Zadanie dla [z[bezendu]]
5-latek: Dane sa trzy punkty A(2.−1) B(1,3) i C(−1,1) bedace wierzcholkami trojkata . Znalezc katy tego
trojkata
6 lip 19:18
5-latek: bezendu to jest dla Ciebie to zadanie .
6 lip 19:25
bezendu: ok
6 lip 19:39
Piotr: Przepraszam, ze wchodzę w ten post ale mam pytanie .5−latek tutaj wychodzą ''ładne
liczby'' czy nie?Mam na myśli, że mi cosα wyszedł w postaci ułamka nieskracalnego
6 lip 19:47
bezendu:

A=(2,−1) B=(1,3) C=(−1,1)
Czemu ja tu wyczuwam wektory

wektor AC=[−1−2,1+1]=[−3,2] BC=−2,2
wektor AB=[1−2,3+1]=[−1,4] AC=−3,2
wektor BC=[−1−1,1−3]=[−2,2] AB=−1,4
długość wektora AC=
√13
długość wektora AB=
√17
długość wektora BC=2
√2
kąt pomiędzy BC a AC
kąt między AC a AB
cosα≈43
0
kąt między AB a BC
cosα≈32
0
ale coś nie tak bo suma kątów wyszła 87
0
6 lip 20:06
Piotr: Dlugość i wspolrzedne wektora mam tak samo. Pozniej ja zaczolem to robić tw. kosiniusów i
6 lip 20:08
bezendu:
5−latek możesz podać prawidłowe odpowiedzi ?
6 lip 20:12
5-latek: sprawdz jeszcze raz wektory bo zle ppoliczyles np BC[−2,−2]
6 lip 20:13
5-latek: Piotr wyniki wychodza nieladne
6 lip 20:16
bezendu: B=(1,3) C=(−1,1)
(x
2−x
1,y
2−y
1)
BC=[−1−1; 1−3]=[−2,−2]
6 lip 20:19
5-latek: Bezendu w odpowiedzi mam takie wyniki
6 lip 20:21
Piotr: Ok, dzieki za odpowiedzi. Tez mi takie wyszly
6 lip 20:23
bezendu: @Piotr masz takie same długości i współrzędne wektorów jak ja ?
6 lip 20:25
Piotr: Dlugość AB=
√17
Dlugość AC=
√13
Dlugosc BC=
√8
Wspolrzedne AB=[−1,4]
Wspolrzedne AC=[−3,2]
Wspolrzedne BC=[−2,−2]
Osobiscie robilem to z tw. kosiniusów
6 lip 20:27
bezendu: ok dzięki, mi też już wyszły poprawne odpowiedzi
6 lip 20:33
5-latek: Zadanie nr 2 Znalezc srodek i promin okregu opisanego na trojkacie o wierzcholkach
A(−1,6)B(3,−2) i C(−4,−3)
6 lip 20:35
5-latek: I na deser zadanie nr 3,. Z punktu S(6.4) jako z esrodka zatoczono okrag promieniem 10.
Znale3zc punkty przeciecia tego okregu z dwusiecznymi katow ukladu wspolrzednych.
6 lip 20:47
Piotr: Zadanie 2
Wyszlo mi (x−a)2+(y−b)2=r2 S=(a,b)
S=(−1,1)
r=5
(x+1)2+(y−1)2=25
Zgadza się?
6 lip 20:50
5-latek: Zgadza sie ale pokaz jak wyliczyles ten srodek
6 lip 20:58
Piotr: Ok zaraz Ci napisze rozwiazanie
6 lip 20:58
ZKS:
Zadnie 3 wygląda na łatwe.

Będą takie 4 punkty czy coś źle widzę?
6 lip 21:02
Piotr: (x−a)
2+(y−b)
2=r
2
Dla punktu A układam równanie:
1. (−1−a)
2+(6−b)
2=r
2
Dla punktu B układam rownanie:
2. (3−a)
2+(−2−b)
2=r
2
Dla punktu C ukladam równanie:
3. (−4−a)
2+(−3−b)
2=r
2
Mam teraz uklad rownan z trzema niewiadomymi
Przyrównuje 1 i 3 ze sobą i otrzymuję:
a=2−3b
Przyrównuję 2 i 3 ze soba i otrzymuję:
12+14a+2b=0
Wstawiam za a=2−sb
i otrzymuję, że b=1 czyli a=−1
A promień mozna obliczyc w taki sposob, ze biore jedno rownanie i wstawiam a i b
(−1+1)
2+(6−1)
2=r
2
r>0, zatem r=5
6 lip 21:04
5-latek: Wy obydwaj robcie zadanie nr 3 (latwe ) a ja sie biore za rownania macierzowe .
6 lip 21:07
5-latek: ZKS dobrze widzisz bo dopiero zobaczylem Twoj wpis
6 lip 21:09
bezendu:

