zadania
Eta: Wakacyjne
"łamanie głowy" ....... trening dla przyszłych
maturzystów
Zad.1/
Dany jest trójkąt równoramienny o podstawie długości "
a" i ramionach długości "
b"
oraz kącie między ramionami
20o
Wykaż,że spełniona jest równość :
a3+b3=3ab2
zad.2/
Wykaż,że zachodzi równość: tg
236
o*tg
272
o=5
zad.3/
Jeżeli a,b>0 i a
2+b
2=10ab
| | a−b | |
Oblicz wartość W= |
| |
| | a+b | |
zad.4/
W trapezie ABCD , AB II CD .Wiedząc,że |AD|=DC| i |AC|=|BC| i |AB|=DC|+|BC|
Oblicz miary kątów tego trapezu
zad.5/
W [P[n]−kątnym wielokącie wypukłym liczba boków i liczba przekątnych są liczbami
nieparzystymi. Wykaż ,że liczba
n−1 jest podzielna przez
4
zad.6/
Kąty A, B, C są ostre i takie,że A+B+C= 90
o
| | A+B | | A+C | | B+C | |
Wykaż,że cosA+cosB+cosC= 4cos |
| *cos |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Pozdrawiam i powodzenia
maturzyści
16 lip 22:26
ZKS:
Hehe jak specjalnie zaznaczone dla
maturzystów.
16 lip 22:35
Dominik: mam jedno proste, ale ciekawe (przynajmniej w moim mniemaniu) zadanko. rozwazmy okregi O1 i
O2 o srodkach odpowiednio w punktach S1 i S2 i promieniach r1 i r2. nalezy udowodnic, ze
sa rozlaczne, gdy r1 + r2 < |S1S2|. powodzenia maturzysci.
16 lip 22:41
ICSP: zad,7/
Pewna liczba sześciocyfrowa a kończy się cyfrą 5. Jeśli tę cyfrę przestawimy na
miejsce pierwsze ze strony lewej, to otrzymamy nowa liczbę, cztery razy większą od
poprzedniej. Znaleźć liczbę a.
16 lip 22:44
Piotr: Zadanie 3
W(a+b)=a−b * ()
2
W
2(a+b)
2=(a−b)
2
W
2(a
2+2ab+b
2)a
2−2ab+b
2
W
2(12ab)=8ab
Hmm ?
16 lip 22:47
Piotr: Nie wiem czy do kwadratu mogę w ogole podniesc
16 lip 22:48
ICSP: co do zadania
Dominika biorę :
o
1 : (x−3)
2 + (y−2)
2 = 100
o
2 : (x−7)
2 + (y−2)
2 = 4
|S
1S
2| = 4
r
1 + r
2 = 12
12 < 4

Okręgi są oczywiście rozłączne.
16 lip 22:48
ICSP: Oczywiście zadanie jest dla maturzystów

Ja tylko próbuje wskazać błą w treści a nie je rozwiązywać
16 lip 22:50
Piotr: @ICSP mozesz spojrzec na moje rozwiazanie zadania 3

?
16 lip 22:51
Dominik: oczywiscie chodzilo o rozlaczne zewnetrznie, przez nieuwage zapomnialem. chwali sie
wynajdowanie takich bledow.
16 lip 22:51
ZKS:
Piotr wynik dobry.
16 lip 22:52
Piotr: @ZKS tylko z tym kwadratem nie pewny nadal jestem, nie wiem czemu

. Bo na przyklad prawa
strona moze byc ujemna. Nie wiadomo czy obie strony sa dodatnie
16 lip 22:53
ZKS:
Tutaj masz tylko obliczyć wartość a nie rozwiązywać równanie więc w tym wypadku można
podnieść do kwadratu.
Identyczne są zadania przykładowo
należy obliczyć wartość sin(x)cos(x) tutaj tak samo podnosimy do kwadratu obustronnie
więc ja bym Ci uznał to zadanie z max ilością punktów ale lepiej niech się inni wypowiedzą.
16 lip 22:57
Dominik: takze ISCP, mam nadzieje, ze bledow wiecej nie ma. nie jestem zbytnio doswiadczony w wymyslaniu
zadan i takie drobne niunse moga mi uciec. jesli jest OK zostawmy je maturzystom.
16 lip 22:58
Piotr: Ok, dzięki
16 lip 22:59
ZKS:
Zadanie to można zrobić w inny ale dłuższy od Twojego sposobu jeżeli masz wątpliwości.
Skoro wiemy że a
2 + b
2 = 10ab to
a
2 − 10ab + 25b
2 − 24b
2 = 0
(a − 5b)
2 − (2
√6b)
2 = 0
(a − 5b − 2
√6b)(a − 5b + 2
√6b) = 0
Dla a = 5b + 2
√6b
| | 5b + 2√6b − b | | √6 | |
W = |
| = |
| |
| | 5b + 2√6 + b | | 3 | |
dla a = 5b − 2
√6b
| | 5b − 2√6b − b | | √6 | |
W = |
| = − |
| . |
| | 5b − 2√6b + b | | 3 | |
Teraz wszystko jasne?
16 lip 23:04
Piotr: Tak, jasne

