Uzasadnij,że
bezendu:
Uzasadnij,że dla każdej liczby całkowitej k liczba k
6−2k
4+k
2 jest podzielna przez 36
k
6−2k
2+k
2
t=k
2
t
2(t
2−2t+1)
Δ=0
k
2=1
k=1 lub k=−1
k
2[(k−1)(k+1)]
2
(k−1)
2k
2(k+1)
Komentarz:
Są to trzy kolejne liczby całkowite z czego co najmniej jedna jest parzysta i jedna podzielna
przez 3 więc iloczyn jest podzielny 6 a podniesiony do kwadratu dzieli się przez 36
ok ?
20 lip 21:04
Basia: ok, ale można bez Δ (wzory skróconego mnożenia się kłaniają)
k6−2k4+k2 = k2(k4−2k2+1) = k2(k2−1)2 = k2[(k−1)(k+1)]2 =
[(k−1)*k*(k+1)]2
uzasadnienie w 100% w porządku
20 lip 21:13
20 lip 21:15
Basia: ono jest w porządku, ale osoba biegle posługująca się wzorami skróconego mnożenia nie
potrzebuje żadnej zmiennej pomocniczej
innymi słowy: można jej użyć, ale nie jest to konieczne, ani tym bardziej obowiązkowe
20 lip 21:18
bezendu: Dane jest równanie sinx=a
2+1 z niewiadomą x wyznacz wszystkie wartości parametru a, dla
których równanie nie ma rozwiązania
a
2+1>1 lub a
2+1<−1
a
2>0 lub a
2<−2
a∊R\{0}
20 lip 21:58
Eta:
ok
20 lip 22:02
bezendu:
Witaj
Eta
20 lip 22:02
Eta:
Hej

20 lip 22:03
bezendu: Masz jakieś zadanko z nierównością albo równanie ? takie że a
3b
coś tam coś ?
20 lip 22:04
Eta:
Trapez
20 lip 22:05
bezendu: Nie
20 lip 22:05
Eta:
20 lip 22:06
bezendu: Planimetrię chcę przerobić od podstaw w sierpniu

wtedy będę się zgłaszał po zadania na razie
męczę dowody ale nie z planimetrii

(nie ładnie tak wytykać język

)
20 lip 22:08
Eta:
1/ Wykaż,że nierówność x4+2x3+3x2+2x+2>0
jest spełniona dla każdej liczby x€R
20 lip 22:10
Eta:
Też nieładnie tak krzyczeć .. "Nie

"
20 lip 22:12
bezendu:
Ja nie krzyczę, ja zakomunikowałem, że nie chce planimetrii
20 lip 22:13
Eta:
20 lip 22:16
Eta:
2/ Wykaż,żedla każdej liczby całkowitej n
liczba n5−5n3+4n−120 jest podzielna przez 30
20 lip 22:22
bezendu: Eta w tym pierwszym wychodzi że nie pierwiastków w zbiorze liczb rzeczywistych więc jest
spełniona przez każdą liczbę rzeczywistą ?
20 lip 22:25
Eta:
Napisz jak rozwiązałeś !
20 lip 22:27
Eta:
3/ Wykaż,że reszta z dzielenia wielomianu
W(x)= (x15−2x4+10)2013 przez dwumian (x−2)
jest podzielna przez 512
20 lip 22:29
bezendu:
n=3
1 0 −5 0 4 −120
3 1 3 4 12 40 0
(n−3)(n4+3n3+4n2+12n+40)
rozłożyłem to schematem hornera ale dalej nie mam pomysłu
20 lip 22:32
Eta:
4/ Wykaż,że dla liczb x, y takich,że x+y=11 i xy=15
to suma kwadratów liczb x i y jest liczbą podzielną przez 13
20 lip 22:33
Eta:
To myśl,dotąd ........... aż znajdziesz "pomysł"
20 lip 22:35
bezendu:
x4+2x3+3x2+2x+2>0
x4+2x3+2x2+x2+2x+2>0
x2(x2+2x+2)+(x2+2x+2)>0
(x2+2x+2)(x2+1)>0
Δ<0
komentarz post 22:25 zgadza się ?
20 lip 22:36
Eta: ok
20 lip 22:48
bezendu:
teraz to drugie jakoś muszę zrobić, bez wskazówek
20 lip 22:50
Eta:
I jeszcze jedno