A=(−1,6) B=(3,−2) C=(−4,−3)
korzystam z równania okręgu (x−a)
2+(y−b)
2=r
2
(−1−a)
2+(6−b)
2=r
2
(3−a)
2+(−2−b)
2=r
2
(−4−a)
2+(−3−b)
2=r
2
1+2a+a
2+36−12b+b
2=r
2
9−6a+a
2+4+4b+b
2=r
2
16+8a+a
2+9+6b+b
2=r
2
a
2+2a+b
2−12b+37−r
2=0
a
2−6a+b
2+4b+13−r
2=0
a
2+8a+b
2+6b+25−r
2=0
a
2+2a+b
2−12b+37−r
2=a
2−6a+b
2+4b+13−r
2
8a−16b+24=0/8
a−2b+3=0
a
2−6a+b
2+4b+13−r
2=a
2+8a+b
2+6b+25−r
2
−14a−2b−12=0 /2
−7a−b−6=0
a−2b=−3
7a+b=−6 /2
a−2b=−3
14a+2b=−12
15a=−15
a=−1
−1−2b=−3
−2b=2
2b=2
b=1
wstawiam do pierwszego równania
1+2a+a
2+36−12b+b
2=r
2
1−2+1+36−12+1=r
2
r
2=25
r=25
S=(−1,1) r=5
6 lip 21:09
bezendu: @Piotr w temacie było zadania dla bezendu

ale 3 możesz zrobić
6 lip 21:13
Piotr: Wiem, przepraszam

. Tak sobie robilem i chcialem sprawdzic czy dobrze. I @5−latek chcial,
zebym napisal rozwiazanie to napisalem
6 lip 21:14
bezendu: to nie wiem po co ja produkowałem swoje rozwiązanie
6 lip 21:15
5-latek: bezendu Sroek mogles znalezc tez w ten sposob ze napiszesz rownania symetralnych dwoch
bokow i znadziesz punkt ich przeciecia
6 lip 21:17
Piotr: Przepraszam jeszcze raz

. Spojrz na moje rozwiazanie, w skrocie je napisalem tylko

. Już
nie bede pisal
6 lip 21:17
bezendu:
mam drobny błąd w układzie równań
−1−2b=−3
−2b=−2
2b=2
b=1
6 lip 21:18
5-latek: No to zrob tym sposobem i zobacz czy wyjdzie tak samo tylko wektorami
6 lip 21:18
ZKS:
To ja dam dla was zadanie żeby później nie było że ktoś zrobił jego zadanie.

Rozwiąż równanie:
tg
2(x + y) + ctg
2(x + y) = 1 − 2x − x
2.
6 lip 21:19
bezendu:
5−latek nawet chyba szybciej by to wyszło, ale skoro przyrównywałem te równania to
wyznaczenie środka zrobiłem układem równań

(Skąd masz to zadanie ? )
6 lip 21:20
bezendu:
@Piotr nie robić

pierwszy zamówiłem
ZKS za 10 minut podam Ci wynik bo nie mam czasu na rozpisanie

rozpiszę jutro mam
nadzieję że sięnie obrazisz ?
6 lip 21:23
Piotr: Spoko, już pisalem ze nie bede robil
6 lip 21:24
ZKS:
To za chwilę dla Ciebie
Piotr podam inne zadanie jeżeli chcesz?
6 lip 21:25
5-latek: Ale zrob to wektorami tutaj −to jest przeciez gfeometria analityczna
6 lip 21:25
Piotr: Okej, możesz dać
6 lip 21:26
bezendu:
@ZKS x=1 y=−2 ?
5−latek dziś już tego nie zrobię wektorowa, ale
obiecuję że jutro po 10 rozwiąże to i
zrobię zadanie 3 A tymczasem miłego wieczoru dla Wszystkich i
6 lip 21:32
ZKS:
Nie. W odpowiedzi są podane inne rozwiązania.
6 lip 21:33
5-latek: Dalej geometria analityczna dla Piotrka . I jeszcze dostaniesz od
ZKS to bedziesz miaql co
robic

Zadanie . Dane sa wierzcholki trojkata A(−1,−1) B(1,−3) i C(−4,1) Znalezc punkt przeciecia
dwusiecznej kata zewnetrznego przy wierzcholku A z przedluzeniem boku BC
6 lip 21:35
Piotr: 
6 lip 21:36
ZKS:
Piotr pozwalam Ci wybrać dział z którego chcesz zadanie.
6 lip 21:39
Piotr: Wielomiany mogą być
6 lip 21:41
ZKS:
Okej za chwilę coś napiszę.
6 lip 21:45
Eta:
A ja mogę ?
6 lip 21:46
ZKS:
Wykaż że nierówność x4 + 2x3 + 3x2 + 2x + 2 > 0 jest spełniona przez każdą liczbę
rzeczywistą x.
6 lip 21:50
Piotr: Zadanie @ 5−latek narazie nie mam pomyslu jak ruszyc. Wiec sprobuje z wielomianem
6 lip 21:52
ZKS:
Eta chcesz dawać zadania czy rozwiązywać?
6 lip 22:01
krystek: Oj , Eta dopiero wystartowała do LO , więc może nie da rady. Pozdrawiam
Eto
6 lip 22:04
Eta:
Witaj
krystek 
@
ZKS ....... oczywiście,że zadawać! (już się narozwiazywałam
6 lip 22:07
Piotr: Wykaż że nierówność x
4 + 2x
3 + 3x
2 + 2x + 2 > 0 jest spełniona przez każdą liczbę
rzeczywistą x
x
4+2x
3+2x
2+x
2+2x+2>0
x
2(x
2+1)+2x(x
2+1)+2(x
2+1)>0
[x
2+1][x
2+2x+2]>0
x
+2x+2=0
Δ=4−8<0, zatem brak miejsc zerowych, wspolczynnik a>0 wiec ramiona paraboli sa skierowane do
gory a więc x
2+2x+2>0
x
2+1>0
A zatem: [x
2+1][x
2+2x+2]>0 c.n.u.
6 lip 22:09
5-latek: Dobry wieczor Krystek. Milo Cie powitac na forum
6 lip 22:09
Eta:
Pięknie

