matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
Mihao:
mam sprawdzian na jutro i nie wiem jak sobie z tym poradzić, pomocy! Przedstaw w prostszej postaci:
1 − sin
2
α
a)
sin α * cos α
b) (sin α + cos α)
2
− 2sin α cos α I wiem że wynikiem tego będzie: a) ctg α b) 1 ale nie wiem jak to wyszło, prosze o pomoc!
17 cze 17:28
Bogdan:
Podpowiedzi: 1 − sin
2
α = cos
2
α, (a + b)
2
= a
2
+ 2ab + b
2
17 cze 17:32
bezendu:
pisze x zamiast α b) (sinx+cosx)
2
−2sinxcosx=sin
2
x+2sinxcosx+cos
2
x−2sinxcosx=sin
2
x+cos
2
x=1
sin
2
x+cos
2
x−sin
2
x
cos
2
x
cosx
a)
=
=
=ctgx
sinx*cosx
sinx*cosx
sinx
17 cze 17:37
bezendu:
Bogdan
możesz sprawdzić ?
https://matematykaszkolna.pl/strona/1635.html
17 cze 17:37
bezendu:
przepraszam nie ten link
https://matematykaszkolna.pl/forum/207050.html
17 cze 17:41
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick