę i zrobię
21 lip 20:47
Eta:
21 lip 20:53
ICSP: anie jednego ?
21 lip 20:58
Eta:
Ani, ani
21 lip 20:59
Eta:
Pewnie chciałbyś zad1/ ?
![](emots/2/zeby.gif)
...... ale na razie nie pozwalam
21 lip 21:00
bezendu:
![rysunek](rys/83245.png)
najmniejsza wartość to 3 ?
21 lip 21:02
ICSP: przygarne każde
21 lip 21:02
Eta:
@
bezendu ![](emots/2/zeby.gif)
wykaż, bez rysowania wykresu ( w którym zapewne pomógł Ci "wujek W.A"
21 lip 21:05
bezendu:
bez rysowania to trudno zrobić
21 lip 21:06
Eta:
21 lip 21:07
bezendu: ale najpierw ta funkcja (x−1)(x−2)(x−3)(x−4) a potem dopiero o 4 jednostki w górę
21 lip 21:09
Eta:
ciepło .......
21 lip 21:09
ZKS:
Trzeba mieć sposób na to zadanko powiem że ciekawe naprawdę.
21 lip 21:10
Eta:
21 lip 21:11
bezendu: jak to ciepło
![emotka](emots/1/mruga.gif)
podałem już najmniejszą wartość 3
21 lip 21:11
ZKS:
A umiałbyś na maturze zrobić taki rysunek jaki Ci robi program?
21 lip 21:12
bezendu:
nie
21 lip 21:12
bezendu: licealnym sposobem to raczej trudno to zrobić
21 lip 21:13
Eta:
No właśnie
21 lip 21:13
bezendu: oj tam oj tam
21 lip 21:14
Eta:
21 lip 21:14
bezendu: Eta pamiętasz co mówiłem ''nie ładnie''
21 lip 21:14
Eta:
Żadne "oj tam" ... trzeba zdać maturę na 100%
21 lip 21:15
bezendu: podstawową−czemu nie
21 lip 21:15
Eta:
Chodzi Ci o <jęzor>
21 lip 21:15
bezendu: dokładnie
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
chyba że tak smakował Ci obiad
21 lip 21:16
Eta:
Wrrr .... przepalone ziemniaki
21 lip 21:17
bezendu:
wyśle Ci kurierem to sobie odgrzejesz
21 lip 21:17
Eta:
Nie obijaj się
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
.......... zadania czekają
21 lip 21:19
ciuchcia: W(x) = (x − 1)(x − 2)(x − 3)(x − 4) + 4 = (x − 1)(x − 4)(x − 2)(x − 3) + 4 = (*)
1o (x − 1)(x − 4) = x2 − 4x − x + 4 = x2 − 5x + 4 = x2 − 5x + 5 − 1
2o (x − 2)(x − 3) = x2 − 3x − 2x + 6 = x2 −5x + 6 = x2 − 5x + 5 + 1
(*) = ( [x2 − 5x + 5] − 1) ( [x2 − 5x + 5] + 1) + 4 = ...
21 lip 21:23
Eta:
Ejjj
ciuchcia ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
z tego co pamiętam , to już jesteś po maturze !
21 lip 21:24
bezendu: 5 wydaję się dość proste
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
zaraz spróbuje zrobić
21 lip 21:26
Trivial: Eta, mogę dać wskazówkę do pierwszego?
21 lip 21:26
ciuchcia: a skądże
21 lip 21:27
Eta:
Ty
Trivial ? zawsze
21 lip 21:27
Eta:
Ładnie tak kłamać
ciuchcia ?
21 lip 21:28
ZKS:
To
beznedu niech zrobi dla jakiego argumentu ta funkcja przyjmuje najmniejszą wartość.
21 lip 21:30
Eta:
O właśnie
21 lip 21:31
bezendu: trudno określić dla jakiego
21 lip 21:32
ZKS:
To dam wskazówkę.