.......
6 lip 22:09
krystek:
6 lip 22:10
ZKS:
A masz pomysł na inny sposób wykazania że jest to spełnione?
6 lip 22:12
Eta:
No to zadanie ode mnie

1/ Wielomian W(x)= x
4+6x
3+5x
2+12x−9
przedstaw w postaci iloczynu dwu wielomianów st. 2 o współczynnikach całkowitych
i o współczynnikach
1.. przy drugich potęgach x
6 lip 22:13
Piotr: Zaraz pomysle

. @Eta Twoje tez niedlugo zrobie. Tylko Tacie dam na 15 minut wejsc na kompa
6 lip 22:14
Eta:
Ok
6 lip 22:15
ZKS:
Następne daje jak coś.
Rozwiąż nierówność (x − 4)√x + 1 < 4 − 2x.
6 lip 22:42
Piotr: Inny pomysl na zadanie @ZKS'a:
x4+2x3+2x2+x2+2x+2>0
(x2+x)2+2(x2+x+1)>0
(x2+x)2>0 dla x∊R
x2+x+1>0 dla x∊R, gdyż Δ<0 oraz wspolczynnik a>0
a zatem
(x2+x)2+2(x2+x+1)>0 dla kazdego x∊R c.n.u.
6 lip 22:43
ZKS:
To jeszcze inny sposób
x4 + 2x3 + 3x2 + 2x + 2 > 0
x4 + 2x3 + x2 + x2 + 2x + 1 + x2 + 1 > 0
(x2 + x)2 + (x + 1)2 + x2 + 1 > 0
(x2 + x) ≥ 0 dla każdego x ∊ R
(x + 1)2 ≥ 0 dla każdego x ∊ R
x2 + 1 > 0 dla każdego x ∊ R
zatem całe wyrażenie x4 + 2x3 + 3x2 + 2x + 2 jest > 0.
6 lip 22:52
5-latek: Np tez takie zadanie ze zbioru Antonowa
| | x1/2+1 | | 1 | |
Uproscic wyrazenie |
| : |
| |
| | x+x1/2+1 | | x1,5−1 | |
6 lip 22:56
5-latek: Mialo byc na koncu
6 lip 22:57
Saizou : mogę się dołączyć
6 lip 22:57
Piotr: Pewnie, że tak
6 lip 22:59
Piotr: Eta zrobilem Twoje Zadanie wyszlo mi:
(x
2+x+3)(x
2+5x−3) lub (x
2+x−3)(x
+5x+3)
Dobrze czy zle