5/ Wykaż,że liczba
n7−n jest podzielna przez
7
20 lip 23:04
Godzio:
MTF c.n.d.
20 lip 23:08
bezendu: z tą 7 jest proste robiłem to ostatnio ale gorzej z zadankiem z podzielnością przez 30
20 lip 23:13
bezendu: Godzio zadanie z tą 7 zrobiłem inaczej

od kiedy MTF jest w szkole średniej ?
20 lip 23:14
Godzio:
Jak ktoś sobie przerobi to jest
20 lip 23:16
bezendu:
n7−n
n(n6−1)
n(n3−1)(n3+1)=n(n−1)(n2+n−1)(n+1)(n2−n+1)
n[(n+3)(n−2) +7][(n−3)(n+2)+7]
(n−3)(n−2)(n−1)n(n+1)(n+2)(n+3)+7[(n−3)(n−2)(n−1)n(n+1)(n+2)(n+3)]
20 lip 23:20
bezendu:
To pokaż jak tym małym twierdzeniem to udowodnić ?
można to zastosować np do zadania 22:22 czy tylko nn−n ?
20 lip 23:21
ICSP: n
3 ≡ 0 v 1 v −1 mod 7
gdy n
3 ≡ 0 to n ≡ 0 mod 7 więc n(n
6−1) ≡ 0 mod 7
gdy n
3 ≡ 1 v −1 to n
6 ≡ 1 mod 7 ⇒ n
6 − 1 ≡ 0 mod 7 więc i n(n
6−1) ≡ 0 mod 7
c.k.d.
Vax jak będziesz to sprawdź
20 lip 23:27
Eta:
Hej
Godzio 
Wiedziałam,że taki dowód podasz
20 lip 23:30
Eta:
Z
30−tką też łatwe

myśl..............
20 lip 23:31
bezendu: ja czekam na dowód zajączka (może się pojawi w końcu ) do zadania 22:22
20 lip 23:32
Eta:
Zostaw w
spokoju 120 , bo jest podzielna przez 30
wykaż podzielność przez 30 ... n
5−5n
3+4n ( teraz jasne jak........... to,że zajączki
już śpią
20 lip 23:36
bezendu: n5−5n3+4n−120
(n−3)(n−2)(n−1)n(n+1)(n+2)+20[(n−3)(n−2)(n−1)n(n+1)(n+2)]
20 lip 23:36
bezendu:
zajączek pewnie po Wielkiejnocy teraz

i nie odwiedza forum
20 lip 23:37
5-latek: Dotales juz wslkazowke zeby zostaic `20 w spokoju
wiec n5−5n3+4n=n(n4−5n2+4) i rokladaj dalej
Po rozlozeniu zuwaz iloczyn ilu czynnikow liczb caklowitych dostaniesz i komentarz
20 lip 23:46
bezendu: ale zanim to napisałem nie było jeszcze postu Ety
20 lip 23:47
Eta:

dla "małolatka"
20 lip 23:48
Saizou : yyyyyyyyyy...... witam, mogę się przyłączyć
20 lip 23:48
Eta:
Jasne,że możesz

tylko do czego chcesz się "przyłączyć?
20 lip 23:49
ICSP: możesz zrobić moje jak chcesz.
20 lip 23:49
Eta:
20 lip 23:50
Saizou : zawsze jest się do czegoś przyłączyć xd
20 lip 23:51
bezendu:
n(n4−5n2+4)
n(n−2)(n−1)(n+1)(n+2)
5−latek tak też rozłożyłem czyli do tego momentu się zgadzało
(n−3)(n−2)(n−1)n(n+1)(n+2) 6 kolejnych liczb całkowitych
20 lip 23:52
Eta:
Zadanie dla
Saizou 
1/Wykaż,że jeżeli x
1 i x
2 są pierwiastkami równania
| | 1 | |
x2+mx − |
| = 0 , dla m€R\{0} |
| | 2m2 | |
to:
x
14+x
24 ≥
√2+2
21 lip 00:06
5-latek: Eta dziekuje za