Idąc dalej
f(x) = [(x2 − 5x + 5) − 1][(x2 − 5x + 5) + 1] + 4
f(x) = (x2 − 5x + 5)2 − 1 + 4
f(x) = (x2 − 5x)2 + 2 * 5 * (x2 − 5x) + 25 + 3
f(x) = (x2 − 5x)2 + 10(x2 − 5x) + 28.
Masz już jakiś pomysł?
21 lip 21:37
bezendu: nie
21 lip 21:38
ICSP: niech przyjmie t = (x2 − 5x) i już gotowe praktycznie
21 lip 21:40
Trivial:
Ja tam taką wskazówkę.
Zamiast rozważać W(x) łatwiej rozważyć W(x+2.5).
![emotka](emots/1/mruga.gif)
Ponieważ nie interesuje nas x, wartość
minimalna będzie taka sama.
21 lip 21:40
Trivial: mam*
21 lip 21:41
Eta:
21 lip 21:42
bezendu: Eta jaka jest poprawna odpowiedź do zadania 1 ?
21 lip 21:48
Trivial:
bezendu:
W(x) = (x−1)(x−2)(x−3)(x−4) + 4
W(x+2.5) = (x+1.5)(x+0.5)(x−0.5)(x−1.5) + 4 = (x
2−2.25)(x
2−0.25) + 4
21 lip 21:51
ZKS:
bezendu a jak myślisz?
W(x) = (x2 − 5x + 5)2 + 3
21 lip 21:51
Eta:
No jasne,że tak
21 lip 21:52
bezendu: 3
21 lip 21:52
Eta:
xmin=..........
21 lip 21:53
Eta:
No .... dawaj wynik
21 lip 21:56
Trivial:
Po wymnożeniu mamy:
W(x+2.5) = x
4 − 2.5x
2 + 4.5625
| Δ | | 6.25 − 18.25 | | −12 | |
q = − |
| = − |
| = − |
| = 3. |
| 4a | | 4 | | 4 | |
21 lip 21:56
bezendu: odpowiedź już była post 21:52
21 lip 21:57
Eta:
ymin= 3 dla xmin=.......... ?
21 lip 21:58
bezendu: x≈4,41
21 lip 21:59
Eta:
21 lip 22:00
bezendu: to ja już dzisiaj nie wiem
21 lip 22:01
Eta:
x
min=.... v x
min=.....
21 lip 22:01
Saizou : a to można zrobić za pomocą pochodnych
21 lip 22:02
Eta:
Nawet z rysunku ... (tak nie jest
21 lip 22:02
bezendu: 1,3 lub 4,7
21 lip 22:03
Eta:
Nie ma pochodnych w programie
dranie ...wyrzucili
21 lip 22:03
Saizou : ale to aż się prosi o pochodne, a szkoda że nie ma
21 lip 22:04
ZKS:
W(x) = (x
2 − 5x)
2 + 10(x
2 − 5x) + 28
niech t = x
2 − 5x wtedy
W(t) = t
2 + 10t + 28
x
2 − 5x = −5
x
2 − 5x + 5 = 0
Δ = 5
√Δ =
√5
21 lip 22:04
bezendu: od kiedy pochodne są w lo
![](emots/2/wow.gif)
chyba że jak ktoś sobie przerobi to ma
21 lip 22:04
Saizou : bezendu rocznik 96 chyba na rozszerzeniu już będzie mieć pochodne
21 lip 22:05
bezendu: dla mnie to oni nawet mogą mieć całki
21 lip 22:06
Eta:
ZKS
łatwiej .......... y= (x2−5x+5)2+3
y= t2+3 , t= x2−5x+5 dla t=0 ymin=3
to x2−5x+5=0 ⇒ xmin= ... v xmin=....