?
6 lip 23:06
ZKS:
Rozłóż na czynniki możliwie najniższego stopnia wyrażenie x4 + x3 + x2 + x + 1.
6 lip 23:07
Piotr: Poprawienie ''..... lub (x2+x−3)(x2+5x+3)
6 lip 23:07
ZKS:
Jak dostałeś dwa wyrażenia Piotr? To drugie jest nie zgadza się z wielomianem wyjściowym.
Pokaż jak to robisz.
6 lip 23:09
Piotr: Chwilka chyba wiem juz czemu. Napisze rozwiazanie niedlugo tego zadania
6 lip 23:11
Saizou : zadanie od Ety
ten wielomian ma być przedstawiony w postaci
(x2+ax+b)(x2+cx+d), ale wiemy że wyraz wolny =−9, zatem iloczyn bd=−9, wówczas mamy
możliwości b=1 i d=−9 albo b=3 i d=−3 (pomijam inne kombinacje bez start dla zadania) i
współczynniki mają być całkowite
(x2+ax+1)(x2+cx−9) albo (x2+ax+3)(x2+cx−3)
i teraz wystarczy to rozwiązać porównać wielomiany i sprawdzić czy rozwiązania są liczbami
całkowitymi
6 lip 23:22
Piotr: Rozwiązanie
1/ Wielomian W(x)= x
4+6x
3+5x
+12x−9 przedstaw w postaci iloczynu dwu wielomianów st. 2 o
współczynnikach całkowitych i o współczynnikach 1.. przy drugich potęgach x.
W(x)=(x
2+bx+c)(x
+dx+e)=x
4+6x
3+5x
2+12x−9
W(x)=x
4+dx
3+ex
2+bx
3+bdx
2+bex+cx
2+cdx+ce=x
4+x
3(b+d)+x
2(e+bd+c)+x(be+cd)+ce
Przyrównuje teraz wspolczyniki tego wielomianu:
b+d=6
e+bd+c=5
be+cd=12
ce=9
ce=9 . Wspolczyniki maja byc liczbami calkowitymi a więc
1. c=1 i e=−9
V
2.c=3 I e=−3
Rozpatruje pierwszy przypadek
1.−9b+d=12
−9(6−d)+d=12
d=6,6∉ C
A więc ten przypadek odpada
Rozpatruje drugi przypadek
2. −3b+3d=12
−3(6−d)+3d=12
d=5∊C
b=6−5=1∊C
A zatem:
c=3 , e=−3 , d=5 , b=1
W(x)=(x
+x+3)(x
2+5x−3)
6 lip 23:27
Piotr: Sorry Saizou, ale nie wiedzialem ze wczesniej pisales
6 lip 23:28
Saizou : nie, ok, ja kiedyś też dostałem to zadanie do
Ety
6 lip 23:29
Saizou : zresztą i tak nie napisałem odpowiedzi
6 lip 23:29
Piotr:
6 lip 23:29
ZKS:
A nie lepiej jest zrobić tak
x
4 + 6x
3 + 5x
2 + 12x − 9 =
x
4 + 6x
3 + 9x
2 − 4x
2 + 12x − 9 =
(x
2 + 3x)
2 − (2x − 3x)
2 =
(x
2 + 3x − 2x + 3)(x
2 + 3x + 2x − 3) =
(x
2 + x + 3)(x
2 + 5x − 3).
Ale jak kto woli zresztą.
6 lip 23:43
Saizou : ZKS też tak myślałem tylko mi zabrakło wzorku a
2−b
2 
szkoda gadać
6 lip 23:44
ZKS:
To następne zadania już na was czekają.
6 lip 23:51
Eta:
7 lip 00:18
bezendu: 5−latek zrobiłem to wektorowa, tak jak kazałeś i wyszło to samo. Na zadanie 3 brak
pomysłu
7 lip 10:06
Trivial:
bezendu: chodzi o zadanie "Z punktu S(6.4) jako z esrodka zatoczono okrag promieniem 10.
Znale3zc punkty przeciecia tego okregu z dwusiecznymi katow ukladu wspolrzednych."?
7 lip 10:21
5-latek: Witaj. jesli chodzi o zadanie nr 3 to naprawde pomoze prawidlowo wykonany rysunek
Jakie bedzie rownanie dwusiecznej katow ukladu wspolrzednych przechodzacej prztz 1 i 3 cwiartke
.
To samo przechodzacej przez 2 i 4 cwiaeke ? Jak bedzie to wiedzial juz pryszcz
7 lip 10:30
5-latek: jak to zrobisz to sprobuj zrobic zadanie z godz 21.35 i 22.56. to z 22,56 tez jest ciekawe
7 lip 10:42
bezendu: ok
7 lip 10:44
5-latek: No to troche CI podpowiem
Rownanie dwusiecznej katow przechodzacej przez 1 i 3 cwiartke ukladu wspolrzednych ma postac
y=x
7 lip 11:11
bezendu: a druga i czwartą y=−x ?
7 lip 11:45
5-latek: tak
7 lip 12:21
bezendu:
(x−6)2+(y−4)2−10=−x
(x−6)2+(y−4)−10=x
7 lip 13:15
ZKS:
Ale co teraz zrobiłeś?
7 lip 13:18
bezendu: równania okręgu przyrównane z równaniem dwusiecznych kątów aby wyznaczyć punkty przecięcia
7 lip 13:23
ZKS:
Niestety to źle robisz.
Skoro masz proste y = ±x oraz równanie okręgu (x − 6)2 + (y − 4)2 = 100 to nic nie
przyrównujesz tylko wstawiasz w miejsce y = ±x i rozwiązujesz równanie kwadratowe tylko tyle.
7 lip 13:29
bezendu:
x
2−12x+36+x
2−8x+16=100
2x
2−20x+52=100
2x
2−20x−48=0
x
2−10x−24=0
Δ=10
2−4*(−24)
Δ=196
√Δ=14
x=−2 x=12
y=−2 y=12
(x−6)
2+(−x−4)
2=100
x
2−12x+36+x
2+8x+16=100
2x
2−4x+52=0
2x
2−4x−48=0
x
2−2x−24=0
Δ=100
√Δ=10
x=−4 x=6
y=4 y=−6
7 lip 13:37
ZKS:
Git.