. Wpaść na Twój pomysł to huhu
16 lip 23:06
Eta:
zad3/ Można też tak:
a2+b2= (a+b)2−2ab ⇒(a+b)2= 12ab ⇒|a+b|= 2√3ab
i a2+b2= (a−b)2+2ab ⇒(a−b)2= 8ab ⇒|a−b| = 2√2ab
W=.......
16 lip 23:08
ZKS:
Właśnie o to chodzi w matematyce że jest wiele sposobów na rozwiązanie zadanie ale trzeba
dostać zawsze ten sam poprawny wynik.
16 lip 23:12
Eta:
16 lip 23:13
Piotr: Wiem, tutaj już są 3 sposoby a na pewno jest ich jeszcze z kilka. Na razie męczę się z 1
zadaniem
16 lip 23:14
Eta:
Męcz się męcz

aż do skutku
16 lip 23:15
Piotr: Eta zadanie 1 coś tw. kosinusów lub sinusów

? Czy inna bajka ?
16 lip 23:16
Eta:
sin3α=......
16 lip 23:20
Piotr: Aż tak nie ogarniam trygonometrii, w szkole nie miałem jeszcze sin2α(funkcji sumy i różnicy)
itd choć mnie to i tak nie usprawiedliwia
16 lip 23:22
16 lip 23:25
Piotr: No okej mam ten wzorek, tylko nie wiem kompletnie jak on ma się do tego zadania
16 lip 23:27
ZKS:
Dam jedno zadanie z wielomianów.
Rozwiązać równanie:
(x + 1)(x + 3)(x − 2)(x − 6) − 91x2 = 0.
16 lip 23:28
Eta:
Na razie myśl

zapisz sin10
o=.... (z trójkąta
i sin30
o =...
i już prawie ........
16 lip 23:29
Piotr: Widzę
ZKS nadal te równanko nie rozwiązane
16 lip 23:30
Eta:
Hej
ZKS ....... niedawno było to zadanie
16 lip 23:30
Eta:
zad.
ZKS:
(x
2+8x−6)(x
2−12x+6)=0

x=.........
16 lip 23:34
ZKS:
Eta bardziej chodzi mi o sposób.

Jak doprowadziłaś do dwóch nawiasów nie to że Cie
chcę sprawdzić ale czy tym najłatwiejszym sposobem to zrobiłaś.

Przepraszam za natręctwo.
16 lip 23:37
ZKS:
Malutki chochlik się wtrącił
(x
2 + 8x − 6)(x
2 − 12x
− 6) = 0.
16 lip 23:39
Piotr: Zadanie 1
Doszedlem do takiego czegoś:
16 lip 23:41
Eta:
No i ładnie
| 3ab2−a3 | | 1 | |
| = sin3*10o= |
| |
| 2b3 | | 2 | |
dokończ.......
16 lip 23:54
Piotr: 3ab
2−a
3=b
3
a
3+b
3=3ab
2 c.n.u
16 lip 23:57
Piotr: Tak naprawdę to pierwszy raz w życiu użyłem tego wzoru sin3α
17 lip 00:01
Marque: Eta jak Ty to robisz, ze pykasz sobie kazde zadanko? Zdradz sekret tak trwalej i skutecznej
nauki matematyki. Za 300 dni matura, a ja widze u siebie duze braki
17 lip 00:03
Piotr: Ja na przykład robię zadania różnego rodzaju, te zadania co
Eta daję to są trudne , ale
uczą myślenia
17 lip 00:06
Eta:
Hehe

Rozwiązuj zadania ....światek, piątek i niedziele
i tak "do końca świata i jeszcze jeden dzień dłużej"
17 lip 00:06
Eta:
@
Piotra
I co? ... trudne było?
17 lip 00:08
Piotr: Nie było

. Teraz łatwe, tylko nie znałem wzoru sin3α, bo co prawda miałem trygonometrię w I
klasie, ale teraz w III klasie będę miał sin2α itd

. Zadanie 3 też jakoś z tych wzorów czy
nie?
17 lip 00:09
Piotr: Przepraszam, zadanie 2 jak coś
17 lip 00:10
Eta:
zad2. na razie odpuść ( rozwiążesz je, jak pouczysz się szerzej trygonometrii)
17 lip 00:12
Eta:
Zad.4/ ( łatwe

narysuj trapez i ........
17 lip 00:14
Piotr: Ok. Widzę, że zadanie 6 też nie zrobię. Nad zadaniem 4 dzisiaj wieczorem pomyślę, bo tutaj
trzeba dobry rysunek zrobić, ale jakoś nie chce mi wyjść. Dziękuję
Eta za pomoc
17 lip 00:15
Eta:
Miłych snów ....... do jutra
17 lip 00:16
Piotr: Dzięki i wzajemnie
17 lip 00:17
Eta:
zad.5/ ma być : W n−kątnym
17 lip 00:17
Saizou :

a*sin(2x)=h
bcos(x)=h
a*sin(2x)=b*cos(x)
2sin(x)cos(x)*a=bcos(x) bo x∊(0:90)
2sin(x)*a=b
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Pt= |
| a2*sin(2x)+ |
| b2*sin(2x)= |
| sin(2x)(a2+b2) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| (2a+b)*a*sin(2x) | | 1 | |
| = |
| sin(2x)(a2+b2) |
| 2 | | 2 | |
(2a+b)*a*sin(2x)=sin(2x)(a
2+b
2)
2a
2+ab=a
2+b
2
a
2+ab−b
2=0 : a
2
| | b | | b | | b | |
1+ |
| −( |
| )2=0 |
| =t t>0 |
| | a | | a | | a | |
−t
2+t+1=0
Δ=1+4=5
√Δ=
√5
| | −1+√5 | | 1−√5 | |
t2= |
| = |
| sprzeczność |
| | −2 | | 2 | |
no i teraz nie wiem jak policzyć dokładną wartość x
17 lip 11:52
ICSP: policz cosx
17 lip 12:02
Saizou : | | 1+√5 | |
sinx= |
| ≈0,8090→x=54o czy tak by wystarczyło czy trzeba liczyć jakoś dokładną |
| | 4 | |
wartość
17 lip 12:03
Eta:

Hej
Saizou 
Taki rys. wystarczy?
17 lip 12:46
Saizou : witaj Eta
a co z moim sposobem rozwiązania?
17 lip 12:49
AS: W zadaniu 1) nie rozumiem po co jest dany
kąt między ramionami = 20o.
Przecież podane a i b określają jednoznacznie
trójkąt i to jeden.
17 lip 13:00
Piotr: @AS właśnie przydał się ten kąt gdyż jak poprowadzisz wysokość to kąt podzieli sie na polowe i
otrzymasz dwa trojkaty prostokatne
17 lip 13:04
Piotr: Zadanie 5
| n(n−3) | |
| <== wzór na ilość przekątnych w wielokącie; jest to liczba nieparzysta( z |
| 2 | |
założenia)
n <== liczba boków w wielokącie; jest to liczba nieparzysta( z założenia)
n−3 musi być podzielne przez 2
n−3 nie może być podzielne przez 4, gdyż n jest liczbą nieparzystą
Gdy n−3 podzielimy przez 4 otrzymamy resztę 1.
Resztę 3 odrzucam, ponieważ liczba (n−3) będzie podzielna przez 4.
Reasumując: n=4p+1, gdzie p∊C 4p=n−1 c.n.u
17 lip 13:57
Saizou : Eta a w tym moim rozwiązaniu jest gdzieś błąd
17 lip 22:36
Saizou : Czy ktokolwiek mógłby odpowiedzieć na moje pytanie

czy w moim rozwiązaniu zadania z trapezem jest gdzieś błąd
17 lip 23:33
Eta:
Hej
Saizou
| | 1+√5 | |
złota liczba |
| jest dokładną wartością cos36o |
| | 4 | |
Poszukaj błędu lub jak radzi
ICSP zastosuj cosα
Nie chce mi się w tej "dżungli amazońskiej" szukać błędu, boję się krokodyli
17 lip 23:47
Saizou : cos36
o=sin(90−54)=sin54
o 
<−−−− czy ja coś źle myślę

ale to dżungla bez krokodyli i wszystkich innych stworzonek i niebezpiecznych roślin
17 lip 23:51
Eta:
Zastanawiam się ......... czemu uparłeś się na takie rozwiązanie?
Z rys. w trójkącie ABC : 5α=180
o ⇒
α= 36o
i pozostałe miary kątów podajesz już bez problemu
17 lip 23:52
Saizou : no bo takie mi pierwsze do głowy przyszło xd wiec warto wiedzieć jak je rozwiązać do końca
17 lip 23:53
17 lip 23:55
Eta:
Czyli ok

ale musisz wykazać,że to dokładna wartość
a nie jak napisałeś ≈ 54
o
17 lip 23:57
Eta:
Tak, tak