przyjme nawet


bo cukru u mnie raz dostatek
lub niedostatek (po pracy)
Bezendu zapisz to tak (n−2)(n−1)n(n+1)(n+2) −−−−−dostales iloczyn 5 czynnikow kolejnych liczb
calkowitych czyli bedzie podzielna przez 5 a nad podzielnoscia przez 6 pomysl
21 lip 00:09
21 lip 00:34
Godzio:
21 lip 01:05
Saizou : zadanie do
Ety
Δ≥0
m
4+2≥0
m∊R\{0}
x
14+x
24=
(x
12+x
22)
2−2(x
1*x
2)
2=
[(x
1+x
2)
2−2x
1*x
2]
2−2(x
1*x
2)
2=
| | −b | | c | | c | |
[( |
| )2−2* |
| ]2−2( |
| ) 2= jak przyjemnie że a=1 |
| | a | | a | | a | |
| | 1 | |
i wystarczy chyba teraz wykazać że m4+ |
| ≥√2, tylko na razie nie mam pomysłu |
| | 2m4 | |
21 lip 12:23
Saizou : 2m
8−2m
4√2+1≥0
m
8+(
√2m
4+1)
2≥0
suma kwadratów liczb o parzystych potęgach jest nieujemna, zatem dla m∊R\{0} x
14+x
22≥2+
√2
cnu.
yyyyyyy.....ale nie wiem czy dobrze
21 lip 12:28
ICSP: | | 1 | | 1 | |
m4 + |
| − √2 ≥ 0 ⇒ (m2 − |
| )2 ≥ 0 |
| | 2m4 | | √2m2 | |
21 lip 12:31
Saizou : a to co ja zrobiłem to dobrze jest ?
21 lip 12:34
ICSP: nie
21 lip 12:37
Saizou : a faktycznie bo mi się pojawi 3m
3 , tyle przegrać
21 lip 12:40
Saizou : a....czyli po prostu (
√2m
4−1)
2≥0
21 lip 12:42
ICSP: teraz dobrze
21 lip 12:45
Eta:
Można dokończyć też tak:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
to 2+m4+ |
| = 2+ |
| *(√2m4+ |
| ≥2+ |
| *2≥2+√2 |
| | 2m4 | | √2 | | √2m4 | | √2 | |
21 lip 14:54
Eta:
Hej
bezendu 
zad.3 i zad.4 ......... wciąż czekają na rozwiązanie !
21 lip 15:39
bezendu: Hey
Eta ale tu jeszcze z tą 30 nie jest dokończone
21 lip 15:40
Eta:
Echhhhhhhhhh iloczyn pięć kolejnych i 3 kolejnych .......... i bingo
21 lip 15:41
21 lip 15:44
Eta:
21 lip 15:45
bezendu: a jeszcze zadanie 23:20 jest zrobione dawno i czeka na sprawdzenie
21 lip 15:45
ICSP: Eta
Prawdiłowo powinno być
21 lip 15:46
Eta:
też jest ok
21 lip 15:46
Eta:
oczywiście x>0
21 lip 15:50
bezendu:
teraz to z wielomianem

głupotą raczej jest wstawianie za x 2 tu trzeba napisać stosowny
komentarz
21 lip 15:51
5-latek: bezendu np takie proste
| | √11+√10 | | √11−√10 | |
Wykaz ze liczba a= |
| + |
| jest liczba naturalna |
| | √11−√10 | | √11+√10 | |
parzysta
21 lip 15:53
Eta:
Hej "małolatku"