Rób następne.
7 lip 13:40
bezendu:
To równanie zrobiłem jeszcze raz dziś rano wyniki x=−1 y=2 ? teraz się zgadza ?
7 lip 13:49
ZKS:
Wstaw i sprawdź.
7 lip 13:55
bezendu:
teraz właśnie się zgadza L=P ale czy w książce też się zgadza ?
7 lip 13:57
ZKS:
Hmm jak to się zgadza mi wychodzi sprzeczność.
tg2(x + y) + ctg2(x + y) = 1 − 2x − x2
tg2(−1 + 2) + ctg2(−1 + 2) = 1 − 2 * (−1) − (−1)2
tg2(1) + ctg2(1) = 2
[tg(1) − ctg(1)]2 = 0 ⇒ sprzeczność ponieważ tg(1) > 0 oraz 0 < ctg(1) < tg(1).
7 lip 14:01
7 lip 14:06
ZKS:
Ale zobacz przecież że udowodniłem Tobie że to nie jest prawdą.
7 lip 14:09
ZKS:
Znalazłeś rozwiązanie ale niestety nie jest poprawne gdybyś się pofatygował sprawdzić
poprawność rozwiązania sam byś zauważył.
7 lip 14:11
bezendu:
zrobię jeszcze raz to zadanie
7 lip 14:13
ZKS:
To zrób ale samemu wtedy się czegoś nauczysz ponieważ będziesz kombinował jak je zrobić.
7 lip 14:16
bezendu: zrobiłem samemu ale najpierw wyszło x=1 y=−2 post 21:32 i napisałeś, że to jest źle więc
zamieniłem liczby znaki w rozwiązaniu x=−1 y=2 i nadal źle ?
7 lip 14:22
ZKS:
Podstaw i sprawdź.
7 lip 14:35
ZKS:
Najlepiej będzie jak będziesz pisał jak robisz to będzie można wskazać błąd albo naprowadzić
na poprawne rozwiązanie.
7 lip 14:36
bezendu: x jest na pewno −1 , możesz napisać rowiązanie dla y?
7 lip 14:46
ZKS:
A skąd na pewno wiesz że x = −1?

Nie mówię że źle tylko dlaczego?
7 lip 14:54
ZKS:
Pisać rozwiązanie całe?
7 lip 15:07
bezendu: tak
7 lip 16:41
ZKS:
Już piszę.
7 lip 16:56
ZKS:
tg
2(x + y) + ctg
2(x + y) = 1 − 2x − x
2
Zauważamy że zbiór wartości funkcji
f(x ; y) = tg
2(x + y) + ctg
2(x + y) wynosi ZW = [2 ;
∞)
| | 1 | |
ctg2(x + y) = |
| a wiemy że średnia arytmetyczna jest ≥ od |
| | tg2(x + y) | |
| | a + b | |
średniej geometrycznej |
| = √ab zatem niech tg2(x + y) = z tak więc |
| | 2 | |
g(x ; y) = 1 − 2x − x
2 wynosi ZW = (−
∞ ; 2]
tak więc jedyny punkt wspólny istnieje dla x = −1 ponieważ
| | 2 | |
wartość maksymalna funkcji g(x ; y) równa 2 jest dla xw = |
| = −1 zatem wstawiamy w |
| | −2 | |
miejsce x = −1 i patrzymy co dostajemy
tg
2(−1 + y) + ctg
2(−1 + y) = 2
tg
2(−1 + y) + ctg
2(−1 + y) − 2 = 0
wiemy że tg(α) * ctg(α) = 1 więc
tg
2(−1 + y) − 2 * tg(−1 + y) * ctg(−1 + y) + ctg
2(−1 + y) = 0
wzór a
2 − 2ab + b
2 = (a − b)
2
[tg(−1 + y) − ctg(−1 + y)]
2 = 0
tg(−1 + y) = ctg(−1 + y)
| | π | |
tg(−1 + y) = tg( |
| + 1 − y) |
| | 2 | |
| | π | |
−1 + y = |
| + 1 − y + k * π |
| | 2 | |
Mam nadzieję że wszystko jest zrozumiałe jeżeli nie to pisz postaram się wyjaśnić.
7 lip 17:11
bezendu:
do x=−1 wszystko jest jasne bo tyle zrobiłem, ale potem jak zwijasz do wzoru skróconego
mnożenia to czemu tg(−1+y)=ctg(1+y) ?
7 lip 17:17
ZKS:
Skoro (a − b)2 = 0 to
|a − b| = 0
a − b = 0 ⇒ a = b.
Kwadrat dowolnej liczby rzeczywistej jest równy 0 tylko wtedy kiedy ta liczba jest zerem.
7 lip 17:21
ZKS:
Ale należało wykazać że x = −1 jest rozwiązaniem Ty tego nie wykazałeś tylko
przyjąłeś od tak.
7 lip 17:22
bezendu: dalej już wszystko jasne

dzięki
7 lip 17:23
ZKS:
Mogę powiedzieć że to zadanie na pewno do tych łatwych nie należało.

Nie ma za co.

