ciagi
zadanie: wykaz ze ciag (a
n) jest nieskonczonym ciagiem arytmetycznym wtedy i tylko wtedy, gdy dla
| | an+an+2 | |
kazdej liczby naturalnej n prawdziwy jest wzor |
| =an+1 |
| | 2 | |
10 cze 22:02
zadanie: ?
10 cze 22:29
zadanie: jakies podpowiedzi?
10 cze 23:14
10 cze 23:53
zadanie: | | a1+nr−r+a1+nr+r | | 2a1+2nr | | 2(a1+nr) | |
L= |
| = |
| = |
| =a1+nr |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
P=a
1+nr
L=P
ale czy to dowodzi ze ciag (a
n) jest nieskonczonym ciagiem arytmetycznym? nie mam innego
pomyslu
11 cze 10:47
zadanie: ?
11 cze 12:59
zadanie: ?
11 cze 16:33
zadanie: czy to jest dobrze?
11 cze 16:52
zadanie: ?
11 cze 17:44
Bogdan:
Zauważyłeś to
206224 rozwiązanie? To chyba Twoje
zadanie zadanie, prawda?
11 cze 17:48
Mila:
1) Jeżeli a
n jest ciągiem arytmetycznym, to prawdziwy jest wzór
| an+an+2 | |
| =an+1 (⇔każdy wyraz ciągu arytmetycznego oprócz pierwszego jest srednią |
| 2 | |
arytmetyczną wyrazu poprzedniego i następnego)
Z. a
n− nieskończony ciąg arytmetyczny,
Dowód:
a
n− ciąg arytmetyczny, r − różnica ciągu⇔
an+1=dfan+r
a
n+2=a
n+2r
| | an+an+2 | |
2) Jeżeli dla wyrazów ciągu an zachodzi wzór: |
| =an+1,n∊N+ |
| | 2 | |
to ciąg a
n jest ciągiem arytmetycznym
| | an+an+2 | |
Z. an nieskończony ciąg , |
| =an+1,n∊N+ |
| | 2 | |
T. a
n jest ciągiem arytmetycznym
D.
2a
n+1=a
n+a
n+2 /−a
n
2a
n+1−a
n=a
n+2 /−a
n+1
an+1−an=an+2−an+1 a to oznacza, że różnica między wyrazem następnym a poprzednim
jest stała, ciąg jest ciągiem arytmetycznym
11 cze 18:11
Mila:
Witaj Bogdanie, ciężko się doczekać, że zauważy naszą pracę.
11 cze 21:18
Bogdan:
No właśnie
Mila, witaj

,
dziękuję też staje coraz mniej używanym słowem, trzeba się
o nie dopominać.
11 cze 22:41
Mila:
11 cze 22:43
Eta:
Przesyłam Wam

Pozdrawiam
11 cze 22:45
Mila:
11 cze 23:02
zadanie: dziekuje
12 cze 15:49
Mila:
Czy zrozumiałeś, jak trzeba dowodzić tw. ze sformułowaniem" wtedy i tylko wtedy"?
12 cze 17:46
zadanie: nie wiem musze to przeanalizowac
12 cze 21:42