21 lip 22:07
Saizou : zad.1/ Oblicz najmniejszą wartość wielomianu
W(x)= (x−1)(x−2)(x−3)(x−4)+4
W(x)=x
4−10x
3+35x
2−50x+28
W'(x)=4x
3−30x
2+70x−50
W'(x)=0
4x
3−30x
2+70x−50=0
2x
3−15x
2+35x−25=0
2(2x−5)(x
2−5x+5)=0
| 5−√5 | | 5 | | 5+√5 | |
↘ x1= |
| ≈1,4 ↗ x2= |
| =2,5 ↘ x3= |
| ≈3,6 ↗ (badając |
| 2 | | 2 | | 2 | |
monotoniczność)
i wystarczy teraz policzyć W(x
1) i W(x
3) i stwierdzić, która wartość jest najmniejsza
21 lip 22:09
Trivial: Saizou, to ja już wolę sposób z liceum.
21 lip 22:10
21 lip 22:10
bezendu: 25 szans na prawidłową odpowiedź
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
3
21 lip 22:11
ZKS:
Jasne
Eta że łatwiej i szybciej ale że ja już swoim jechałem sposobem i w końcu
są wakacje to zrobiłem sobie wycieczkę z Polski do Hiszpanii przez Rosję.
21 lip 22:12
bezendu: i chociaż coś zwiedziłeś
![](emots/2/zeby.gif)
i poznałeś nowe miejsca
21 lip 22:13
Eta:
O
Ural też zachaczyłeś?
21 lip 22:14
bezendu: a w Bajkale się kąpałeś
21 lip 22:15
ciuchcia: b
ulu
21 lip 22:15
ZKS:
21 lip 22:16
martini: ja stawiam ze 4 jest robaczywe
21 lip 22:16
Eta:
Ejj
bezendu ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
nie zagaduj
![](emots/2/zeby.gif)
następne zadania czekają ( bo już więcej zadań...... nie będę na darmo pisać
21 lip 22:17
bezendu: na jakie darmo ;> ostatnio jak prosiłem o zadania to prawie wszystkie zrobiłem
21 lip 22:18
Eta:
Ajjj za
haczyłeś
![](emots/2/zeby.gif)
21 lip 22:18
ciuchcia:
21 lip 22:19
Eta:
"b
ulu"
21 lip 22:20
21 lip 22:23
Eta: ok
21 lip 22:25
Saizou : zad.2/ Wykaż,że liczba : 20122+(2012*2013)2+20132
jest kwadratem liczby naturalnej
20122+(2012*2013)2+20132=
(2013−2012)2+2*2013*2012+(2012*2013)2=
1+2*2012*2013+(2012*2013)2=
(1+2012*2013)2
21 lip 22:29
21 lip 22:31
Eta:
zad2/ brak jeszcze odp: że..........
21 lip 22:32
bezendu: nie było mnie w tym temacie
21 lip 22:32
Eta:
Byłeś, byłeś
21 lip 22:33
bezendu: ale to zadanie z planimetrii czyli sierpień a tymczasem już opuszczam forum
21 lip 22:36
Saizou : 2012*2013 jest na pewno naturalne, bo jest to iloczyn dwóch liczb naturalnych dodatnich,
powiększony o 1 jest dalej liczbą naturalną
21 lip 22:40
Eta:
21 lip 22:49
zxcv:
Zad4
Wiadomo, że
x2 +y2 +z2 ≥ xy + yz + zx
mnożymy obustronnie razy 2 i dodajemy obustronnie x2 +y2 +z2
3*(x2 +y2 +z2) ≥ x2 +y2 +z2 + 2(xy + yz + zx) ⇔
3*(x2 +y2 +z2)≥ (x2 +y2 +z2)2 ⇔
3*(x2 +y2 +z2)≥ 9 ⇔ x2 +y2 +z2≥ 3
21 lip 22:50
Eta:
Wrócę do tego zadania .... po wakacjach
21 lip 22:50
zxcv:
tam po prawej stronie ma być
(x+y+z)2 a nie (x2 +y2 +z2)2
21 lip 22:52
ZKS:
Zadanie 2.