Następne zadania czekają.
7 lip 17:26
bezendu:
jeszcze aksjomat czeka

a ten wielomian na pewno jest dobrze przepisany ?
7 lip 17:41
ZKS:
Który wielomian?
7 lip 17:44
bezendu: post 23:07 ?
7 lip 17:46
ZKS:
On nie jest przepisany sam go wymyśliłem ale jest na 100% dobrze zapisany.
7 lip 17:49
5-latek: bezendu a tamtych nie probujesz rozwiazac?
7 lip 19:47
bezendu: próbuje, ale najpierw muszę zrobić zadania z aksjomatu
7 lip 19:49
bezendu:

Zadanie . Dane sa wierzcholki trojkata A(−1,−1) B(1,−3) i C(−4,1) Znalezc punkt przeciecia
dwusiecznej kata zewnetrznego przy wierzcholku A z przedluzeniem boku BC
prosta BC
dalej na razie nie mam pomysłu
7 lip 20:01
5-latek: Te punkty leza bardzo bardzo blisko siebie wiiec moze narysuj to w wiekszej skali bedziesz
lepiej widzial
Teraz ktore proste wyznaczaja ten kat zewnetrzny przy wierzcholku A ? Sa 2 takie katy
zewnetrzne przy wierzcholku A
Teraz z geomertrii co nazywamy katem zewwnetrznym trojkata ?
Co to jest dwusieczna kata . Jesli mamy dwie proste ktore tworza kat to jakim zbiorem punktow
jest dwusiecza od tych prostych? jesli jest zborem punktow r.......o oddalonych od tych
prostych to jak mozemy zaopisac rownanie dwusiecznej ? na razie tyle podpowiedzi
7 lip 20:39
bezendu: ok za 15 sprubuje
7 lip 21:00
bezendu:

prosta przechodząca przez punkty b i c
dwusieczna będzie raczej przechodzić przez środek odcinka CB a nie przez przedłużenie prostej
BC
7 lip 21:31
5-latek: Moze nie przez srodek ale tak by bylo gdy to byl kat wewnwetrzny a tutaj potrzebny jest kat
zewnwtrzny przy wierzcholku A
Nastepna podpowiedz . Katem zewnetznym trojkata nazywamy kat przylegly do kata wewnwntrznego
7 lip 21:50
5-latek: A tak nawiasem mowiac to przez srodek boku przechodzi srodkowa(symetralna) i dwusieczna kata
wewnetrznego przy wierzcholku w trokkacie rownoramiennym
7 lip 22:25
bezendu: nie wiem jak to zrobić

zrobiłem to z ciągiem które dałeś w innym wątku
7 lip 22:26
5-latek: Moze
Mila lub
Eta pomoze z rysunkiem ale zobacz jeli zrobisz przedluzenie prostej
CA to wlasnie kat BAC' bedzie katem zewnetrznym przy wierzcholku A i to samo jesli zrobisz
przedluzenie prostej AB to kat CAB' bedzie tez katem zewnetrzym przy wierzcholku A
Suma katow przyleglych =180 stopni wiec kat z ewnetrzny ma miare 180 stopni − kat wewnetrzny
do niego przylegly.

Teraz moze juz jasniej bedzie troche
7 lip 22:42
Mila: Rysunek z 21:31 jest dobry.
8 lip 17:48
5-latek: dzien dobry Milu . Tylko chodzi o to zeby mu pokazac na rusunku jak ta dwusieczna kata
zewnetrznego przy wierzcholku A bedzie przebiegac
8 lip 17:56
Mila: Teraz muszę przerwać, później narysuję.

Witam i pozdrawiam.
8 lip 18:00
5-latek: Tez wlasnie musze isc do rodzicow zobaczyc co u nich slychac .
Ale zadanko jest ciekawe?
8 lip 18:06
pigor: co do zadania z dwusieczną kąta zewnętrznego, czy na pewno współrzędne wierzchołków Δ
są takie właśnie, bo jeśli tak to jakiś sadysta je sobie wymyślił, każąc się męczyć z układem
równań :
dwusiecznej : (2
√2+
√13)x+(3
√2+
√13)y+5
√2+2=0 (druga dwusieczna nie przetnie
przedłużenia boku BC) i prostej zawierającej BC o równaniu : 4x+5y+11=0, ale cóż
jak ktoś lubi lub nie ma co robić, niech się pobawi tym układem ...
8 lip 19:10
Mila:

Dane sa wierzchołki trojkata A(−1,−1) B(1,−3) i C(−4,1)
α− kąt zewnętrzny kąta A
AB:
y=−x−2
AC:
BC:
P(x,y) punkt należący do dwusiecznej kata α jest jednakowo odległy od prostych AC i AB
równanie dwusiecznej
wynik brzydki.
II sposób
Z tw. o dwusiecznej kata zewnętrznego
E punkt przecięcia dwusiecznej z bokiem BC
CE:BE=AC:AB
(
√41+x):x=
√13:
√2
8 lip 19:22
5-latek: Przepisalem to zadanie ze zbioru zadan. zaraz znajde odpowiedz i podam
A wiec tak wynik to (−11,−3)
8 lip 19:40
bezendu: Można znać tytuł tego zbioru ?
8 lip 19:44
Mila:
To mi się nie zgadza, może inne wsp. wierzchołków.
Punkt (−11,−3) nie leży na prostej BC
8 lip 19:49
5-latek: B. Gdowski E Plucinski . Zadania z rachunku wektorowego i geometrii analitycznej
Na allegro znajdziesz
8 lip 19:51
bezendu: Dziękuje
8 lip 19:54
5-latek: Mila sprawdzalem 5 razy te wsolrzedne czy dobrze przepisalem zanim napisalem zadanie . Byc moze
jest blad . Nie rozwiazywalem tego Patrzylem tez teraz na errate i nie ma z e jest blad .
8 lip 19:56
5-latek: Milu jesli posiadasz tez zbior to jest to zadanie nr 243 .
8 lip 19:59
5-latek: Teraz patrzac na ten rysunek masz racje bo ten punkt nie nalezy do prostej BC
8 lip 20:13
Mila:

A=(−1,−1), B=(3,5), C=(−4,1)
AC:
| | −2 | | 5 | |
y= |
| x− |
| / *3⇔3y=−2x−5⇔2x+3y+5=0 |
| | 3 | | 3 | |
BC:
7y=4x+23⇔4x−7y+23=0
AB:
2y=3x+1⇔3x−2y+1=0
α− kat zewnętrzny
P(x,y) punkt należący do dwusiecznej kata α jest jednakowo odległy od prostych AC i AB
Dwusieczna:
| |2x+3y+5| | | |3x−2y+1| | |
| = |
| |
| √22+32 | | √32+22 | |
2x+3y+5=3x−2y+1 lub 2x+3y+5=−3x+2y−1
5y=x−4 lub y=−5x−6
| | 1 | | 4 | |
y= |
| x− |
| lub y=−5x−6 są dwie dwusieczne między prostymi AC i AB |
| | 5 | | 5 | |
| | 1 | | 4 | |
d: y= |
| x− |
| dwusieczna kąta zewnętrznego |
| | 5 | | 5 | |
Punkt przecięcia:
5y=x−4 i 4x−7y+23=0
x=−11 i y=−3
8 lip 21:14
5-latek: Milu to u mnie w zadaniu byl blad jednak Wspolrzedne punktu B byly inne
8 lip 22:31
bezendu: 5−latekpost pigora 19:10
8 lip 22:32
Mila:
Tak w Twoim zbiorze jest błąd, co więcej , zadanie to widziałam w zestawach zadań dla uczniów w
Twojej wersji.
Pigor ma rację, sadysta wymyślił te współrzędne.
8 lip 22:40
Mila: Zadanie jest ciekawe i
Bezendu spróbuj go rozwiązać.
8 lip 22:42
bezendu: dobrze
Mila rozwiąże jutro po 17 wcześniej nie dam rady
8 lip 22:48
pigor: ...tak, w moim Gdowskim jest zad, 243 i punkt B=(3,5) , sądzę, że jakiś belfer(ka) zmienił(a)
sobie bezmyślnie te współrzędne i był(a) zapewne z tego powodu ...

bardzo dumny(a) , lecz
zarazem durny(a) ; przepraszam, ale takie rzeczy mnie − delikatnie mówiąc − wkurzają . ...
8 lip 23:30
5-latek: Chodzi o to ze jest to zadanie z Gdowskiego −zbior z 1967r −tam w zadaniu jest blad
8 lip 23:37
5-latek: Bezendu dlaczego nie probujesz ?
Pigor tylko z drugiej strony nie jest zasada ze wyniki musza wyjsc zawsze ladne .
Niech tylko dellta wyjdzie np 30 to juz pisza ze cos zle bo nie idzie ladnego wyciagnac
pierwiastka z delty i takze jak trzeba cos policzyc z pierwiastkiem to wolaja ratunku
9 lip 19:43
5-latek: Ja juz to rozwiazesz to masz nastepne
Znalezc srodek okregu wpisanego w trojakt o wierzcholkach A(75,75) b(175,0) C(147.−21)
.Oczywiscie uklad wpsolrzednych prostokatny . Przydadza sie wiadomosci z tego zadania o kacie
zewnetrzym
9 lip 19:51
bezendu:
Punkty A=(−1,−1) B=(1,−3) C=(−4,1)
prosta AB
−x−y−2=0
x+y+2=0
prosta AC
3y=−2x−5
2x+3y+5=0
prosta AB
5y=−4x+11
4x+5y−11=0
| | |2x+3y+5| | |
U{|x+y+2|}{√12+12= |
| |
| | √22+32 | |
x+y+2=2x+3y+5 ∨ x+y+2=−2x−3y−5
−x−2y−3=0 3x+4y+7=0
−2y=x+3
2y=−x−3
9 lip 20:01
5-latek: To sprawdz teraz czy ten punkt nalezy do prostej BC . jesli tak to jest OK.
Ale tez juz wiesz ze punkt B jest inny .
Teraz zrob to zadanie z okregiem wpisanym . Wiesz gdzie lezy srodek okregu wpisanego w trojakt
9 lip 20:14
9 lip 20:26
ZKS:
To rób chętnie zobaczę te zadania.
9 lip 20:27
5-latek: NO to masz.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Wykaz z ejezeli a,b i c sa liczbami dodatnimi to (a+b+c)( |
| + |
| + |
| )≥9 |
| | a | | b | | c | |
9 lip 21:30
ZKS:
Dziękować zaraz zrobię.
9 lip 21:41
ZKS:
Udowodnij że suma sześcianów trzech kolejnych liczb naturalnych jest podzielna przez 9.
9 lip 21:44
ZKS:
Nie tutaj miało być wrzucone zadanie.
9 lip 21:45
ZKS:
Wrzucać mam rozwiązanie
5−latek czy to dla
bezendu?
9 lip 21:47
5-latek: ZKS to jest dla bezendu bo prosil . ja dzisiaj nie rozwiazuje bo jestem zmeczony po
pracy
9 lip 21:52
bezendu:
trzy kolejne liczby naturalne n∊C
(n−1)
2n
3+(n+1)
3=
n
3−3n
2+3n−1+n
2+n
3+3n
2+3n+1=
3n
2+6n=3n(n+2)
wyrażenie to jest wielokrotnością liczby 3 więc dzieli się przez 3 a co za tym idzie również
przez 9 ?
9 lip 21:54
ZKS:
To wrzucone było dla
bezendu jak coś ode mnie.

