Oblicz
Aneta: a)Oblicz pole trójkąta prostokątnego, wiedząc, że wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta
prostego podzieliła przeciwprostokątną na dwa odcinki długości 3 cm i 12 cm.
b)Oblicz pole trójkąta prostokątnego, jeśli jego najkrótsza wysokość jest równa 9 cm, a jedna z
przyprostokątnych ma długość 15 cm.
10 cze 18:19
Eta:
10 cze 18:28
pigor: ...a) np. tak :
PΔ= 12(3+12)*h =
7,5h = ? − szukane pole , gdzie
h
2= 3*12= 36 ⇒
h=6 − z tw. o wysokości Δ prostokątnego względem przeciwprostokątnej,
zatem
PΔ= 7,5*6=
45 cm
2. ...
10 cze 18:29
10 cze 18:30
Eta:
@pigor warto pomagać takim "panienkom" ?
10 cze 18:33
pigor: ..., up

nie miałem o tym pojęcia, idę ... na spacer .
10 cze 18:41
Basia: Czyżby powrót smoka ?
Witaj
Eto
10 cze 18:52
Eta:
Witaj
Basiu 
Bardzo mnie to zabolało i jak widać pomoc bezinteresowna nie zawsze jest doceniana!
10 cze 19:00
Basia: Myślę, że to nie jest żadna Aneta. Podejrzewam, że ktoś jakiś smok zdał matury.
10 cze 19:02
10 cze 19:04
Basia: No wiem; właśnie o tym "smoku" myślę
10 cze 19:07
Aneta: Hejo...matko, jaka dyskusja powstała pod moim poste,m :0.....właśnie, że Aneta i bardzo Ci
pigorze dziękuję Ci za pomoc, miłej i spokojnej nocki dla wszystkich
10 cze 21:53