2012
2 + (2012 * 2013)
2 + 2013
2 = (2012
2 + 2012 + 1)
2.
Idę od razu żeby nie dostać.
21 lip 22:52
Eta:
ok
21 lip 22:52
Eta:
Dostajesz
21 lip 22:53
Eta:
"
101 dalmatyńczyków" moje
21 lip 22:55
ZKS:
A ja mam "
RUDY 102".
21 lip 23:06
ZKS:
A jednak nie.
![](emots/2/zeby.gif)
To było 103.
21 lip 23:07
Eta:
103 −−−− liczba pierwsza
21 lip 23:16
21 lip 23:21
Eta:
Dokładnie tak
21 lip 23:22
Eta:
Nie podawaj rozwiązania
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
niech maturzyści myślą
21 lip 23:23
ZKS:
Dlatego właśnie spytałem tylko o wynik.
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
W takim razie dziękuję bardzo.
![emotka](emots/1/jablko.gif)
i
![emotka](emots/1/kwiatek.gif)
dla Ciebie.
21 lip 23:29
Eta:
Hej
Godzio ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Pamiętasz
zmagania z tym zadaniem z trapezem?
21 lip 23:49
Godzio:
Hejo
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Widzę, że nie można pozostać anonimowym
![](emots/2/zeby.gif)
Pamiętam, pamiętam
![](emots/2/zeby.gif)
Ale w końcu nie wymyśliłem najprostszego rozwiązania
21 lip 23:51
Eta:
21 lip 23:54
Godzio: ZKS mam dla Ciebie coś ambitniejszego
![](emots/2/zeby.gif)
Udowodnij, że liczba p jest pierwsza tylko wtedy gdy (p − 1)! + 1 jest podzielne przez p.
21 lip 23:54
Eta:
Ciekawe co wymyśli .......
Saizou
21 lip 23:55
Eta:
![](emots/2/chytry.gif)
"coś ambitniejszego?
21 lip 23:56
Godzio:
Niż zadania maturalne
21 lip 23:58
Eta:
21 lip 23:58
Godzio:
To ilu mamy tutaj maturzystów
Saizou i
bezendu, ktoś jeszcze ?
21 lip 23:59
ZKS:
Coś mi się obiło o uszy to zadanie z Twierdzeniem Wilsona.
Piotr jest jeszcze.
22 lip 00:03
Godzio:
To jest twierdzenie Wilsona
22 lip 00:04
ZKS:
No coś tam słyszałem właśnie.
22 lip 00:06
fx: Ja też maturzysta... Choć nie pierwszy raz, przyznać muszę.
22 lip 00:22
ICSP: a ja we wrześniu zapisze się na poprawkę matury
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Tzn że też będę maturzystą i mogę robić zadanka
22 lip 00:23
Godzio:
To może ja też, bo w sumie matura mi do dupy poszła
![](emots/2/kwasny.gif)
?
22 lip 00:31
ICSP: Eta możesz dawać zadania
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Mamy dwóch nowych maturzystów
22 lip 00:35
ZKS:
To i ja może się zgłoszę na korepetycje do kogoś to sobie też napiszę maturkę.
22 lip 00:37
ciuchcia: macie mój miecz!
(jeszcze potrzebujemy łuk i topór)
22 lip 00:51
ICSP: ja będę przewodnikiem
22 lip 01:02
ciuchcia: powiernik pierścienia
22 lip 01:10
ICSP: chyba bardziej były właściciel
22 lip 01:14
fx: Myślałem, że napisanie maturki z matmy R mając za sobą już trzy semestry matematyki wyższej to
będzie hop
![](emots/2/usmiech2.gif)
. Jakoś tak mi mina rzewnie co otwieram zbiorek Kiełbasy... Znaczy się muszę
sobie przypominać licealne metody ze szkolnej ławy.