To zadanie na podstawę ....... za łatwe dla naszego
bezendu
21 lip 16:00
bezendu:
Eta zobaczysz ten wielomian czy dobrze myślę
21 lip 16:03
Eta:
Pisz rozwiązanie! (mnie na maturze nie będzie

dopiero za 3lata
21 lip 16:07
Eta:
To zadanie jest łatwiejsze, niż........ budowa ..........
21 lip 16:09
5-latek: Dzien dobry Eta .Skoro tak mowisz no to np takie
Wykaz ze (log23)−1+(log32)−1>2
21 lip 16:12
bezendu: Eta to ja sobie poczekam i razem napiszemy maturę

w zadaniu
5−latka wyszło 42 więc jest to liczba parzysta a nie chce mi się pisać całego
rozwiązania bo za dużo pisania

w końcu teoretycznie są wakacje
21 lip 16:13
Piotr: Eta 5/ mam pytanie odnośnie zadania
Wykaż,że liczba n
7−n jest podzielna przez 7
Można te zadanie w ten sposób zrobić, że jeżeli ta liczba jest podzielna przez 7 to można ja
zapisać tak: (n−3)(n−2)(n−1)n(n+1)(n+2)(n+3)⇔(n−3)(n+3)(n−2)(n+2)(n−1)(n+1)n i teraz
powymnażać to przez siebie

? Można w ten sposób?
21 lip 16:17
bezendu: @Piotr ja to zadanie tak zrobiłem właśnie zobacz mój post
21 lip 16:17
Piotr: Tak, ale
bezendu ja zaczynam od tego (n−3)(n−2)(n−1)n(n+1)(n+2)(n+3) więc troszkę inaczej
niż Ty, tak mi się wydaje
21 lip 16:20
bezendu: to masz tak jak ja 7 kolejnych liczb całkowitych
21 lip 16:22
Piotr: (n−3)(n−2)(n−1)n(n+1)(n+2)(n+3)=n7−n−[14n5−49n3+35n]
21 lip 16:22
Piotr: Ale ja inaczej to
bezendu robie. Masz wyżej post (n−3)(n−2)(n−1)n(n+1)(n+2)(n+3) <== to
wymnożylem przez siebie i otrzymalem to: n
7−n−[14n
5−49n
3+35n]
21 lip 16:24
5-latek: bezendu . Udowodnij to ze 42 jest liczba parzysta . Ja np nie wierze
21 lip 16:25
ZKS:
Udowodnij że dla m ∊ N liczba m
6 + m
4 − 2m
2 jest podzielna przez 72.
21 lip 16:26
Eta:
21 lip 16:27
Piotr: bezendu masz troche racji ze podobnie. Tylko, ja te zadanie jakos od konca zaczolem robic
nie wiem czemu

. Wypisalem (n−3)(n−2)(n−1)n(n+1)(n+2)(n+3) i powymnazalem
21 lip 16:27
Eta:
Ten uśmiech .... do "małolatka"

Witaj
ZKS
21 lip 16:28
bezendu: 5−latek czy te oczy mogą kłamać
21 lip 16:32
bezendu:
5−latek weź kalkulator i podziel sobie 42 na 2
nie wiem czy o to chodzi ale liczbę parzystą zapisujemy w postaci 2k k∊C
niech k=21 wiec mnożąc liczbę parzystą razy nieparzystą otrzymamy nieparzystą
21 lip 16:36
ZKS:
Witam
Eta.
21 lip 16:39
21 lip 16:40
Eta:
Te jabłuszka dla.....
bezendu
21 lip 16:41
Eta:
Ilość jabłek ....
parzysta
21 lip 16:42
bezendu: Eta dziękuje ale wezmę tylko jedno

ten post z godziny 16:36 jest ok ? czy to jakaś
bzdura ?
21 lip 16:43
Eta:
Jasne,że ok
21 lip 16:44
Eta:
@
bezendu
Czemu jedno? skąd wiesz, które nie jest robaczywką
21 lip 16:45
bezendu:
szanse są 50 na 50

