ciagi
zadanie: jakimi ciagami sa nastepujace ciagi: ciag an=n2 albo ciag an=n! bo z moich obliczen wynika
ze nie jest to ciag arytmetyczny ani geometryczny wiec jaki?
10 cze 12:29
wredulus_pospolitus:
to są po prostu ciągi ... można powiedzieć że rosnące

... rozbieżne do +
∞
10 cze 12:43
PW: Na pewno rosnącymi, o dodatnich wyrazach.
10 cze 12:44
wredulus_pospolitus:
baa ... o liczbach naturalnych

liczbach złożonych
10 cze 12:56
zadanie: w poleceniu pisze ''zgadnij'' wzor ogolny ciagu gdy masz podany wzor rekurencyjny
| ⎧ | a1=34 | |
| ⎩ | an+1=(1−1(n+2)2)*an |
|
i skad mam wiedziec jaki to jest wzor ogolny?
10 cze 18:29
zadanie: ?
10 cze 18:52
zadanie: ?
10 cze 20:28
Bogdan:
"i skąd mam wiedzieć jaki to jest wzór ogólny?" − z analizy zadania i wyciągnięcia wniosków.
| | 3 | | 1 | | 3 | |
Zauważmy, że a1 = |
| = |
| * |
| , |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 8 | | 1 | | 3 | | 2 | | 4 | | 1 | | 4 | |
a2 = |
| * |
| = |
| * |
| * |
| * |
| = |
| * |
| |
| | 4 | | 9 | | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | | 2 | | 3 | |
| | 3 | | 8 | | 15 | | 1 | | 3 | | 2 | | 4 | | 3 | | 5 | |
a3 = |
| * |
| * |
| = |
| * |
| * |
| * |
| * |
| * |
| = |
| | 4 | | 9 | | 16 | | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | | 4 | | 4 | |
| | 3 | | 8 | | 15 | | 24 | |
a4 = |
| * |
| * |
| * |
| = |
| | 4 | | 9 | | 16 | | 25 | |
| | 1 | | 3 | | 2 | | 4 | | 3 | | 5 | | 4 | | 6 | | 1 | | 6 | |
= |
| * |
| * |
| * |
| * |
| * |
| * |
| * |
| = |
| * |
| |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | | 4 | | 4 | | 5 | | 5 | | 2 | | 5 | |
.....
10 cze 21:42
zadanie: dziekuje
nie wpadlbym na to
11 cze 18:08