22 lip 01:28
Saizou :
Zadanie
W trapezie o kątach ostrych 30
o i 60
o, zaś różnica kwadratów przekątnych trapezu wynosi 16
Oblicz pole tego trapezu.
e>f
e
2−f
2=16
z tw. Pitagorasa
a
2+3b
2=f
2
b
2+3a
2=e
2
b
2+3a
2−a
2−3b
2=16
2a
2−2b
2=16
a
2−b
2=8
| (2a+2b)*h | | (a−b)√3 | | (a2−b2)√3 | | 8√3 | |
P= |
| =(a+b)*h=(a+b)* |
| = |
| = |
| =4√3 |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
22 lip 10:16
Trivial:
fx, przecież na maturze dowolna metoda jest poprawna − czyli możesz sobie rozwiązywać
zadania nawet przy pomocy jakiejś geometrii eliptycznej czy innych całek Lebesgue'a. Jeśli
będzie poprawne rozwiązanie muszą uznać.
22 lip 17:40
Saizou : a jakie jest najprostsze rozwiązanie tego zadania ?
22 lip 19:13
ZKS:
Nikt jeszcze nie znalazł tego najprostszego rozwiązania tylko
Bogdan wie.
22 lip 19:15
Eta:
Ładnie
Saizou ![emotka](emots/1/jablko.gif)
2 sposób ( rys. ten sam)
:
: a
2−b
2=8
teraz:
P
tr= P(
Δ dużego) − P(
Δ małego)
| a2√3 | | b2√3 | | √3 | | √3 | |
Ptr= |
| − |
| = |
| (a2−b2)= |
| *8= 4√3 [j2] |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
22 lip 19:16
Saizou : tak jak na początku patrzyłem na zadanie to mi się wydawało za mało danych, ale dałem radę
22 lip 19:18
Mila:
ZKS− znalazł, ale nie napisał.
22 lip 19:45
Eta:
22 lip 19:52
Eta:
zad .6/ Wielomian W(x)=x
2013+ax
2011+bx
2009 +cx+6
jest podzielny przez
x2+x+1
Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez
x2−x+1
23 lip 21:32
Eta:
Łap zadanie Saizou
23 lip 21:34
Saizou : zobaczymy co da się zrobić, na razie kombinuję nad zadaniem 5 i mam że
x
2+y
2+z
2+xy+xz+yz≥0
23 lip 22:12
Saizou :
zad.5/ Wykaż,że jeśli liczby dodatnie x,y,z spełniają warunek xyz=1
to: x
2+y
2+z
2+xy+yz+xz≥ 2(√x+√y+√z)
Prawdą jest że
(x+y)
2≥0
(x+z)
2≥0
(y+z)
2≥0 +
4(
√a+
√b+
√c)≥0 −
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− =
2(x
2+y
2+z
2)+2(xy+xz+yz)−4(
√x+
√y+
√x)≥0
x
2+y
2+z
2+xy+xz+yz≥2(
√x+
√y+
√x)
cnu
23 lip 22:22
ICSP: prawdą jest że :
1 > 0
−1 > −3
zatem odejmując stronami prawda jest żę :
2 > 3
brawo Saizou brawo
23 lip 22:26
Eta:
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
2 sposób z nierówności między średnimi
am−gm
x
2+yz≥2
√x2yz = 2
√x*(xyz)= 2
√x , bo xyz=1
:
:
+−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x
2+y
2+z
2+xy+xz+zy ≥ 2
√x+2
√y+2
√z = 2(
√x+
√y+
√z)
23 lip 22:27
Saizou : ICSP liczby a,b,c są dodatnie
23 lip 22:28
Eta:
23 lip 22:28
Eta:
ICSP
23 lip 22:29
ICSP: 2> 0
3 > 0
odejmując
−1 > 0
23 lip 22:29
Eta:
xyz=1
23 lip 22:32
Saizou : i cały mój dowodzić poszedł sobie w siną dal
23 lip 22:32
ZKS:
Prawie identyczny sposób który pokazała Eta.