więc mogę zaryzykować
21 lip 16:46
Piotr: Mogę przedstawić swoje rozwiązanie do zadania ZKS'a?
21 lip 16:49
Eta:
No tak 50+ 50 =
100 post Twój
21 lip 16:49
bezendu:
Eta edytuj ten post 16:36 bo tam jest byk

mnożąc parzystą razy nieparzystą otrzymamy
parzystą powinno być
21 lip 16:50
Eta:
Witaj,
Piotr 
Jasne,że możesz
21 lip 16:50
Piotr: Witaj,
Eta 
Okej
21 lip 16:51
Eta:
To wykreśl "byka"

ajjj nieładnie!
21 lip 16:51
bezendu: I ja już muszę lecieć

ale niech nikt nie robi tego zadania z wielomianem
21 lip 16:53
Eta:
Masz to jak w banku (
A .G)
21 lip 16:55
ZKS:
Które zadanie z wielomianem?
21 lip 17:00
Piotr: Udowodnij że dla m ∊ N liczba m
6 + m
4 − 2m
2 jest podzielna przez 72.
Założenie:
m∊N oraz p∊N
Teza:
m
6 + m
4 − 2m
2=72p
Dowód:
m
2(m
4+m
2−1−1)=m
2[(m
2−1)(m
2+1)+(m−1)(m+1)=m
2[(m−1)(m+1)(m
2+1)+(m−1)(m
+1)=m
2(m−1)(m+1)[m
2+2]=m
2(m−1)(m+1)[(m
2−4)+6]=m
2(m−1)(m+1)[{m−2)(m+2)+6
]=m
2(m−1)(m+1)(m−2)(m+2)+6m
2(m−1)(m+1)=(m−2)(m−1)m
2(m+1)(m+2)+
6(m−1)m
2(m+1)
(m−2)(m−1)m
2(m+1)(m+2) <== to iloczyn pięciu kolejnych liczb całkowitych. Na pewno jedna z
tych liczb jest podzielna przez 2, druga z tych liczba podzielna przez 3 a że jest m
2 to
będzie podzielna przez 9, trzecia z tych liczb jest podzielna przez 4. A więc 2*9*4=72
6(m−1)m
2(m+1) <=== to iloczyn trzech kolejnych liczb całkowitych. Na pewno jedna z tych liczb
jest podzielna przez 2 a że jest m
2 to będzie podzielna przez 4. Druga z tych liczb jest
podzielna przez 3. A więc 6*4*3=72
Reasumując wyrażenie m
6 + m
4 − 2m
2 jest podzielne przez 72 c.n.u . Proszę o sprawdzenie
21 lip 17:02
Piotr: Up
21 lip 17:14
Eta: ok
21 lip 17:15
Eta:
Zostało zad.4 20 lipca 22: 32
21 lip 17:18
Piotr: OK dzięki
Eta 
. Ok ja spadam pospać troszkę, bo w nocy spać nie mogę
21 lip 17:18
Piotr: Mogę te zadanie z wielomianem zrobić, bo
bezendu pisal zeby nie rozwiazywac go

. Az sie
skusilem jeszcze na nie
21 lip 17:23
Piotr: 3/ Wykaż,że reszta z dzielenia wielomianu W(x)= (x
15−2x
4+10)
2013 przez dwumian (x−2)
jest podzielna przez 512.
Reszta z dzielenia dwumianu (x−a) jest równa W(a)
W(2)=(2
15−2*2
4+10)
2013
W(2)=(32768−32+10)
2013=(32746)
2013
(32746)
2013=16373
2013*2
2013=16373
2013*2
9*2
2004=512*16373
2013*2
2004
A więc reszta z dzielenia jest wielokrotnością liczby 512 ,a więc na pewno jest podzielna przez
512 c.n.u
21 lip 17:32
5-latek: Bezendu. Musialem wyjsc . dlatego tak dlugo nie odpisywalem. Tak wlasnie chodzi o to ze ma byc
zapisane w postaci 2*k gdzie k∊N .
Ja to wiem ze 42 jest liczba parzysta ale jest wiele osob ktorzy moga tego nie wiedziec
Eta jak to tylko TY potrafisz usmiechasz sie pieknie

