trygonomeria
schatsi: 5. Drzewo wysokości 12 m rzuca cień długości 8 m. Promienie słoneczne padają pod kątem, którego
miara jest równa około:
A. 34o B.42o C.56o D. 48o
19 cze 11:26
aniabb: α=arctg(12/8) ≈ 56°
19 cze 11:27
5-latek: Teraz podpowiem CI jak mozna tworczo rozwiazac to zadanie .
1. Rysujemy sobie drzewo o wysokosci 12m ( na rysunku bedzie duzo mniejsze )
2. Teraz pewnie widzialas nieraz jak drzewo rzuca swoj cien . Nie mow ze nie widzialas .
To rzuca go dolem czy gora ?. No rzuca go dolem i w dodatku jak zauwazylas ten cien jest
prostopadly do wysokosci drzewa
3. A promienie slonecze jak padaja >Ano tak padaja ze przechodza przez czubek drzewa i lacza
sie z koncem cienia Czyli dlugosc od czuka drzea do konca dlugosci cie bedzie przyprostokatna
powstalego trojkata . Takze kat zawarty pomiedzy dlugoscia cienia a ta przecieprostokatna
jest wlasnie tym katem ktorego szukamy .
Wiec narysuj sobie taka sytuacje i zobaczysz ze dostalas trojkat prostokatny o jednej
przyprostkatnej oznacz ja a=12m i drugiej przyprostokatnej oznacz ja b=8m
Teraz popatrz tutaj i dopasuj sobie funkcje trygonometryczna z ktorej policzysz kat .
https://matematykaszkolna.pl/strona/397.html
a tu odczytasz wartosc tego kata
https://matematykaszkolna.pl/strona/406.html
19 cze 16:12
5-latek: Pomylka −mialo byc ze dlugosc od czubka drzewa do konca dlugosci cienia bedzie
przeciwprostokatna itd
19 cze 16:14