(x − √yz)2 ≥ 0
(y − √xz)2 ≥ 0
(z − √xy)2 ≥ 0
dodajemy stronami te nierówności i otrzymujemy
x2 − 2x√yz + yz + y2 − 2y√xz + xz + z2 − 2z√xy + xy ≥ 0
x2 + y2 + z2 + xy + xz + yz − 2(√x2yz + √xy2z + √xyz2) ≥ 0
skoro xyz = 1 to
x2 + y2 + z2 + xy + xz + yz − 2(√x + √y + √z) ≥ 0
x2 + y2 + z2 + xy + xz + yz ≥ 2(√x + √y + √z)
24 lip 00:35
Eta:
24 lip 00:38
ZKS:
Eta czy w Twoim zadaniu z wielomianem reszta to 12?
24 lip 00:42
Eta:
24 lip 00:43
ZKS:
Chyba się skuszę na poprawę matury haha.
24 lip 00:46
Eta:
24 lip 00:47
ZKS:
Rozwiązania nie piszę żeby nie psuć zabawy
Saizou.
24 lip 00:51
Eta:
Pamiętasz co radził Ci
Godzio? .... "coś ambitniejszego"
24 lip 00:51
Eta:
Nie pisz
![](emots/3/paluszkiem.gif)
....... poczekamy na przyszłych maturzystów
24 lip 00:53
ZKS:
Ale to z wielomianem było ambitne robi się szybko ale trzeba pomyśleć.
![](emots/2/zeby.gif)
Tak jak
Godzio da mi coś ambitniejszego to będę musiał szczękę z podłogi podnosić.
![emotka](emots/1/mruga.gif)
Już nie mam matematyki na studiach skończyło się dopiero po inżynierce na magisterce będę
znowu miał.
24 lip 01:02
Godzio: No to tym bardziej powinieneś cisnąć, żeby nie zapomnieć
24 lip 01:04
ZKS:
Oooo nie! Muszę uciekać.
24 lip 01:05
ZKS:
To może żeby nie zapomnieć matematyki porobię sobie testy maturalne.
24 lip 01:08
Godzio:
Za proste
24 lip 01:17
Saizou :
zad.4/ Wykaż,że jeśli liczby dodatnie x,y,z spełniają warunek x+y+z=3
to x
2+y
2+z
2≥3
z zależności między średnią kwadratową, a arytmetyczną
| a2+b2+c2 | |
√ |
| ≥1 , bo a+b+c=3 |
| 3 | |
a
2+b
2+c
2≥3
ale zapewne coś popsułem
24 lip 01:39
ZKS:
Saizou dobrze właśnie najlepiej jest wykorzystywać zależności między średnimi.
Mam jeszcze inny nieco dłuższy sposób.
z = 3 − x − y
x2 + y2 + (3 − x − y)2 ≥ 3
x2 + y2 + 9 + x2 + y2 − 6x − 6y + 2xy − 3 ≥ 0
2x2 + 2y2 − 6x − 6y + 2xy + 6 ≥ 0
x2 + (y − 3)x + y2 − 3y + 3 ≥ 0
Δx = (y − 3)2 − 4(y2 − 3y + 3) = y2 − 6y + 9 − 4y2 + 12y − 12 =
−3y2 + 6y − 3 = −3(y2 − 2y + 1) = −3(y − 1)2 ⇒ Δ ≤ 0
Brak miejsc zerowych albo jedno zatem wyjściowa nierówność
x2 + y2 + z2 ≥ 3 jest spełniona.
I z poziomu studiów.