i jutro kolo 15 poprosze Cie o

bo bede po pracy i jak zwykle braknie cukru

Piotr moze zrob tez to zadanie z 16.12
21 lip 17:45
Piotr: Jeszcze nie miałem logarytmów w szkole. Co prawda miałem pod koniec czerwca ale to tylko wstęp
był(2 lekcje). Więc nie podejmuję się tego zadania
21 lip 17:48
5-latek: NO to prosze z wielomianow Wykaz ze nie istnieje taka wartosc parametru m gdzie m∊R aby
reeszta z dzielenia wielomianu W(x)=x20−mx17+(m−2)x9+2x+m2+2 przewz dwumian (x+1)
byla rowna −1 .
21 lip 18:12
ZKS:
Piotr nie trzeba było aż tak tego wymnażać.

W(2) = (2
15 − 2 * 2
4 + 10)
2013
W(2) = 2
2013(2
14 − 2
4 + 5)
2013
W(2) = 2
9 * 2
2004(2
14 − 2
4 + 5)
2013
W(2) = 512 * 2
2004(2
14 − 2
4 + 5)
2013
21 lip 18:38
5-latek: Piotrerk. To moze te z godz 00.34 srobuj rozwiazac.
21 lip 18:59
Saizou : 4/ Wykaż,że dla liczb x, y takich,że x+y=11 i xy=15
to suma kwadratów liczb x i y jest liczbą podzielną przez 13
x2+y2=(x+y)2−2xy=112−2*15=121−30=91=7*13=13t , t∊C
21 lip 19:11
Piotr: ZKS można i też tak

. Ale pierwszy pomysł padł na to

Jakoś mi się skojarzyło z
informatyką te dwójeczki(te różne systemy binarne,dwójkowe,dziesiętne− z tego wiedziałem od
razu ile to jest 2
10 
i dlatego tak to zacząłem robić

.
5−latek z wielomianem
spróbuję, ale tych dalszych to raczej już nie
21 lip 20:05
ZKS:
Ja też wiedziałem ile to jest od razu 2
10 więc wiedziałem że 2
9 to 512.
21 lip 20:23
Eta:
21 lip 20:28
Piotr: Wykaz ze nie istnieje taka wartość parametru m gdzie m∊R aby reszta z dzielenia wielomianu
W(x)=x20−mx17+(m−2)x9+2x+m2+2 przez dwumian (x+1) była równa −1 .
22 lip 13:29
ICSP: reszta z dzielenia wielomianu przez dwumian (x−a) to w(a)
zatem u ciebie musisz pokazać że równanie w(−1) = −1 jest sprzeczne
22 lip 13:32
Piotr: Wykaz ze nie istnieje taka wartość parametru m gdzie m∊R aby reszta z dzielenia wielomianu
W(x)=x
20−mx
17+(m−2)x
9+2x+m
2+2 przez dwumian (x+1) była równa −1.
Dowód nie wprost, czyli zakładam że reszta z dzielenia wielomianu przez dwumian (x+1) jest
równa −1
Reszta z dzielenia wielomianu przez dwumian (x−a) jest równa W(a)
W(−1)= −1
(−1)
20 − m*(−1)
17+(m−2)*(−1)
9+2*(−1)+m
2+2= −1
1+m−m+2−2+m
2+2=−1
m
2+4=0
m
2=−4
Co jest sprzeczne(brak rozwiązań). Gdyż kwadrat dowolnej liczby jest zawsze liczbą nieujemną. A
zatem nie istnieje taka wartość parametru m, aby dzielenia wielomianu przez dwumian (x+1) była
równa −1. C.n.u
22 lip 13:36
Piotr: ICSP wiem tylko niechcący nacisnąłem ''wyślij''
22 lip 13:37
5-latek:
22 lip 16:16