( pomyłkowo wpisałam
17 lip 23:58
Saizou : | | 1+√5 | |
a czy bazując na wiedzy że przybliżona wartość kąta ≈54o mogę pokazać, ze sin54o= |
| |
| | 4 | |
17 lip 23:59
Eta:
I wszystko jest ok

( bo nie spojrzałam na oznaczenia na Twoim rys.
18 lip 00:00
Saizou : czyli i tak trzeba wyliczyć wartość sin(54) ?
18 lip 00:01
Eta:
Tak
18 lip 00:02
Eta:
| | 1+√5 | | 1+√5 | |
Dopisujesz tak: cos36o= |
| ⇒ sin54o= |
| |
| | 4 | | 4 | |
18 lip 00:05
Saizou : i co mi to da, bo jakoś nie myślę już o tej porze
18 lip 00:06
Eta:
Jak to co? ( na Twoim rysunku)
<B= 36o <A= 2*36o <C= ... .. <D= .......
Kwestionowałam Twoją odp: 54o (dlatego,że nie spojrzałam na oznaczenia na Twoim rys)
Zasugerowałam się oznaczeniami katów z mojego rys.
18 lip 00:10
Saizou : | | 1+√5 | |
nic się nie stało, bo cały czas myślałem że muszę udowodnić że sin54= |
| , ale jak nie |
| | 4 | |
trzeba to resztę ogarniam jak najbardziej
18 lip 00:12
Eta:
Tak naprawdę wypadałoby to udowodnić.......
lub napisać,że ta wartość jest Ci znana ! (jak 2*2=4
18 lip 00:14
Saizou : to dziękuję za rozwianie moich wątpliwości, postaram się jutro udowodnić tego sinusa
18 lip 00:17
Eta:
18 lip 00:19
Eta:
Jutro wrzucę kilka zadań z
planimetrii 
Miłych snów
18 lip 00:23
Saizou : planimetria nawet się przyjemna zrobiła

i również
kolorowych
18 lip 00:28
bezendu: To znaczy w piątek?
18 lip 00:44
Saizou : bezendu przebywam właśnie w Hiszpanii i jeszcze mamy środę

(dżołk)
18 lip 00:46
Saizou : sin54=cos36
sin(3*18)=cos(2*18)
3sin18−4sin
318=1−2sin
218
4sin
318−2sin
218−3sin18+1=0 sin18=t t∊(0:1)
4t
3−2t
2−3t+1=0
(t−1)(4t
2+2t−1)=0
4t
2+2t−1=0 lub t=1 (sprzeczność)
Δ=4+16=20
√Δ=2
√5
| | −2−2√5 | | −1−√5 | |
t1= |
| = |
| sprzeczność |
| | 8 | | 4 | |
| | √5−1 | | √5−1 | |
sin(54)=sin(3*18)=3* |
| −4*( |
| )3=...(tutaj rachunki, ale nie chce mi się |
| | 4 | | 4 | |
18 lip 20:56
Eta:
No i pięknie
19 lip 00:40
Eta:
Krokodyle Cię nie zjadły
Saizu ?
19 lip 00:41
Saizou : Eta a nawet gdyby zjadły to nabawiłyby się niestrawności
19 lip 01:00
Eta:
19 lip 01:00
ciuchcia: zapewne takie rozwiązanie byłoby jako nr 1 w schemacie oceniania na maturze
19 lip 01:03
Eta:
No to takie zadanko

W trapezie o kątach ostrych 30
o i 60
o, zaś różnica kwadratów przekątnych trapezu wynosi 16
Oblicz pole tego trapezu.
19 lip 01:03
ICSP: Fajna treść

Tak spójnia
19 lip 01:08
Eta:
Miało być bez słwoa"zaś"
19 lip 01:10
Eta:
19 lip 01:12
Eta:
19 lip 01:17
ciuchcia:
19 lip 01:18
5-latek: No to zadanie z planimetrii
Udowodnic ze jezeli trojkat ma os symetrii to jest rownoramienny >
20 lip 16:13
5-latek: I jeszcze jedno zadanie
W plaszcyznie trojkata rownobocznego ABC o boku dlugosci a znalezc pole obszaru zawierajacego
takie i tylko takie punkty M ze:
a) Katy AMB,BMC.CMA sa rozwarte
b) katy AMB i BMC sa zawrte w przedziale <60;90> stopni
20 lip 16:34