Tworzymy funkcję Lagrange'a
F(x ; y ; z ; λ) = x2 + y2 + z2 + λ(x + y + z − 3)
F'x = 2x + λ
F'y = 2y + λ
F'z = 2z + λ
{2x + λ = 0
{2y + λ = 0
{2z + λ = 0
{x + y + z − 3
Rozwiązując ten układ otrzymujemy że λ = −2 ∧ x = y = z = 1 zatem najmniejsza wartość
funkcji będzie dla x = y = z = 1
F(x ; y ; z) = x2 + y2 + z2
F(1 ; 1 ; 1) = 12 + 12 + 12 = 3
24 lip 14:29
Saizou : zad.3/ Wykaż,że nie istnieją liczby dodatnie x,y,z,u
spełniające równanie: (x+y
√2)
2+(z+u
√2)
2 = 5+4
√2
niech
x+y
√2=a a>0
z+u
√2=b b>0
a
2+b
2=5+4
√2
(a+b)
2−2ab=(2+
√2)
2−1
ll
V
a+b=2+
√2 i 2ab=1
2
√ab=
√2 bo a,b>0
a+b+2
√ab= 3+
√2
wiec nie istnieją takie liczby a oraz b żeby równanie było prawdziwe, zatem nie ma takich liczb
x,y,z,u spełniających równanie (x+y
√2)
2+(z+u
√2)
2 = 5+4
√2
24 lip 18:58
Eta:
24 lip 20:49
Saizou : yyyyyyy.........czyli to jest dobrze
24 lip 20:50
Godzio: Jak dla mnie nie można sobie tak uprościć, bo równie dobrze może być a + b = − (2 + √2)
24 lip 23:55
Saizou : Godzio liczby a,b>0 a suma liczb dodatnich nie może być ujemna
25 lip 00:08
Godzio:
No to inaczej
![](emots/2/krzywy.gif)
(1 + 1)
2 + 2 * 1 * 1 = (0.5 + 0.5)
2 + 5
A wcale z tego nie wynika, że 1 + 1 = 0.5 + 0.5 i 2 * 1 * 1 = 5
25 lip 00:14
Saizou : eh........... kolejny dowód zepsuty
![emotka](emots/1/smutny.gif)
trzeba by się ogarnąć
25 lip 00:22
Godzio:
Wsk.
Z faktu, że 2
√2 + 1 = a
√2 + a + b wynika, że 2 = a i a + b = 1
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Nie wiem czy to użyteczne, ale ja bym tak próbował na początek
25 lip 01:30
Eta:
Tak,
Saizou ... niestety,ale zadanie "skopane" !
25 lip 20:03
bezendu: Eta mam do Ciebie pytanie ?
25 lip 21:05
Eta:
Pytaj
25 lip 21:27
bezendu: Pamiętasz jak podawałaś ten wzór ''trapez−Eta'' ? Tego wzoru nie ma w tablicach więc jeśli
chcę go użyć na maturze to muszę go wyprowadzić ?
25 lip 21:29
Eta:
Dla pewności, wypadałoby ten wzór wyprowadzić (a dowód nie jest trudny
25 lip 21:37
bezendu:
Właśnie chodziło mi to czy wyprowadzać, czy nie
![emotka](emots/1/mruga.gif)
jest dużo takich wzorów których nie ma w
tablicach a istnieją
25 lip 21:40
Eta:
![rysunek](rys/83302.png)
P
3= P
4 (wiesz....
P(tr)= P
1+P
3+P
4+P
2= P
1+2P
3+P
2 = (
√P1+
√P2)
2 gdzie P
3=P
4=
√P1*P2
i tyle
| a | |
lub taki wzór Ptr= (k+1)2*P2 , k= |
| >0 −− skala podobieństwa trójkątów o polach P1 |
| b | |
i P
2
| P1 | |
to |
| = k2 i P3=P4= k*P2 |
| P2 | |
P
tr= P
1+2P
3+P
2= k
2*P
2+2k*P
2+P
2 = P
2(k
2+2k+1)= (k+1)
2*P
2
25 lip 21:46
bezendu: Dziękuje
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
choć sam też bym chyba sobie poradził
25 lip 21:49
Eta:
Wiem,wiem
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
chciałam Ci tylko przypomnieć,że dowód nie jest trudny .
25 lip 21:58