Zadania otwarte krótkiej odpowiedzi - CIĄGI
Michał: Witam!
Przygotowuję się właśnie do sierpniowej poprawy matury z matematyki. Rozwiązuję zadania z
działu o ciągach. Trafiłem na 3 zadania, których nie rozumiem. Prosił bym o pomoc w
wytłumaczeniu i rozwiązaniu.
1. Liczby (2x, x+3, 12−1) tworzą ciąg geometryczny. Wyznacz liczbę x.
2. Liczby (3x, x2+5x, 7x+4) tworzą ciąg arytmetyczny. Wyznacz liczbę x.
3. Dany jest ciąg (logx, log√2x, log2). Wykaż, że dla każdej dodatniej liczby x ten ciąg jest
arytmetyczny.
21 lip 14:03
fx: Definicje ciągu geometrycznego i związek między trzema wyrazami ciągu geometrycznego (do
zadania nr. 1). Analogicznie dla ciągu arytmetycznego w zad. 2..
Zadanie trzecie, zastanów się jak zmienia się różnica sąsiednich wyrazów ciągu ∀ x ∊ ℛ+, oraz
skorzystaj z własności różnicy wyrazów ciągu arytmetycznego.
21 lip 14:09
Michał: Kurczę nie czaję. Mógł byś przynajmniej pokazać mi jak zacząć? Lub podać przykład bym mógł
analogicznie zrobić zadania?
Bo robię coś takiego
1. 2x−x+3=12−1−2x przynajmniej tak zaczynałem zadanie z ciągiem arytmetycznym o
wartościach (log o podstawie 4 z 2, log o podstawie 4 z x, lod o podstawie 4 z 32).
21 lip 14:23
bezendu:
3) log√2x−logx=log2−log√2x
logx+log2=log2x
log2x=2logx=log√2x
C.N.D
21 lip 14:28
Basia:
przecież w (1) masz ciąg geometryczny a to co piszesz dotyczy arytmetycznego
(a i tak byłoby źle)
w geometrycznym
podstaw, ale najpierw sprawdź a
3 bo chyba masz tam błąd
zapis
12 − 1 jest jakby trochę bez sensu; zapewne jest tam gdzieś również
x
21 lip 14:31
bezendu:
zadanie 2
3x,x
2+5x,7x+4 tworzą ciąg arytmetyczny więc korzystam ze wzoru 2b=a+c
2(x
2+5x)=3x+7x+4
2x
2+10x=10x+4
2x
2=4 /2
x
2=2
x=
√2 lub x=−
√2
21 lip 14:31
5-latek: bezendu chcialbym Ci przypomniec o tym ze nie dokonczyles zadania z dowodzeniem przez 30
21 lip 15:03
bezendu: 5−latek właśnie wiem ale nie pasuje mi z tą podzielnością przez 5 którą podałeś
21 lip 15:06
5-latek: No to wez sobie policz na kalkulatorze np taki iloczyn 5 kolejnych liczb calkowitych `1*2*3*4*5
lub wez sobie inny i zobacz czy nie jest podzielny przez 5 albo −19*−18*−17*−16*−15
21 lip 15:28
bezendu: to nich by było że tamto jest podzielne na 5 ale teraz zostaje do rozpisania −120
21 lip 15:30
5-latek: Dostales wskazowke ze 120 Cie nie interesuje bo jest podzielne przez 30 . Miales zostawic 120 w
spokoju. . Wiec juz 120 nie rozpisujesz . Zeby liczba byla pozielna przez 30 musi byc
podzielna przez 5 i przez 6
Przez 5 juz wiemy ze bo to jest iloczyn kolejnych 5 czynnkiow. Teraz zeby liczba byla
podzielna przez 6 musi byc podzielna przez2 i przez 3 . Wiec dlaczego ta liczba
(n−2)(n−1)n(n+1)(n+2) jest podzielna przez 6 ?
21 lip 15:35
bezendu:
(n−1)n(n+1) trzy kolejne liczby całkowite z czego co najmniej jedna podzielna przez 3 i co
najmniej jedna parzysta więc podzielne przez 6
21 lip 15:36
bezendu: 5−latek to zadanie będę robił w tamtym temacie, nie chcę tu robić spamu
21 lip 15:41
5-latek: No dobrze tylko ze nie iloczyn 3 tylko 5 liczb calkowitych wiec w iloczynie 5 kolejnych 5 liczb
calkowitych wystepuja co najmniej dwie liczby parzyste i co najmniej jedna podzielna przez 3
wiec liczba jest podzielna przez 6 wobec tego liczba jest podzielna przez 5 i przez 6 wiec
jest podzielna przez30 .
21 lip 15:44
pigor: ..., post z godziny 15.36
"...
co najmniej

jedna podzielna przez 3 ..." to niestety nie jest prawdą .
21 lip 16:40
Michał: Basia tak małe niedopatrzenie tam jest 12x−1
21 lip 17:53
Basia:
a
1=2x,
a
2 =x+3
a
3 =
12x−1
Def. ciągu geometrycznego mówi, że jest to taki ciąg, w którym
| an+1 | |
| = q (jest stały) pod warunkiem, że nie jest to ciąg samych zer |
| an | |
gdyby
a
1 = 2x = 0 ⇔ x=0
a
2 = 0+3 = 3
a
3 = −1
i nie byłby to ciąg geometryczny (nie ma takiej liczby dla której 0*q = 3)
czyli masz x≠0 i przez a
1 już możesz dzielić
a co by było gdyby a
2=0
x+3 = 0
x = −3
i byłby to ciąg −6; 0; −2,5
to też nie jest ciąg geometryczny bo nie ma takiego q aby 0*q = −2,5
no to dla x≠0 i x≠ −3 masz
co można zapisać inaczej mnożąc na krzyż
a
22 = a
1*a
3
czyli
(x+3)
2 = 2x(
12x −1)
x
2 + 6x + 9 = x
2 − 2x
8x + 9 = 0
21 lip 18:03
pigor: ...
zad1. Liczby (2x, x+3,
12x−1) tworzą ciąg geometryczny.
Wyznacz liczbę x.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
z tw. o 3−ech kolejnych wyrazach (oprócz 1−szego i ostatniego) ciągu
geometrycznego szukasz x takiego, że a
n2= a
n−1a
n+1, czyli tu :
(x+3)2= 2x(12x−1) i x(x−2) >0 ⇔ x
2+6x+9= x
2−2x i (x<0 lub x>2) ⇔
⇔ 8x=−9 i x<0 ⇔
x=−98 . ...
21 lip 21:33
pigor: ... ,
zad2. Dany jest ciąg (
logx, log √2x, log2).
Wykaż, że dla każdej dodatniej liczby x ten ciąg jest
arytmetyczny.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
z definicji ciagu arytmetycznego :
| | 2 | | 2√2x | | √2x | |
log2−log√2x= log |
| = log |
| = = log |
| = |
| | √2x | | 2x | | x | |
=
log√2x− logx= r=
const. c.n.w. . ...
21 lip 21:52
pigor: ..., oczywiście powyżej jest to
zad3. natomiast
zad2. Liczby
3x, x2+5x,7x+4) tworzą ciąg arytmetyczny. Wyznacz liczbę x.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
z definicji lub tw. o 3−ech kolejnych wyrazach ciągu arytmetycznego:
2(x
2+5x)= 3x + 7x+4 ⇔ 2(x
2+5x)= 10x+4 /:2 ⇔ x
2+5x= 5x+2 ⇔
⇔ x
2=2 ⇔ |x|=
√2 ⇔
x=−√2 lub
x= √2. ...
21 lip 22:05