To miłego odpoczynku życzę.
9 lip 21:54
ZKS:
A czy 3 dzieli się przez 9?
9 lip 21:55
ZKS:
Masz kolejne ale dokończ te poprzednie jak coś.
Wykaż że 7775 + 4444 − 33321 jest liczbą podzielną przez 10.
9 lip 21:56
bezendu: ale 9 dziel się przez 3
9 lip 21:57
ZKS:
No tak 9 dzieli się przez 3 ale 3 przez 9 już nie więc nie udowodniłeś jeszcze tego.
9 lip 21:59
bezendu:
pamiętasz tą 6n to dzieliło się przez 6

więc 3n jest podzielne przez 9 ? wgl dowód jest ok
czy komentarz nie poprawny ?
9 lip 22:03
9 lip 22:06
ZKS:
To nie jest jeszcze dowód przedstawiłeś tylko wyrażenie (n − 1)
3 + n
3 + (n + 1)
3 w innej
postaci. Komentarz poprawny i dowód jest w całości dobry ale ten komentarz szwankuje.
9 lip 22:06
ZKS:
Okej będę patrzył
5−latek czy
bezendu je robi.
9 lip 22:08
ZKS:
Tak poza tym bezendu to coś zgubiłeś na końcu powinieneś otrzymać 3n3 + 6n.
9 lip 22:10
bezendu: to nie rozumiem co jest źle w tym dowodzie ?
9 lip 22:10
bezendu:
3n3+6n=3n(n2+6)
9 lip 22:12
ZKS:
Napisałeś że wielokrotność liczby 3 jest podzielna przez 9 a to przecież nie jest prawda.
Czy 3 * 1 ; 3 * 2 ; 3 * 4 i tak dalej są podzielne przez 9?
9 lip 22:13
ZKS:
No i teraz kombinuj.
9 lip 22:14
bezendu: ale potem sprostowałem, a Ty się teraz czepiasz
9 lip 22:14
5-latek: Dziekuje
9 lip 22:16
ZKS:
Ale co sprostowałeś?
9 lip 22:19
bezendu:
3n(n
2+2)
3n[(n
2−1)+3]
3n(n−1)(n+1)+3
(n−1)(n+1)3n+9n
9 lip 22:20
bezendu:
ZKS post 21:57
9 lip 22:24
Eta:
Teraz piknie

.......
9 lip 22:24
bezendu: piknie ?
9 lip 22:25
Eta:
Napisz jeszcze komentarz
9 lip 22:25
bezendu:
3(n−1)n(n+1)+9n
są to trzy kolejne liczby całkowite więc co najmniej jedna z nich musi być podzielna przez 3
więc wyrażenie jest podzielne przez 3 ?
9 lip 22:29
ZKS:
Masz udowodnić że przez 9 nie 3.
9 lip 22:42
bezendu: a no tak

są.........podzielne przez 9 ? ok teraz ?
9 lip 22:43
ZKS:
Ale dlaczego napisałeś że jest to podzielne przez 9 ale nie napisałeś dlaczego.
9 lip 22:49
5-latek: Bezendu zebys nie zapomnial to zostalo jeszcze zadanie z godz 19.51
10 lip 18:52
asdf:
Nie czytalem odpowiedzi (wiem, leń ze mnie), jezeli byla udzielona, to mozna zingnorować:
"Dane sa trzy punkty A(2.−1) B(1,3) i C(−1,1) bedace wierzcholkami trojkata . Znalezc katy tego
trojkata"
wskazówka:
zrobic wektory AB
→=a
→, BC
→=b
→, AC
→=c
→, stosując wzór:
| | a→◯b→ | |
cos(a→,b→) = |
| |
| | |a→|*|b→| | |
10 lip 19:26