Rozwiąż dwa zadania
kłódka: Zad. 1 −−− Wyznacz: sin , cos , tg , ctg każdego z kątów ostrych w trójkącie prostokątnym o
przyprostokątnych 1 , 4.
Zad. 2 −−− Zbadaj wzajemne położenie prostej i okręgu:
a) 3x + 4y − 5 =0 i (x + 1)2 + (y − 4)2 = 1
b) x + y + 20 = 0 i (x + 2)2 + (y − 4)2 = 1
16 cze 12:16
Kaja: narysuj sobie trójkąt prostokątny, oznacz przyprostokątne, policz przeciwprostokątną z Tw.
Pitagorasa . jeden kąt ostry oznacz przez α, drugi przez β i policz funkcje trygonometryczne z
definicji.
ad.2. narysuj dany okrąg i prostą i zobacz czy się przecinają, są rozłączne czy stykają w
jednym punkcie
16 cze 12:34
5-latek: https://matematykaszkolna.pl/strona/397.html do 1 zadania
zadanienr2 . Graficznie to narysowac w ukladzie wspolrzednych okrag i prosta
Algebricznie .Policz odleglosc srodka okregu od prostej . masz na to wzor . I zobaczysz czy d=r
(1 wspolny punkt ) d>r (nie ma wspolnych punktow ) d<r (maja dwa punkty wspolne ) Tyle
16 cze 12:39
bezendu:

Zadanie 2
a) 3x+4y−5=0
4y=5−3x /4
y=(x+1)
2+(y−4)
2=1
16 cze 12:58
bezendu: tam a) w powinno być (x+1)2+(y−4)2=1 bez tego y=
16 cze 13:05
16 cze 14:31
5-latek: .Oczywiscie jesli sie odezwie
16 cze 14:32
bezendu: i się nie odezwała
16 cze 22:21
5-latek: To trudno. A widziales jakiego babola strzelilem. jej kazalem wzory przed oczy a sam liczylem
wspolczynnik kierunkowy a i to jeszce podzieliem przez2. Normalnie
16 cze 22:41
bezendu: Nie zaglądałem tam bo nikt nic nie pisał, każdemu może się zdarzyć... człowiek się uczy na
błędach więc jest ok
16 cze 22:44