monia: Rozwiąż równanie: tg2(x+y)+ctg2(x+y)=1-2x-x2
23 sty 22:20
Bogdan:
Przekształć najpierw wyrażenie:
tg2α + ctg2α tak, aby można było z otrzymanego wyrażenia odczytać zbiór warości
funkcji f(α) = tg2α + ctg2α
23 sty 22:38
Bogdan:
Podaj otrzymany zbiór wartości funkcji f(α), w przypadku trudności, pytaj.
23 sty 22:46
Eta:
Witam! policzyłam i mi wyszło ,że x= -1
bo lewa strona po odpowiednich przekształceniach = 2
czyli pozostaje tylko rozwiazać równanie
2= 1 - 2x - x2
pisać lewą stronę ?
23 sty 22:48
Bogdan:
Tak, dobrze. Wystarczy wyznaczyć współrzędne wierzchołka paraboli.
Pisz Eto
23 sty 22:55
Eta:
Nie czekam na Was

piszę:
przekształcamy lewą str.korzystając z (a+b)
2= a
2 +2ab +b
2
oraz że tgα*ctgα=1 sin2α= 2sinα*cosα
sin(α+β)
tgα + ctgβ= ---------------
cosα*sinβ
L= tg
2(x+y) + ctg
2(x+y) = [ tg(x +y) + ctg(x+y)]
2 - 2 *tg(x+y)*ctg(x+y)=
[ sin(x+y+x+y)]
2
= ------------------------ - 2*1
[ cos(x+y) *sin(x+y)]
2
[sin2(x+y)]
2
= --------------------------- - 2 = 4 - 2 = 2
[ (1/2) *sin2(x+y)]
2
przy założ ,że sin(x+y)≠0
i
cos(x+y) ≠0
pozostaje więc równaie
2= 1 -2x -x
2 <=> x
2 +2x +1=0 <=> ( x+1)
2 =0 <=> x = -1
Bogdan sprawdź ,czy tak?
23 sty 23:12
Eta: Można i z wierzchołka paraboli też!
.... ale policzyłam tak! ( jakoś tak mi wpadło..
23 sty 23:14
Bogdan:
Ok.
x = -1, y = 2
23 sty 23:22
Eta:
No tak , jeszcze y=2 zapomniałam dopisać !
23 sty 23:24
Bogdan:
23 sty 23:28
monia: y=2

na pewno
24 sty 21:20
ola: tg
2(-1+2)+ctg
2(-1+2)=2
24 sty 21:39
monia: Bogdan
x=-1 zgadza się,
ale y =2 nie
25 sty 19:50
Bogdan:
Dzień dobry.
Masz rację moniu. Trzeba jednak przyjąć, że x jest odciętą punktu, ale y nie jest
rzędną tego punktu.
Przyjmijmy prostokątny układ współrzędnych z osiami:
x - oś odciętych,
z - oś rzędnych
Weźmy krzywe: z = tg
2(x+y)+ctg
2(x+y) i z =1-2x-x
2,
y jest tu parametrem,
(zapis
y = tg
2(x+y)+ctg
2(x+y) prowadzi do nieporozumień).
Szukamy punktów wspólnych tych krzywych.
Wyznaczmy zbiory wartości ZW analizowanych funkcji:
1) z =1-2x-x
2, W = (-1, 2), ZW: z € (-∞, 2>
2) z = tg
2(x+y)+ctg
2(x+y), ZW: z € <2, +∞)
Widzimy, że jedynym punktem wspólnym krzywych jest punkt (-1, 2) i stąd wzięło
się błędne przekonanie, że x = -1, a y = 2.
Znamy x = -1 oraz z = 2, nie znamy jeszcze y.
Rozwiązujemy równanie tg
2(-1+y)+ctg
2(-1+y) = 2
przy założeniu y ≠ 1 + k*(π/2) i k € C.
Nie wdając się w szczegóły rozwiązania tego równania podaję odpowiedź
y = 1 + π/4 lub y = 1 - π/4
Ostatecznie rozwiązaniem równania: tg
2(x+y) + ctg
2(x+y) = 1 - 2x - x
2
są liczby: x = -1 i y = 1 + π/4
lub x = -1 i y = 1 - π/4
Sprawdzenie dla z = 1-2x-x
2: 2 = 1 - 2*(-1) - (-1)
2, L = P
Sprawdzenie dla z = tg
2(x+y) + ctg
2(x+y):
2 = tg
2(-1+1 + π/4) + ctg
2(-1 + 1 + π/4)
2 = tg
2(π/4) + ctg
2(π/4)
2 = 1 + 1 L = P
oraz
2 = tg
2(-1+1 - π/4) + ctg
2(-1 + 1 - π/4)
2 = tg
2(-π/4) + ctg
2(-π/4)
2 = (-1)
2 + (-1)
2 L = P
Moniu, czy ta odpowiedź satysfakcjonuje Ciebie?
Gratuluję dociekliwości i pozdrawiam Ciebie i wszystkich na forum
26 sty 13:15
Bogdan:
Dodam, że równanie tg2(x+y) + ctg2(x+y) = 1 - 2x - x2 pojawiło się w arkuszu
maturalnym w kilku województwach podczas matury 6 maja 1998 r.
Warto więc przeglądać stare arkusze maturalne.
26 sty 13:48
monia: Serdecznie dziękuję Eto i Bogdanie.
A tak, poza tym ciekawa jestem, ilu maturzystów wtedy to zadanie próbowało rozwiązać.
26 sty 19:21
rafalwaclaw:
Witam,
| | 4 | |
w rozwiązaniu Ety jest błąd, mianowicie lewa strona nie równa się 2, lecz |
| −2. |
| | sin2(2x) | |
| | cos(x−y) | |
Błąd tkwi w wyrażeniu tg(x) + ctg(x) = |
| (wersja poprawna). |
| | cos(x)sin(y) | |
Wyszło dobrze, ponieważ zbiór wartości lewej strony równania to <2 ; +∞>.
Pozdrawiam
25 mar 18:42